كاخ موزه سبز سعدآباد یا كاخ شهوند یكی از زیباترین كاخ های موجود در كشور است كه در مجموعه كاخ موزه سعد آباد واقع شده است .این كاخ از سال ۱۳۰۷ محل اقامت رضاخان بود. كاخ موزهء سبز در نقطه ای مرتفع در شمال غربی مجموعه كاخ های سعدآباد قرار دارد.كاخ شهوند كه تكمیل بنای آن از زمان وزرات جنگ رضاخان تا اوایل زمامداریش (۱۳۰۷-۱۳۰۱) به طول انجامید, پیش از آن ساختمانی بود متعلق به شخصی به نام “علیخان”. نامبرده از زمینداران سرشناس آن زمان بود, و تپه ای كه این كاخ روی آن بنا شده به نام او به “تپه علیخان” معروف است.
در اصلی كاخ موزه سبز ( از سمت شمال غربی) به سمت رشته كوه البرز باز می شود. در واقع این عمارت از شمال با كوه های البرز، از شرق با گلاب دره، از غرب با ولنجك و از جنوب با تجریش همسایگی دارد. همچنین رودخانه جعفرآباد از وسط محوطه كاخ می گذرد. این منطقه جزوه شهرستان شمیرانات تهران به حساب می آید. مجموعه سعدآباد در سال ۱۳۷۰ مرمت شده است و شماره ثبت آن ۱۹۵۷ می باشد و در تاریخ ۴ دی ماه ۱۳۷۶ ثبت ملی شده است. در ابتدا در این زمین بنایی نیمه تمام متعلق به علیخان والی از زمین داران معروف دوره قاجار، وجود داشت كه حكومت پهلوی ابتدا آن را به قیمت هفت هزار تومان خریداری نمود. ساخت بنای كاخ سبز كه مساحتی بالغ بر ۱۲۰۳ متر مربع دارد، حدود ۷ سال از بعد از سال ۱۳۰۱ به طول انجامید. در زمان خریداری زمین، رضا شاه هنوز به سلطنت نرسیده بود و وزیر جنگ بود؛ اما كاخ سبز در اوایل سلطنت رضا شاه به بهره برداری رسید.
معماری كاخ موزه سبز سعدآباد
رضا خان پس از آنكه ساختمان واقع براین تپه را از ” علیخان” خریداری كرد, كاخ كنونی را بنا نهاد.معمار كاخ ” میرزا جعفر معمارباشی” بود.
در نمای خارجی این كاخ از سنگهای سبز معدنی كمیاب خمسهء زنجان استفاده شده و وجه تسمیه كاخ نیز به همین سبب است. دیوارهای بیرون كاخ به سنگهای زیبای كنده كاری شده آراسته است.ملات سنگها از سرب است كه مانع شكستن آنها در اثر انبساط و انقباض می شود.
در اصلی كاخ از سمت شمال غربی به سوی كوههای مرتفع البرز باز می شود.كاخ بر تپه ای بلند قرار گرفته و چشم انداز آن از سمت جنوب, شهر تهران است. مساحت زیربنای كاخ در دو طبقه ۱۲۰۳ متر مربع است.زیرزمین كاخ در سال ۱۳۵۰ در زمان محمدرضا بازسازی شد.
كاخ موزهء سبز, دارای گچ بریها وآئینه كاری های زیبایی است.تذهیب دیوارها اثر استاد “حسین طاهرزاده بهزاد” و خاتم كاریها, حاصل كار گــروهی كارگاه استاد “صنیع خاتم “است.
ساختمان كاخ از دو طبقه تشكیل شده است, طبقهء اول شامل : پلهء ورودی, تالار آیینه , ناهارخوری, اتاق كار, اتاق پذیرایی و اتاق خواب است.
طبقهء دیگر زیرزمین كاخ است و شامل: سالن پذیرایی , دو اتاق خواب با سرویس و سالن ناهارخوری است.

تالار آیینه
یكی از زیباترین قسمت های این كاخ تالار آیینه است كه با قالی هفتاد متری كار”عبدالمحمد عمواوغلی” مشهد مفروش شده و تاریخ بافت آن بـــــه زمان رضاخان می رسد.
دستگیرهء درها از برنز مطلا است.دیوارها و سقف تالار, آیینه كاری است و روی آیینه ها با گلهایی از گچ تزیین شده است.در بالای تالار آیینه یك دست مبل گوبلن قرار دارد كه مربوط به دورهء قاجار و از بیوتات سلطنتی است و میز وسط آن متعلق به قرن ۱۸ فرانسه است. پرده ای نقره فام با چوب پردهء منبت كاری شده پنجرهء تالار را پوشانده است .
از دیگر وسایل این كاخ كه اغلب از كشورهای اروپایی خریداری شده, می توان به چلچراغها, تابلوهای نقاشی, مجسمه ها, مبلهای دوره لوئی شانزدهم ودو میز كنسول مربوط به دوره ناپلئون, ساعت , شمعدان, گلدانهای برنزی, اشیاء كریستال و پیانو اشاره كرد.

موارد استفاده از كاخ موزه سبز در تهران
گفته شده این كاخ محل زندگی رضا شاه بوده اما در دوره محمدرضا شاه از آن برای اقامت مهمانان خارجی استفاده می شده است؛ برای مثال افرادی چون “ملك حسین” و “كنستانتین” پادشاه سابق یونان، برای مدتی در این كاخ اقامت داشته اند. همچنین اشخاصی نظیر “جیمی كارتر” رییس جمهور آمریكا و “انور سادات” پادشاه مصر نیز مهمان این كاخ بوده اند و این ها نشان از اهمیت تاریخی این كاخ دارند. از دیگر شاخه های تاریخی این كاخ، امضای پیمان سعدآباد در سال ۱۳۱۶ میان ایران، تركیه، عراق و افغانستان در آن است. همچنین گفته شده در این ساختمان مجلل، در اتاق خواب رضا شاه به دلیل مخالفتش، هیچ گونه تخت و مبلمانی وجود نداشته است و این رویه در زمان حكومت فرزندش تغییر كرده است؛ این كاخ دارای تالار آئینه، اتاق پذیرایی، اتاق غذاخوری، اتاق كار و اتاق خواب است. اگر به برنامه هایی كه امروزه در كاخ سبز برگزار شده است سری بزنید، مواردی نظیر نمایشگاه خاتم، نمایشگاه ظروف نقره و نمایشگاهای نوروزی را خواهید دید.

آدرس كاخ موزه سبز سعدآباد
كاخ موزه سبز سعدآباد در خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید كمال طاهری، كاخ موزه سعدآباد قرار دارد.
برای رسیدن به مجموعه سعدآباد و موزه نظامی میتوانید از مترو استفاده كنید و در خط ۱ مترو به میدان تجریش بروید .سپس از میدان تجریش با تاكسی به میدان دربند و ورودی شمالی كاخ سعدآباد بروید. یا اگر قصد پیادهروی دارید در میدان تجریش به خیابان سعدآباد، خیابان افراز، خیابان جاودان و در نهایت خیابان خیابان طاهری و ورودی غربی كاخ سعدآباد برسید. پیادهروی این مسیر حدودا بیست دقیقه طول میكشد. اگرچه این خیابانها دارای فضای سبز زیبا، درختان چنار كهنسال و سرسبز و بافت و خانههای تاریخی با معماری دوران پهلوی است. اما قسمتهایی از آن دارای سربالایی است و برای كسانی كه توانایی پیادهروی در سربالایی را ندارند توصیه نمیشود.


















