در ۳۰ كیلومتری غرب شهر ایلام در بخش چوار در دامنه كوه گنو در ارتفاع ۱۲۰۰ متری از سطح دریا روستای چگاء ایلام قرار دارد .روستای چگاء در ۳ كیلومتری پالایشگاه گازدر بین دو روستای مورت و چنان قرار دارد .نامگذاری چگاء به علت قرار گرفتن در بلندی و یا وجود یك تپه به نام چگاء در این منطقه می باشد. شغل اكثر مردم كشاورزی و دامداری می باشد در سالهای اخیر تعدادی از ساكنین در پالایشگاه گاز ، سد گلال و پتروشیمی مشغول به كار می باشند ،آب و هوای آن معتدل و كوهستانی ولی به خاطر تغییرات اقلیمی به نیمه گرم تبدیل شده است ، قبلاً دارای باغات میوه محیط بكر و جنگل های انبوه بود .
این روستا دارای ۴ چشمه دائمی می باشد كه مهمترین آن رودخانه گلال كه هم اكنون پروژه سد بر روی آن در حال احداث است . سد گلال نزدیك به ۵۰ هكتار زمین تقریباً آبی روستا از سال ۱۳۸۸ تصرف و تملك نموده و تاكنون اقدام به پرداخت بهای آن نشده ، قدمت زندگی ساختمانی در این روستا در حدود صد سال است و قبل از آن زندگی به صورت سیاه چادر و كوچ نشینی بود است ، چگاء در سرزمینی زیبا و هموار به نام چاله قاسم قرار دارد كه بعضاً كه این منطقه را با تجریان اشتباه می گیرند و به علت زیبایی و نزدیكی به شهر ایلام تفریگاه عموم مردم در فصل بهار و زمستان شده است.

روستای چگاء بر روی گورستان باستانی قرار دارد كه آثار و اشیای غنی باستانی و طلاجات موجود در ان در سال ۱۳۴۵ زمان طاغوت توسط كاوشگر معروف آمریكایی «لورچ » استخراج و به یغما رفته است و بعد از زندگی سیاه چادرنشینی اولین بنای ساختمانی در آن توسط مرحوم شهباز بگ حیدری در حدود سال ۱۲۹۸ بنا شده. چگاءدر زمان دفاع مقدس میزبان و پذیرای مردم آواره و جنگ زده بخصوص خانواده های بومی بوده ، ۲ شهید به نام شهید همت یكسان و شهید علی شیر ویسی و ۸ نفر جانباز تقدیم نظام مقدس جمهوری اسلامی نموده است .


