ریپورتاژ آگهی
كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران است كه در محدوده سرخ آباد جاده فیروزكوه واقع شده است .از فیروزكوه به طرف پل سفید، پس از پشت سر گذاشتن منطقه ی گدوك ، ورسك و خروجی روستای اوریم و قبل از خروجی روستای ارفع ده ، منطقه ی سرخ آباد قرار دارد
  • 1401/01/10
  • استان : گيلان
  • شهر : رودبار
  • دسته : كلیساهای تاریخی ایران
آدرس : محدوده سرخ آباد جاده فیروزكوه
تلفن : 66059000-021

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران است كه در محدوده سرخ آباد جاده فیروزكوه واقع شده است .از فیروزكوه به طرف پل سفید، پس از پشت سر گذاشتن منطقه ی گدوك ، ورسك و خروجی روستای اوریم و قبل از خروجی روستای ارفع ده ، منطقه ی سرخ آباد قرار دارد . دوكیلومتر جلوتر از روستای اوریم سمت چپ به روستای اوریم رودبار را میتوان دید . كنار جاده اصلی رستوران نوبهار وجود دارد.

 

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران-U2usSXSynT


كنار این رستوران سرویس بهداشتی و نمازخانه ای را می بینید كه كلیسای اوریم رودبار بین آن دو پنهان شده است . به طوری كه اگر با دقت نگاه نكنید ، یكی از كوچكترین كلیساهای جهان را نخواهید یافت. این كلیسای تاریخی مربوط به دوره پهلوی اول ( سال ۱۳۱۲ ) و یادگار دوره ی آلمان هاست كه هنوز می توان تصویر میرم مقدس را از پشت شیشه های خاك گرفته اش دید.
این كلیسای كوچك برای انجام مراسم مذهبی كاركنان راه آهن ساخته شده و اكنون در آستانه تخریب قرار گرفته است . این كلیسا نیایشگاهی است كه به یكی از قدیسه ها و شهیده های كلیسای شرق كه مربوط به صدر مسیحیت بوده ، هدیه شده است. عبارتی كه سردر این كلیسا نوشته شده است ، انتساب این كلیسا را به ” سن باربارا دیكاتلیم ” تایید می كند.

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران-M2PigG9Dv8

به گفته ی شفاهی پژوهشگران ، سن باربارا دیكاتلیم دور از چشم پدرش مسیحی می شود. پدر وی بت پرست بوده و پس از فهمیدن این موضوع با شكنجه های فراوان وی را به قتل می رساند. این قدیسه ی مسیحی قبل از كشته شدن نزد خدا دعا و استغاثه می كند، سپس ندا می آید دعای شما پذیرفته شد و از این پس هر كس به نام شما دعایی كند پذیرفته و اجابت خواهد شد. فردی مسیحی جسد وی را به شهر هلیو پلیس یونان می برد و در قرن ششم میلادی استخوان های وی را به قسطنطنیه می برند و در آنجا به خاك می سپارند.

سن باربارا ، مقدسه ی نگهبان معماران ، عمرانگران ، زندانیان و دختران جوان بوده است و به همین خاطر زمان ساخت راه آهن ، مسیحیانی كه در این منطقه مشغول به كار بودند، به این مقدسه متوسل می شدندو زندگی مسالمت آمیزی همراه با مسلمانان منطقه داشتند.
معماری كلیسا بسیار جالب بوده ، از یك پلان مستطیل شكل ساخته شده است. كل ساختمان كلیسا در یك اتاق كوچك خلاصه می شود. ورودی، محراب و عبادتگاه ، در همین اتاق كوچك قرار گرفته اند. كلیسای سرخ آباد كه كوچكترن كلیسای ایران است ، از آجر و گچ ساخته شده و پایین بنا نیز كاهگل شده است .

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران-WJlJbz3ztF

سقف این بنا پوشش حلب گالوانیزه دارد و كف آن سیمانی است. دیوارهایش نیز با سیمان سفید پوشیده شده است. دری چوبی در جهت غرب، دو پنجره در جهت شمال ، دو پنجره در جهت جنوب و یك پنجره در جهت شرق دارد. ارتفاع در ورودی سه متر و عرض آن حدود ۱۳۰ سانتی متر است . ارتفاع پنجره های شمالی و جنوبی ۱۵۰ سانتی متر و عرض آنها ۶۵ سانتی متر است . اگر چه این كلیسا را به آلمان ها منتسب می كنند ، سردر این كلیسا نوشته ای به زبان ایتالیایی حك شده است.
محدوده ی ساخت كلیسا تقریبا جایی قرار دارد كه تونل راه آهن از زیر آن قسمت عبور می كند. لازم به ذكر است قطاری كه از سمت ورسك به منطقه ی سرخ آباد می آید ، بعد از توقف در ایستگاه سرخ آباد، به جهت جنوب ادامه ی مسیر می دهد و در حدود ۳۵۰ متری جنوب كلیسا وارد تونل می شود. دهانه ی تونل دقیقا زیر جاده ی ماشین رو فیروزكوه قرار دارد. این تونل حدود ۱۰۰ متری شمال كلیسا از زیر جاده ی اصلی فیروزكوه خارج می شود و به طرف ایستگاه دوآب ادامه پیدا می كند.
طی چند سال اخیر ، درِ كلیسا بسته بوده است و نمیتوان بازدیدی از داخل آن داشت. عدم توجه به این كلیسای كاتولیك ، تهدیداتی برای آن رقم زده است. پشت كلیسا به انبار وسایل قدیمی تبدیل شده است و در چند متری آن سرویس بهداشتی ساخته اند. قسمت بالایی ساختمان ترك برداشته و بخشی از حروف باربارا دیكاتلیم محو شده است .
این كلیسا در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۸۲ با شماره ی ۹۲۷۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برای ارتقای گردشگری منطقه ، توصیه می شود با همكاری اداره میراث فرهنگی سوادكوه ، این اثر تاریخی بازگشایی شود تا هم از تخریب آن جلوگیری شود و هم با شناسایی و مراقبت و مرمت آن ، همزیستی مسالمت آمیز مسلمانان و مسیحیان كنار هم به عنوان دو دین رایج در جهان، به نمایش گذاشته شود.
داخل روستای اوریم رودبار، كنار راهبندی قطار ، سازه ای سنگی وجود دارد كه عبارات زیر روی آن حك شده است: ” نظر به اهمیتی كه حفظ و ازدیاد جنگل در اقتصاد عمومی كشور و بهبود حال زارعین و بالا بردن میزان تولید كشاورزی و تثبیت آب رودخانه ها و تامین صنایع چوب دارد، به موجب این دستخط علاقمندی فوق العاده خودمان را به حفظ و ازدیاد این منبع مهم و ثروت ملی ابراز داشته و از عموم افراد ملت و مسئولین امور می خواهیم كه در اجرای این منظور نهایت كوشش را به عمل آورند . دولت موظف است در اجرای این فرمان كلیه اقدامات لازم را برای نگهداری و ازدیاد سطح جنگل های كشور به عمل آورده و طرح ها و آئین نامه ها ی لازم را تهیه نماید ؛ به تاریخ نهم مهر ماه ۱۳۳۵ ”

 

كلیسای اوریم رودبار ، كوچكترین كلیسای ایران-UMfurxfCBr