خانه شقاقی تهران ، در شمالی ترین بخش منطقه دوازده تهران ،در جبهه شمالی خیابان كوشك حد فاصل فردوسی و لاله زار قرار دارد. این خانه را اغلب با عنوان خانه كوشك می شناسند.عمارت شقاقی ابتدا به عنوان منزل مسكونی خانواده شقاقی مورد استفاده بود و بعدها به صورت یكی از مراكز آموزشی سازمان میراث فرهنگی كشور درآمد.
تاریخچه خانه شقاقی تهران
ساختمان خانه شقاقی (كوشك) مربوط به اواخر دوره قاجار است. عمارت كوشك یا خانه «شقاقی» متعلق به «حسین شقاقی» است كه حدود ۸۰ سال پیش و پس از بازگشت او از آلمان به ایران ساخته شده است. این عمارت پیش از انقلاب اسلامی به یك شركت فروخته شد كه بعد از انقلاب اسلامی، مالكیت آن به سازمان میراث فرهنگی منتقل شد و بعدها به صورت یكی از مراكز آموزشی سازمان میراث فرهنگی كشور درآمد.
امروزه، ساختمان كوشك محل استقرار مركز مطالعات منطقهای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مركزی (وابسته به یونسكو) است. این اثر در تاریخ ۲۴ بهمن ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۸۳۴ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری بنا
ساختمان كوشك به صورت برونگرا در میانه حیاط، ساخته شده است كه محل استقرار آن در محور اصلی باغ در فاصله مركز تا انتهای باغ است. استقرار كوشك در محور اصلی باغ متاثر از ساختار هندسی باغ و در راستای فراهم كردن بهترین چشمانداز برای آن است و هم تاثیرگذار بر منظر محور اصلی است به طوری كه در هنگام ورود به باغ و گذر از عمارت سردر، عمارت كوشك در محور دید انسان قرار میگیرد.
این بنا به شكل كلاه فرنگی و در سه طبقه، شامل زیرزمین، همكف، طبقه اول است كه به صورت مورب میان زمینی به ابعاد تقریبی ۳۳×۴۹ متر ایجاد شده است. مساحت این بنای پهلوی اول حدود ۱۵۵۰ مترمربع است. پلان عمارت كوشك تقریبا بیضیشكل است و نمای آن را ۴ ایوان تشكیل میدهد. بنا دارای بخشهای مختلفی از قبیل شش اتاق خواب، یك اتاق مطالعه و دفتر كار، پنج تالار و زیرزمین است. آشپزخانه عمارت نیز فر زغال سنگی، مخزن آب گرم و آب انباری در مجاورت آشپزخانه دارد. این بنا همچنین تزئینات ارزشمندی مانند نقاشی دیواری، آینهكاری، گچبری و نمای كاشیكاری فوق العاده زیبا دارد.

آدرس خانه شقاقی تهران
اگر میدان فردوسی را بهسمت شرق ادامه دهید، در خیابان انقلاب به امیرسلیمانی میرسید. در امیرسلیمانی تابلوی كوچه مهنا را پیدا كنید. البته این كوچه را بیشتر به نام كوشك میشناسند. نبش كوچه كوشك، عمارت زیبایی وجود دارد كه چشم از دیدنش سیر نمیشود.از خیابان فردوسی هم میتوانید بهسمت خیابان جمهوری راهتان را ادامه دهید، وارد خیابان تقوی شوید و عمارت را نبش كوچه كوشك پیدا كنید.

ایستگاه مترو : دروازه دولت – خط ۱ و ۴
ایستگاه اتوبوس : میدان فردوسی،كوشك
منطقه : منطقه ۱۲
