روستای امامزاده قاسم كوهپایه، روستایی تاریخی است كه در دربخش كوهپایه اصفهان واقع شده است . نام روستا از همان امامزاده لازم التعظیم كه فرزند امام كاظم (ع )است و آنجامدفون هستند گرفته شده است. این روستا واقع درضلع جنوبی ۸۵ كیلومتری جاده اصفهان به نایین می باشد . از جنوب با شهر هرند و شاهمراد ازشرق با مزرعه های یحیی آبادومزرعه خان از شمال شرق باشهر تودشك واز غرب باشهر كوهپایه (مركز بخش ). وروستاهای جزه وكمال بیك وازشمال با روستاهای دستگرد ومشكنان همسایه است. وجودبارگاه مقدس امامزاده قاسم (ع) وبناهای باستانی مانند آب انبار و برجهای نگهبانی ومسجد جامع وقنات وبنای یخچال و آسیاب قدیمی و مزارع و باغات سرسبز و… ازجاذبه های روستا می باشد.
امامزاده قاسم (ع)
نسب این امامزاده بزرگوار به روایت اهالی و معتمدین به حضرت امام موسی بن جعفرعلیه السلام می رسد. مساحت صحن قدیم زیارتگاه ۵۰۰ متر مربع می باشد.مساحت حرم به اضافه شبستان زیارتگاه ۴۰۰ متر مربع می باشد.قدمت ساختمان فوق بنا به شواهد موجود به دوران صفویه رسیده و در سال ۱۳۴۰ توسط دكتر پیرنیا بازسازی و مجدداً در سال ۱۳۵۷ مرمت و كاشیكاری شده است. صحن غربی زیارتگاه در طرح توسعه و ساخت می باشد. سردر ورودی زیارتگاه در سال ۱۳۴۰ تعمیر و كاشیكاری شده است كه كاشی آن از نوع ۷ رنگ می باشد.
در صحن قدیمی زیارتگاه تعداد چند باب زایر سرا جهت رفاه زایرین از قدیم ساخته شده است. گنبد دو پوش و كاشیكاری شده زیارتگاه امامزاده قاسم علیه السلام از كف ۲۴ متر ارتفاع دارد. تزیینات داخل حرم شامل مقرنس و نقاشی های بسیار زیبا و قدیمی است كه در دوران صفویه و قاجاریه بازسازی شده است و تا سقف ادامه دارد.داخل حرم ضریحی چوبین با شبكه های فلزی در ابعاد ۳×۲ روی سنگ مزار امامزاده شریف قرار دارد. مردم و اهالی نسبت به این امامزاده بزرگوار احترام و ارادتی فراوان قایل می باشند.
این اثر در تاریخ ۳۰ تیر سال ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۲۱۲۲ در آثار ملی ایران به ثبت رسید.
معماری بنا
بارگاه مقدس امامزاده قاسم (ع) در ضلع جنوب غربی روستا با وسعتی بسیار زیاد ودارای دو صحن بزرگ سردر كاشی كاری ودالان طولانی كه در گذشته به عنوان بازار ازآن استفاده می شده است.گنبد كاشی كاری جدیدابازسازی شده واز كیلومترها دورتر قابل مشاهده است داخل حرم دیوارها وسقف حرم به شكل هنرمندانه ای نقاشی های زیبایی چشم نوازی می كند.
ضریح مطهر تركیبی از فلز وچوب می باشدواز زمانهای بسیار دور مانند نگینی خودنمایی می كند.دو ایوان بزرگ در شرق وغرب صحن جنوبی قراردارد ودر اطراف هردو صحن حجره هایی در جهات مختلف جهت اسكان زایران در فصول مختلف سال احداث شده است ودر سالهای اخیر نیز بازسازی وتعمیر شده است.تاسالیان نه چندان دور وسعت بناهای امامزاده چندین برابر حال بود كه شامل برجها وآب انبار حرم ومنازل وحجره های زائر سرا بود كه یكجا تخریب شدوقرار است صحن بزرگی با گلدسته های زیبایی در محل آن ساخته شود.درخت كاریهای اطراف حرم نیز خصوصا در سالهای اخیر جلوه ی زیبایی بوجود آورده است.
در شمال آستان مقدس آب انبار بزرگ واصلی روستا واقع است كه تا قبل از لوله كشی آب منازل روستا مردم روستا وزائران آب آشامیدنی خود را ازآن تامین می كردند. این آب انبار هم اینك نیز دارای آب است كه به واسطه وجود دو بادگیر بلند آن آب آن همیشه سال خنك وتازه وسالم است.در جنوب شرق وغرب آستان هم مزارع متعلق به خود آستان قرار دارد.در شمال شرق آستان گلزار شهدا ومزار مؤمنان واقع است.
نحوه دسترسی
آدرس :اصفهان- ۱۲ كیلومتری شرق كوهپایه-روستای امام زاده قاسم علیه السلام
