موزه شاهچراغ (ع) شیراز در صحن حرم شاهچراغ (ع) قرار دارد .این موزه وابسته به آستان مقدس شاهچراغ است. فضای اصلی موزهٔ شاهچراغ را یك سالن بزرگ تشكیل میدهد كه در آن، آثار و اشیای وقفی، اهدایی و خریداری شده شامل قرآنهای نفیس، كتابهای خطی، اشیای باستانی و هنرهای تزئینی به نمایش گذاشته شده است. در حال حاضر این موزه در دو طبقه و با وسعت ۱۱۰۰ متر مربع مطابق با استاندارهای موزه ای در حال خدمت رسانی به علاقه مندان است.
موزه آستان مقدس شاهچراغ (ع) در سال ۱۳۴۴ هجری شمسی شكل گرفت. در آن سال با توجه به آثار و اشیاء موجود كه بیشتر شامل نسخ خطی و اسناد و مدارك مربوط به آستان مقدس می شود. موزه ای هر چند كوچك در زاویه ای از حرم مطهر ایجاد شد.
در موزه و خزانه این مجموعه فرهنگی، بالغ بر چهار هزار شیء با ارزش تاریخی و فرهنگی نگهداری می شود كه در وسعت موجود نزدیك به ششصد اثر در معرض دید و پژوهش علاقه مندان، محققان و دانشجویان قرار دارد. این اشیاء كه همگی بصورت وقف،اهدا و نذر بوده،به لحاظ قدمت از دوران های بسیار كهن تاریخی، شروع و تا زمان معاصر (قاجار و پهلوی) ادامه می یابد.
اشیاء داخل موزه
مجموعه اشیاء سفالی
این مجموعه ارزشمند قدیمی شامل حدود ۶۰۰ قطعه می باشد كه تقریبأ ۱۰۰ قطعه از آنها در معرض نمایش قرار دارد.شاخص ترین آنها ۱۲ قطعه پیكرك سفالی،۳۰۰ قطعه سفال موسوم به كوزه مخروطی شكل در ابعاد مختلف از مناطق جنوبی كشور، قمقمه اشكانی، پیه سوز، خمره های لبه دار و … می باشد.
مجموعه اشیا فلزی
این مجموعه شامل سلاح های جنگی و شمشیرهایی مربوط به دوران ولایت شاه عباس صفوی و سلسله قاجار، گلدان های فلزی و مینا كاری(مسطح و برجسته) عمومأ مربوط به دوران قاجاریه، سقاخانه برنجی قاجار، چاقوهای طلاكوب، شمعدان، زیورآلات و … می باشد.
مجموعه مسكوكات
این مجموعه بسیار ارزشمند شامل چهارصد عدد سكه، از دوران های اشكانی و ساسانی به بعد می باشد.مجموعه نسخ خطی و اسناد موقوفات حرم مطهر: این مجموعه تاریخی با موضوعات قرآن،ادعیه، كتب ادبی و علمی ،وقف نامه ها ،دیگر آثار موجود در موزه حرم مطهر را تشكیل می دهد.
اثار شهید دستغیب
بخشی از فضای موزه به آثاری از شهید محراب – حضرت آیت الله سید عبدالحسین دستغیب اختصاص یافته كه مبین مبارزات سیاسی و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی آن شهید بزرگوار است كه در معرض دید عموم قرار گرفته است.
دیگر اشیا ارزشمند موزه
دو لنگه درب نقره ای اهدایی توسط یمین الدوله فرزند ناصرالدین شاه قاجار به آستان مقدس كه از چوب گردو و روكش نقره با ارتفاع سه متر و عرض دومتر ساخته شده و در حاشیه هر یك از لنگه های دو درب دوازده بیت اشعار مرحوم احمد وصال متخلص به وقار شیرازی «پسر ارشد وصال شیرازی» با خط نستعلیق به رنگ آبی مینا كاری شده است.
معجر قدیمی مرقد مطهر حضرت سید میر محمد بن موسی الكاظم (ع) كه جنس آن از چوب و در ابعادی حدود ۸۰ سانتی متر در ۲ متر ساخته شده است كه علاوه بر اسامی دوازده امام(ع)، نام تنی چند از اولیاء، با خط ثلث روی سطوح چهارگانه با مشبك های چوبی شش ضلعی آراسته شده است كه از این فهرست می توان به بایزید بسطامی، ابراهیم ادهم، شاه شجاع كرمانی، عمار یاسر و … اشاره كرد.
درب خاتم حرم مطهر حضرت احمد بن موسی به ابعاد ۲۰۳۰*۱۰۴۰ كه هر لنگه دارای ۳ قاب می باشد – دو قاب مربع و یك قاب مربع مستطیل – كه با رنگ های زیبای فیروزه ای و مخلوطی از استخوانی، سیم و فویل تزیین گردیده است. این درب، قبل از درب مینا و درب طلای كنونی، در قسمت ورودی حرم مطهر حضرت شاهچراغ نصب بوده و مربوط به حدود ۱۵۰ سال پیش است.
دو جلد قرآن كه هر كدام حاوی ۱۵ جزء آیات الهی است و با خط نسخ و بر روی كاغذ خان بالغ به رشته تحریر درآمده و از قدمتی ۸۰۰ ساله برخوردار است، نیز در زمره آثار گرانبهایی می باشد كه در موزه حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) نگهداری می شود.
نحوه دسترسی
آدرس : شیراز – حرم مقدس شاچراغ (ع)