ریپورتاژ آگهی
موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر )

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر )

بنای موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) متعلق به اواخر دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی است كه در دوران پهلوی به جمعیت شیر و خورشید سابق سپرده شد.
  • 1401/01/10
  • استان : تهران
  • شهر : تهران
  • دسته : موزه های ایران
آدرس : استان تهران, تهران-در ضلع شمال غربی میدان توپخانه (میدان امام)، ابتدای خیابان فردوسی قرار دارد
تلفن : 66059000-021

بنای موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) متعلق به اواخر دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی است كه در دوران پهلوی به جمعیت شیر و خورشید سابق سپرده شد. در اصل این بنا به‌عنوان نخستین مركز شیر و خورشید قلمداد می‌شود كه به‌مدت پنج سال فعالیت‌ داشت. بنابراین از این منظر، بنای موزه نماد آغاز فعالیت‌های بشردوستانه هلال احمر محسوب می‌شود. این بنای تاریخی در ۲۴ آبان سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این موزه در سال ۱۳۵۲ به دست استاد علی اكبر صنعتی ساخته شد. این موزه حدود ۶ هزار تابلو و بیش از هزار مجسمه گچی، سنگی و برنزی از شخصیت‌های علمی و ادبی‌ایران و پیكره هایی از تیپ‌های گوناگون اجتماعی كه توسط استاد صنعتی خلق شده بود در این موزه نگهداری می شود. ساخت متروی تهران و باز شدن یكی از درهای ایستگاه متروی امام خمینی (ره) زیر ساختمان موزه صنعتی باعث شد به بهانه احتمال ریزش ساختمان این موزه به حالت تعطیل در بیاید. اگرچه این موزه در سال ۸۵ در فهرست آثار ملی قرار گرفت، اما سال هاست كه از سوی شهرداری، هلال احمر و سازمان میراث فرهنگی رها شده و به ساختمانی متروك مبدل شده است. این موزه دارای‌سالن تئاتر، نمایشگاه تك چهرها و موزه مردم‌شناسی است‌. بر اساس برخی اخبار، شهرداری و هلال احمر با كمك سازمان میراث فرهنگی این روزها مرمت این موزه آغاز كرده اند.

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-SQHNF3cXbu

علی اكبر صنعتی كه بود ؟

علی‌اكبر صنعتی (۱۲۹۵ – ۱۳ فروردین ۱۳۸۵) نقاش و مجسمه‌ساز ایرانی. «او تنها هنرمند ایرانی است كه دو موزه به نامش ثبت شده‌است: موزه صنعتی (كرمان) و موزه صنعتی (تهران) یا همان موزه هلال‌احمر در میدان توپخانه تهران.» صنعتی یكی از مجسمه‌سازان قدیمی عصرجدید ایران است او شاگرد ابوالحسن‌خان صدیقی بود. صنعتی تا پایان عمر عضو پیوستهٔ فرهنگستان هنر ایران باقی ماند. علی‌اكبر صنعتی در ۱۲۹۵ در كرمان به‌دنیا آمد. پدرش در پایان جنگ جهانی اول به دلیل ابتلا به بیماری طاعون درگذشت و مادرش كه توانایی تامین مخارج زندگی او را نداشت علی‌اكبر را به پرورشگاه صنعتی كرمان سپرد.

موسس این پرورشگاه، حاج علی‌اكبر صنعتی‌زاده، برای اینكه بچه‌های پرورشگاه بتوانند تحصیل كنند نام خانوادگی خود را به روی آن‌ها می‌گذاشت و نام سیدعلی‌اكبر صنعتی نیز به همین دلیل نام قانونی علی‌اكبر شد. وی دوره‌های تخصصی، مجسمه‌سازی و نقاشی را در مدرسهٔ صنایع مستظرفه و مدرسهٔ صنایع قدیم زیر نظر استادان طاهرزاده، بهزاد (مینیاتوریست)، ابوالحسن صدیقی (مجسمه‌ساز) و استاد حیدریان گذرانده بود. وی در سال ۱۳۷۹، منتخب فرهنگستان هنر در بزرگداشت نام‌آوران بود. استاد صنعتی در جوانی در ۲۸ مرداد تمام مجسمه‌های او توسط مزدوران خشمگین تخریب شد، اما این تنها باری نبود كه مجسمه‌های وی در هم شكسته می‌شد.

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-h2ZjpJyvKM

نمایشگاهی كه در میدان راه آهن در ملك پسر حاج علی اكبر به طور دایم برپا بود هم در انقلاب ۵۷ نابود شد. علی اكبر صنعتی طی چند دهه فعالیت هنری بیش از ۲۰۰۰ تابلوی رنگ و روغن، آبرنگ، موزاییك از سنگ و حدود ۴۰۰ مجسمه پدید آورد كه در دو موزه به نام وی در كرمان و تهران و سایر موزه‌های داخل و خارج از كشور و مجموعه‌های خصوصی نگهداری می‌شود. موزه صنعتی (كرمان) علاوه بر نمایش آثار با ارزش استاد صنعتی زاده آثار هنرمندان بزرگ دیگری از جهان را هم داراست. موزه صنعتی (تهران) در میدان امام خمینی قرار دارد و در آن مجسمه‌های بسیار مهمی از وی به نمایش گذاشته شده است.

استاد صنعتی از چند سال پیش به علت سكته مغزی قدرت تكلم خود را از دست داده بود و نیمه چپ بدنش نیز فلج شد. وی همچنین از ششم اسفندماه به علت عارضه ریوی و مشكل تنفسی در بیمارستان ایرانمهر بستری كه پس از بهبودی نسبی از بیمارستان ترخیص شد و سرانجام بامداد سیزدهم فروردین ۱۳۸۵ در سن ۹۰سالگی دارفانی را وداع گفت. پیكر استاد علی اكبر صنعتی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاك سپرده شد.

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-GU0gtne0qN

آدرس موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر )

موزه صنعتی در ضلع شمال غربی میدان توپخانه (میدان امام)، ابتدای خیابان فردوسی قرار دارد و یكی از مكان‌ های دیدنی استان تهران در نواحی مركزی پایتخت است. برای دسترسی می‌توانید از متروی خطوط یك (كهریزك-تجریش) و دو (فرهنگسرا-صادقیه) استفاده كنید و در ایستگاه امام خمینی (خروجی خیابان فردوسی) پیاده شوید. مسافت باقی‌مانده از ایستگاه تا موزه كمتر از ۵۰۰ متر است. همچنین می‌توانید با استفاده از اتوبوس تندرو (BRT) خط یك (پایانه آزادی-چهارراه تهرانپارس) در میدان فردوسی پیاده شوید و مسیر باقی‌مانده (حدود دو كیلومتر) را در امتداد خیابان فردوسی پیاده طی كنید.

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-akZk93z4ty

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-Pvrxtq5Ujz

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-ayofbgosTY

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-o2WfparvxE

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-GftSWw6g0B

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-Ziesgcpm7c

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-3JtWDlcEMi

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-R4FxOBObHa

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-OGdNc2eX7q

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-Me5eZyLAv2

موزه علی اكبر صنعتی ( هلال احمر ) استان تهران, تهران-Algfx3s5vK