ریپورتاژ آگهی
قلعه شمس آباد شهركرد

قلعه شمس آباد شهركرد

قلعه شمس آباد شهركرد در ۱۵ كیلومتری شهركرد در روستای شمس آباد واقع است. روستای شمس‌آباد از توابع شهرستان شهركرد است كه در طاقانك دارد.
  • 1401/01/07
  • استان : چهارمحال و بختياري
  • شهر : شهرکرد
  • دسته : قلعه های باستانی ایران
آدرس : استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-۱۵ كیلومتری شهركرد، روستای شمس آباد
تلفن : 66059000-021

قلعه شمس آباد شهركرد در ۱۵ كیلومتری شهركرد در روستای شمس آباد واقع است. روستای شمس‌آباد از توابع شهرستان شهركرد است كه در طاقانك دارد. این روستا دارای جاذبه‌های گردشگری دیگری نیز است كه قلعه شمس‌‌آباد یكی از آن‌ها است. این قلعه در حدود ۱۲۰ سال پیش به دستور یوسف خان امیرمجاهد كه از خوانین بختیاری بود، ساخته شد. این قلعه مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل عصر پهلوی است.

قلعه شمس آباد شهركرد استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-pDNg2ucXJL

معماری بنا

این بنای قدیمی دارای یك ساختمان مركزی است كه از ۲ طبقه تشكیل شده است،طبقه اول این بنا دارای ۲ ایوان ستون دار در جهت شرق و غرب است كه از طریق پلكان سنگی به حیاط مرتبط می شوند .چند اتاق با كاربری های مختلف در طرفین قلعه قرار گرفته كه ‌تزئینات خاصی ندارد از جمله زیبائی های این قلعه ستونهای به كار رفته در ایوان غربی است كه مكعبی و مزین به نقوش گیاهی و انسانی است كه مردانی مسلح با لباس محلی برروی آنها حجاری شده است .پیرامون ساختمان مركزی را فضای باغیپوشانده كه سایه ساران خنكی را در فصل تابستان بر حیاط قلعه حاكم می كند.اكنون از این قلعه به عنوان یكی از اردوگاه های دانش آموزی استان استفاده می شود.

قلعه شمس آباد شهركرد استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-xZcjc4ZrPg
در وسط زیرزمین یك اتاق بزرگ در جلو و دو اتاق به مساحت اتاق جلویی در پشت آن قرار دارد. در طرفین این ۳ اتاق دو راهرو و جلوی اتاق بزرگ هم یك راهرو دیگر قرار دارد. راهروی جلو و راهروی طرفین، سه اتاق میانی را در برگرفته‌اند. در ضلع شمالی زیرزمین یك اتاق بزرگ در امتداد شرقی-غربی وجود دارد كه در طرفین آن دو اتاق قرار گرفته و هر كدام با یك در به آن راه دارند. اتاق غربی فاقد پنجره، ولی اتاق شرقی دارای یك پنجره است. راه ورود به این سه اتاق از زیر راه‌پله ایوان شمالی است. كاربری زیرزمین بیشتر برای ذخیره آذوقه و محل استراحت خدمت‌كاران بوده است.

قلعه شمس آباد شهركرد استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-8YHZgZ4VK5

طبقات قلعه

طبقه‌ی فوقانی این بنا دارای دو ایوان ستون‌دار در جهت شرق و غرب است كه از طریق پلكان سنگی به حیاط مرتبط می‌شود. چند اتاق با كاربری‌های مختلف در طرفین قلعه قرار گرفته كه تزیینات خاصی ندارد. از جمله زیبایی‌های این قلعه، ستون‌های به كار رفته در ایوان غربی است كه مكعبی و مزین به نقوش گیاهی و انسانی است كه مردانی مسلح با لباس محلی روی آن‌ها حجاری شده است. سقف این طبقه مسطح و پشت بام آن در چند دهه‌ی گذشته به صورت شیروانی در آمده است.

قلعه شمس آباد شهركرد استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-RPAy6JYMBo
پیرامون ساختمان مركزی را فضای باغی پوشانده كه سایه‌ساران خنكی را در فصل تابستان بر حیاط قلعه حاكم می‌كند. این قلعه فاقد كتیبه‌ای تاریخ‌دار است و بر اساس كتیبه‌ی سنگی بالای سردر، این بنا در سال ۱۳۵۳ شمسی از سوی جمشید و رستم امیر بختیار جهت ایجاد اردوگاه پیشاهنگی به آموزش و پرورش اهدا شده است و اكنون از این قلعه به عنوان یكی از اردوگاه‌های دانش‌آموزی استان استفاده می‌شود. این اثر تاریخی در تاریخ نهم فروردین ۱۳۷۸ با شماره ثبت ۲۲۹۶ به عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

قلعه شمس آباد شهركرد استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-TABkSExWk3

سازنده قلعه

یوسف خان امیرمجاهد، پسر ششم حسینقلی‌خان ایلخانی و برادر كوچك‌تر علی‌قلی خان سردار اسعد بود. یوسف خان در سال ۱۲۸۷ هجری قمری، در چهارمحال و بختیاری متولد شد. در زمان فتح تهران به دست مجاهدین و سواران بختیاری، یوسف خان امیرمجاهد در اردوی سردار اسعد حضور داشت و یكی از فرماندهان قشون بختیاری بود و در نهضت مشروطیت به سهم خود انجام فعالیت‌هایی را به عهده گرفت. هنگام بازگشت محمدعلی میرزا به ایران، امیرمجاهد به فرماندهی عده‌ای سوار بختیاری در كرج، با قشون وی درگیر شد و رشادت‌های زیادی از خود نشان داد.قلعه شمس‌آباد محل توجه بسیاری از گردشگران علاقه‌مند به فرهنگ و تاریخ بختیاری و ایرانگردان است.

قلعه شمس آباد شهركرد استان چهارمحال وبختیاری, شهركرد-QQCbyAXoBD

نحوه دسترسی

آدرس : استان چهارمحال بختیاری، ۱۵ كیلومتری شهركرد، روستای شمس آباد

قلعه شمس آباد شهركرد-7fkqGeF8iZ