باغ چهل تن شیراز یا بقعه چهل تنان، در مسافتی كوتاه از شمال حافظیه وجنب باغ جهان نما،همراه با محوطه ای مشجر و با صفا است. كه دارای چهل سنگ مزار هم اندازه می باشد. قدمت این باغ به دوره زندیه برمیگردد. در این بقعه چهل قبر كوچك در دو ردیف در كنار هم جای گرفته اند. این چهل قبر مربوط به چهل نفر درویش است كه در زمانهای گذشته در این مكان كه به صورت باغی مصفا بوده زندگی می كرده اند . مشغول عبادت بوده اند و چون هركدام وفات می یافته دیگران او را دفن كرده تا بدین ترتیب كه هر ۴۰ نفر به تدریج دار فانی را وداع می گویند. قبورشان در كنار هم در ضلع شرقی حیاط در كنار دیوار قرار گرفته است.
این سنگها فاقد نوشته هستند و در بین دو ردیف آنها باغچه كوچكی است كه در آن گلكاری شده است. در سال ۱۲۵۷ ه.ق به دستور معتمدالدوله فرهاد میرزا قاجار، حاكم وقت فارس چهل سنگ قبر موجود به یك اندازه بریده شده . بدون هیچگونه نوشته ای بر روی مزارها به موازات هم گذاشته شد. در آرامگاه چهل تنان علاوه بر چهل قبر گمنام،دو عارف و ادیب شیراز به نامهای شیخ ابواسحق معروف به شیخ اطعمه(متوفی ۸۳۰ ه.ق) شاعر. و حشمت شیرازی (۱۳۶۹ ه.ق مساوی با ۱۳۳۰ ه.ش) به خاك سپرده شده اند.
جاهای دیدنی باغ
این باغ به خاطر نزدیكی به حافظیه بازدیدكنندگان زیادی دارد. محوطه باصفای آن محل مناسبی برای فرار از شلوغی شهر و ورق زدن تاریخ است. درختان سرو، گل های رنگارنگ، در و پنجره های چوبی، باغچه های متعدد و آجركاری های ساده به این مكان هویت زیبایی بخشیده اند. آرامش عجیبی را به بازدیدكننده ها القا می كنند.
این پنجرها و شیشه های رنگی به بقعه یا تكیه ای اختصاص دارند. كه در محوطه باغ چهل مقام قرار گرفته و از بناهای دوره كریمخان زند است. اینجا همان جایی است كه درویشان زندگی می كردند. دیدن سنگ قبرهای ساده ای كه هویت این درویش ها را فاش نمی كند به درستی زندگی بی شیله و پیله آن ها را یادآوری می كند.
البته به غیر از ۴۰ قبر عارف ها و زاهدهای گمنام، قبر ۲ عارف و ادیب معروف شیراز به اسم شیخ ابواسحق یا همان شیخ اطعمه (متوفی ۸۰۵ هجری شمسی) و همچنین حشمت شیرازی (متوفی ۱۳۳۰ هجری شمسی) نیز در این باغ دیده می شود. كه برخلاف بقیه قبور دارای نقش و نگارها و آیات قرآنی هستند. هنرمندانه روی سنگ ها حكاكی شده اند. این نقش و نگارها نیز گوشه ای از هنر ایرانیان گذشته را به بازدیدكنندگان یادآور می شوند.
نحوه دسترسی
باغ چهل تن در فاصله كمی از حافظیه قرار گرفته و برای همین مكان پربازدیدی به حساب می آید و به طبع سیستم حمل و نقل عمومی شیراز دسترسی راحتی را به این اماكن میسر ساخته است. با این حال استفاده از خودرو شخصی یا تاكسی یكی از راحت ترین گزینه ها برای گردشگران خواهد بود كه به این منظور باید خود را به بلوار هفت تنان برسانند و از آن جا به سمت بلوار چهل مقام بروند.
آدرس :شیراز خیابان چهل مقام ۲۰۰متری جنوب هفت تن شمال حافظیه