باغ موزه دفاع مقدس تهران در اراضی عباس آباد و با زیربنای ۲۰۵ هزار متر مربع با احتساب محوطهسازی، یك مجموعه بینظیر و دیدنی است.طرح و احداث باغ موزه دفاع مقدس با هدف ساماندهی به مجموعه تلاشهای دلسوزان و یادآوران مخلص آن روزها در طول نزدیك به ۲دهه كه از دوران دفاع مقدس سپری میشود، شكل گرفت.رسالت ثبت و یادآوری ارزشها، احساسات و عواطف عمیق و فرهنگ گرانقدر دفاع مقدس، در این مجموعه به انجام رسیده است.
تاریخچه باغ موزه دفاع مقدس تهران
مطالعات اولیه پروژه باغ موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت، در آذر ماه ۱۳۸۳ آغاز شد و پس از بررسی طرح اولیه طی جلسات متعدد، در ابتدای سال ۸۵ به تصویب رسید. سپس طراحی موزه به مسابقه گذاشته شد و ۲۵۰ گروه در مسابقه شركت كردند كه از بین آثار دریافتی ۴۲ اثر به دبیرخانه تحویل داده شد. این موزه با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی، شهردار تهران، اعضای شورای شهر و مقامات لشكری و كشوری در شهریور سال ۱۳۹۱ افتتاح شد. در اواخر سال ۱۳۹۵ با اعمال تغییراتی در ساختار و اهداف، این مجموعه به «موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» تغییر نام داد.

بخشهای مختلف موزه
باغ موزه دفاع مقدس از۷ تالار و یك قسمت انتهایی كه یادمان دفاع مقدس است تشكیل شده كه در آن اعداد ۷ و ۸ بهكار رفته است؛ عدد ۸ به عنوان نمادی از ۸سال دفاع مقدس و عدد ۷ به خاطر تقدسی كه دارد.
این دو در كنار هم مفاهیم خاصی را دربرمیگیرند. بخشهای مختلف باغ موزه امكان تجسم عینی برخی فضاها و میدان جنگ در ابعاد واقعی یا نمادین، با جنگ افزارهای واقعی یا شبیهسازی شده را به بازدیدكنندگان میدهد. تكنولوژی بهكار رفته در هر بازدید بهگونهای است كه در هر تالار همه چیز از نو آغاز میشود.
تالار پروانه ها
باغ موزه دفاع مقدس، یك موزه رویدادی است و متفاوت از موزههایی است كه صرفا بناها و اشیای تاریخی را به نمایش میگذارند. در میان تالارهای مختلف این باغ موزه فقط یك تالار با نام «تالار پروانهها» جنبه موزهای دارد كه برای معرفی سرداران دوران دفاع مقدس درنظر گرفته شده است. اما بقیه تالارها جنبه رویدادی دارد و میتوان تمام اتفاقات دوران دفاع مقدس را در آن به شكل زنده در همان حال و هوا دید.

تالار آستانه
تالار اول، تالار آستانه یا همان سرآغاز است، بخش دائمی موزه و نمایشدهنده مجموعه وقایعی كه در فاصله سال ۵۷ تا آغاز جنگ، منجر به پیروزی انقلاب اسلامی شد.در این تالار تمامی وقایعی كه منجر به پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی شد به نمایش در میآید و روزهای آغازین جنگ تحمیلی به تصویر كشیده میشود.
تالار حیرت و واقعیت
تالار دوم، تالار حیرت و واقعیت است، در اینجا حیرت مردم ایران از شوك جنگ تحمیلی به نمایش در میآید. در روزهایی كه مردم از پیروزی انقلاب شادمان بودند و نظام اسلامی ایران در حال شكلگیری بود، حمله رژیم بعثی به ایران با حمایت همه جانبه آمریكا مردم را حیرتزده و شوكه كرد.این حیرت در كنار حقانیت ملت ایران در دفاع از خود برابر هجوم دشمنان در تالار حیرت به نمایش در میآید. ملت ایران در طول دفاع همهجانبه از خاك خود در جنگ تحمیلی، حقانیت خود در دفاع از ارزشها را به جهانیان ثابت كردند كه این حقانیت در این تالار به تصویر كشیده میشود.
تالار دفاع
تالار دفاع، سومین تالار است؛ نمایشدهنده ساختار دفاعی كشور از ارتش و بسیج گرفته تا نیروهای مردمی كه در دفاع از خاك و تمامیت ارضی كشور تلاش كردند. این دفاع در كنار استفاده از ادوات جنگی به نمایش در میآید.

