سالهاست كه بوی پاییز زودتر از برگریزان و زردی درختان با میوههایش استشمام میشود. انار كه در ویترین مغازههای میوهفروشی نمایان میشود، خبر از آمدن پاییز میدهد.میوهای كه رنگ و طعم و گذشته از همه اینها خواص درمانی معجزهگرش باعث شده مشتریان ثابت و پروپاقرصی داشته باشد.
انار ساوه:
از قدیم و ندیم ساوه با انارش معروف شده. هنوز هم كه هنوز است میوهفروشهای دورهگرد و یا حتی مغازهدارها برای معرفی و تبلیغ انارشان مینویسند انار ساوه موجود است! واقعیتش را هم بخواهید انار ساوه ویژگیهای خاص خودش را دارد كه از جمله طعم ملس آن است. حتی در رقم ملس انار ساوه هم تنوع زیادی وجود دارد. ارقام مشهور دیگر انار ساوه كه ما شاید از آن خبر نداشته باشیم، تبریزی، یوسفخانی، محمدعلی خانی، سیاه، آلك و …. هستند. انار ملس ساوه در جهان بی نظیر است و مشتاقانی را از سراسر جهان به دلیل طعم و مزه خاص خود دارد. اما نكته دیگری كه انار ساوه را متمایز می كند، غلظت آب آن است. غلظت بالایی كه اصطلاحا به آن “بریكس” میگویند. این نوع انار نسبت به سایر انارهای تولیدی در جهان بریكس بالاتری دارد كه دلیل آن آب و هوای خاص منطقه ساوه است.
به دلیل غلظت و بریكس بالای انار ساوه، یك لیتر آب انار این منطقه حدودا نیم كیلو رب انار میدهد؛ در حالیكه انار سایر نقاط كمتر از چهارصد گرم رب تولید میكند. اما اگر خواستید انار ساوه را از سایر انارهای شهرهای دیگر تشخیص دهید باید بدانید كه رنگ پوست انار ساوه قرمز است و همچنین ضخامت بیشتری دارد كه همین مزیت باعث ماندگاری بیشتر انار میشود.
انار فارس:
فارس هم یكی از قطبهای تولید انار در كشور است. شهرستان نی ریز با ۶ هزار و ۵۰۰ هكتار باغ انار رتبه نخست تولید انار را در استان فارس به خود اختصاص داده و بخش قطرویه با تولید سالانه ۶۰ هزار تن بزرگترین تولید كننده انار شهرستان نی ریز است. انار تولیدی در این شهرستان علاوه بر مصارف داخلی به كشورهای كره جنوبی، روسیه، كشورهای آسیای میانه، كشورهای حوزه خلیج فارس و برخی كشورهای اروپایی صادر می شود .
انار قطرویه به دلیل رنگ پوست، رنگ آریل، ضخامت پوست و طعم میوه بسیار بازارپسند و پرفروش است و مشتریان زیادی هم دارد.
انار جلفا:
اراضی حاشیه رودخانه ارس در جلفا، مناسب كشت و پرورش محصول انار است. چون درخت انار مخصوص مناطق نیمه گرمسیری است، آب و هوای نیمه گرمسیری این شهرستان بزرگترین فاكتور برای پرورش و كشت انار به حساب میآید. باغات واقع در روستاهای اشتبین، قولان، میسن، كردشت، دوزال، نوج مهر و پهناور از مناطق عمده تولید انار در شهرستان جلفا هستند و انواع انار سفید یزدی، دانه قرمز رباب با طعم ملس، گلوشا، شیرین، ترش، میخوش، فاروق، قره قابوغ (انار سیاه) در شهرستان جلفا تولید میشود. انار جلفا از لحاظ پسند بازار و طعم و مزه جزو بهترینهاست؛ بهطوریكه انار ملس تولیدی جلفا در حال حاضر مورد توجه كشورهای همسایه همچون ارمنستان و آذریایجان قرار گرفته است. در روستاهای جلفا برداشت محصول انار از اوایل مهر آغاز میشود و تا اواخر آبانماه هم ادامه دارد.
انار كوهدشت:
كوهدشت هم با انار سیاب معروف است. منطقه “سیاب” كوهدشت مرغوبترین انار تولیدی كشور را دارد اما متاسفانه این محصول با اسمهای دیگر در بازارهای جهانی عرضه میشود و شاید به همین دلیل باشد كه نام این نوع انار برایمان چندان آشنا نیست. شهرستان كوهدشت در استان لرستان به دلیل شرایط آبوهوایی مساعد و خاك مرغوب یكی از مناطق انارخیز كشور است و منطقه “سیاب” كه در جنوب غربی این شهرستان و در فاصله ۶۰ كیلومتری آن قرار دارد یكی از مرغوبترین انارهای تولیدی در سطح كشور را تولید میكند. از میان انارهای تولیدی در تنگ سیاب ارقام یاقوت سیاب، امید سیاب و دردانه سیاب را میتوان بهعنوان ارقام برتری كه بهعنوان نمونه، قابلیت صادراتی بالا دارند، نام برد. یاقوت سرخ كوهدشت كه محصولی كاملاً ارگانیك است مورداستفاده دهها كشور دنیا قرار میگیرد. استان لرستان در كشور در تولید انار رتبه هفتم را دارد كه ۷۳ درصد انار استان از شهرستان كوهدشت برداشت میشود.
انار گیلان:
بیشترین سطح كشت باغات انار ترش گیلان در شهرستان ماسال و بیشترین سطح كشت باغات انار شیرین در شهرستان رودبار واقع شده است. باغهای انار به صورت پراكنده درهمه مناطق گیلان به ویژه مناطق جنگلی و كوهستانی وجود دارد. در واقع ۷۶۰ نوع انار در كشور پرورش داده میشود كه بومیترین و ترشترین آن در گیلان به بار مینشیند. انار ترش معمولا در خورش های گیلانی و چاشنیهای زیتون نیز استفاده می شود. فراوانی انار ترش در گیلان موجب شده كدبانوهای گیلانی از دانه، آب و رب این محصول درپخت ۹۰ درصد از غذاهایشان استفاده كنند. انارآویج، زیتون پرورده، فسنجان، كال كباب و میرزا قاسمی از غذاهای محلی معروف است كه كدبانوهای گیلانی برای پخت آن از رب و یا آب انار ترش استفاده می كنند. مانند بیشتر نقاط ایران، برداشت انار در گیلان از مهرماه شروع میشود و تا پایان آبان ماه ادامه دارد.
انار فیروزكوه:
كیفیت انار روستای محمودآباد فیروزكوه در جهان شهرتی خاصی دارد به گونهای كه محصول انار این روستا به كشورهای اروپایی صادر میشود. روستای محمودآباد در ۷۰ كیلومتری جنوب غربی فیروزكوه قرار دارد و از توابع دهستان بزرگ حبله رود شهرستان، در منطقهای واقع شده كه محصول انار بیشترین بازدهی و ثمره را در آن منطقه دارد. این روستا هر ساله در فصل پاییز هنگام فصل انار، علاقمندان و گردشگران زیادی را به خود جذب كرده و در این زمان جشنی موسوم به جشن انار هم در این روستا برگزار میشود. انار محمودآباد دانه درشت است و آبدار؛ پوست مقاومی در برابر ضربه داشته و تركیدگی كمی هم دارد. مزهاش ملس (ترش و شیرین) است و قابلیت ماندگاری بالایی دارد و بهترین نوع انار برای كسانی است كه مبتلا به فشار خون یا غلظت خون هستند.