تالار آرامش
تالار آرامش، چهارمین تالار باغموزه دفاع مقدس است؛ در این تالار میبینیم كه روزهای جنگ و دفاع از ناموس و خاك میهن در عین سختیها و دشواریهایی كه برای ملت داشت با آرامشی برای دفاع از ارزشهای انقلاب همراه شده بود.این آرامش كه دفاع مقدس را در سالهای دهه ۶۰ بهعنوان جزئی از بدنه جامعه نشان میدهد در این تالار به تصویر در میآید.پنجمین تالار، تالار شهادت است؛یكی از مهمترین تالارهای باغ موزه كه به بازدیدكنندگان یادآوری میكند، شهادت، آرزوی بزرگ جوانان رزمنده در ایام جنگ و دفاع مقدس بود.
تالار شهادت
مجموعه تالار شهادت به ۷مرحله تقسیم شده كه شهادت را از نیت تا عروج به تصویر كشیده است. عظمت، ارزش، جایگاه و تقرب شهید و شهادت در این تالار نمود عینی دارد.
تالار پیروزی
تالار ششم، تالار پیروزی است كه پیروزیهای دلاورانه جوانان ایرانی در روزهای جنگ را به تصویر میكشد؛ از پیروزی در عملیاتهای مختلف گرفته تا آزادسازی خرمشهر و پیروزیهای عرفانی و معنوی.

تالار سرانجام
تالار هفتم، تالار سرانجام است. هفتمین تالار این باغ موزه، فضایی متفاوت از آنچه تاكنون درباره جنگ گفته شده دارد. در این تالار كه آخرین مرحله از ۷تالار عشق باغ موزه است بازدیدكنندگان پس از گذر از ۶مرحله پیشین، به بالاترین نقطه از باغ موزه میرسند كه در آنجا با یادمان، تصاویر، تندیسها و بازماندههای جنگ تحمیلی مواجه میشوند و به آنها ادای احترام میكنند.
گذر از این ۷تالار و تمركز روی بخشهای مختلف آن بیش از ۱۰ ساعت زمان میبرد. در طراحی باغ، این امكان در نظر گرفته شده تا بازدیدكنندگان امكان خروج از تالارها را پس از هر مرحله داشته و با وقت بیشتری به مرور خاطرات جنگ تحمیلی بپردازند.برگزاری تمام مراسم مربوط به دفاع مقدس، جنگ، یاد و خاطره شهدا و… در تالارها و مجموعه نمایشی باغ موزه امكان پذیر است.
با راهاندازی باغ موزه، تمام برنامههای دفاع مقدس از جمله برگزاری جشنواره فیلم و تئاتر دفاع مقدس، جشنواره هنرهای تجسمی دفاع مقدس و گرامیداشت روزهای ویژه مثل روز سوم خرداد و یا روزهای پیروزی لشكریان اسلام مثل روز عملیات بیتالمقدس و… در این باغ موزه برگزار خواهد شد كه امكانات لازم را برای مرور تمام این رویدادها دارد. ۳۵هزار متر مربع، زیربنای سالنهای باغ موزه است كه ارتفاع ۲۰ متری دارند.

باغ دره
در مسیر یك باغ راه زیبا در امتداد بزرگراه شهید حقانی تا بزرگراه شهید همت، باغ دره موزه دفاع مقدس در زمینی به مساحت۲۰۰ هزار مترمربع واقع شده است. این باغ راه با نورپردازی زیبا، گلكاری متنوع و متفاوت، ورودی باغ موزه را به محوطه وسیعی با نام باغدره وصل میكند.
باغ دره دفاع مقدس در فضای باز در نزدیكی تالارهای موزه احداث شده است. این باغ دره در حد فاصل ۲ایستگاه مترو مصلی و میرداماد تهران بهطور طولی احداث شده است. احداث پاركینگهای طبقاتی، این امكان را به شهروندان میدهد تا خودروهای خود را در پاركینگ متوقف كرده و با خودروهای سرویس داخل باغ موزه، از فضای ۲۰۰ هزار متری باغ موزه دیدن كنند.
همچنین فضاهای باز، اعم از فضای سبز برای حضور و تفرج عامه مردم و نیز فضاهای قابل استفاده برای برگزاری رزمایشها در مناسبتهای مختلف نیز در این موزه طراحی شده كه در مناسبتهای زمانی مختلف، امكان تنوع كاربری فضاها را افزایش میدهد؛ كاربریهایی از جمله رزمایشهای هفته دفاع مقدس تا برگزاری آیین تعزیه در ماه محرم یا نمایش فیلمهای جنگی بر پرده بزرگ و در هوای آزاد.
در این باغ موزه امكان برگزاری جشنوارههای فیلم و نمایش فیلمهای دفاع مقدس نیز وجود دارد.وجود یك دریاچه بسیار بزرگ كه با امكان نمایش فیلم روی آب احداث شده است، از ویژگیهای منحصر به فرد باغدره است. باغ موزه مكان مناسبی برای یادآوری خاطرات دوران ۸ساله دفاع مقدس و بهترین مكان برای آشنایی نسلهای تازه با دوران دفاع مقدس است.
باغ دره، آمفی تئاتر و ۲ تالار از ۷ تالار مجموعه، خرداد ماه امسال به بهرهبرداری میرسند. باغ دره مساحت ۲۰۰هزار مترمربعی دارد كه محوطهسازی، پردههای آب و فوارهها، نصب و پوشش گیاهی آن كامل شده است. آمفی تئاتر نیز با ظرفیت ۵۰۰ نفر در مرحله تست صوت و تصویر قرار دارد.

مسجد جامع خرمشهر
یكی از مهمترین مساجدی كه در طول دوران دفاع مقدس، شاهراه حماسههای مقاومت بود، مسجد جامع خرمشهر است و اگر نبود، خبری از مقاومت نبود. در واقع مقدسترین نقطه خرمشهر، مركز ثقل و گرانیگاه دفاع جانانه این شهر مسجد جامع خرمشهر بود. پس از آزادی خرمشهر نیز مسجد جامع نقطه امید رزمندگان در تصرف و پاكسازی شهر بود و با عملیات بیتالمقدس جاودانه شد. مسجد جامع خرمشهر همیشه یادآور خاطراتی است كه میتواند همه چیز را از دوران مقدس هشت ساله دفاع روایت كند.

آدرس باغ موزه دفاع مقدس تهران
باغ موزه دفاع مقدس تهران در بزرگراه شهید حقانی، انتهای خیابان سرو، روبهروی پارك طالقانی قرار دارد. برای دسترسی میتوانید با استفاده از متروی خط یك (كهریزك-تجریش) خود را به یكی از ایستگاههای حقانی یا همت برسانید. موزه در فاصله كمی از هر دو ایستگاه قرار دارد. با استفاده از تاكسیهای ونك، ولیعصر و نوبنیاد نیز میتوانید به باغ موزه دفاع مقدس دسترسی داشته باشید. این مجموعه دارای پاركینگ است و نگرانی بابت پارك خودروی خود نداشته باشید.








باغ موزه دفاع مقدس تهران كجاست ؟
باغ موزه دفاع مقدس تهران در بزرگراه شهید حقانی، انتهای خیابان سرو، روبهروی پارك طالقانی قرار دارد.
ساعات بازدید از موزه چه ساعاتی است ؟
روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ تا ۱۷، پنجشنبهها از ساعت ۱۰ تا ۲۱ و روزهای جمعه و تعطیل از ساعت ۱۰ تا ۲۱ میتوانید از باغ موزه دفاع مقدس بازدید كنید.