مسجد جامع نارمك به عنوان یكی از مساجد قدیمی استان تهران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی یكی از پایگاه ها و مركز تجمع مبارزین و انقلابیون بود. در این پایگاه انقلابی پیش از انقلاب شخصیت های همانند دكتر شهید مرتضی مطهری حضور داشتند. مسجد جامع نارمك اولین میعادگاه برگزاری نماز جمعه در تهران بوده است.
تاریخچه بنا
در سال ۱۳۳۳ مهندس مهدی بازرگان زمینی را با مساحت تقریبی ۲۰۰۰ متر مربع جهت ساخت مؤسسه اسلامی و مسجد جامع نارمك وقف نمود. وی خود نیز بیشترین اهتمام را در ساخت مسجد به كار برد تا جایی كه فقط در یك نوبت با كسب اجازه از محضر حضرت آیت الله العظمی بروجردی كه زعیم شیعه بودند. (در مكتوباتی كه هم اكنون نیز موجود می باشد) ، ثلثِ خمس خود را كه مبلغی بالغ بر ۳۰۰۰ تومان بود صرف بخشی از هزینه های ساخت كرد.
معماری بنا
معماری بدیع و خصوصاً محراب بی نظیر این مسجد كه در آن آیات مربوط به عبادت الهی، اسماءُ الله و سوره مباركه جعه با ترجمه در آن نقش بسته نمونه ای كم نظیر از معماری ایرانی اسلامی در مقابل چشم بینندگان تداعی میكند به ویژه محراب مسجد كه تا كنون نیز در بزرگی و دقت نظر و معنویت در بین مساجد تهران همتایی ندارد.
حاج«مختار فلاح» ۸۳ ساله پدر شهید مهدی فلاح از معتمدان محله نارمك و از نسل قدیم نمازگزاران مسجد از چگونگی ساخت مسجد اینگونه میگوید: «شبستان مسجد را مرحوم مهندس مهدی بازرگان كه آن زمان رئیس دانشكده فنی بود. بهصورت ۸ گوش طراحی كرد كه محراب مستقیم باشد. مسجد با مدیریت آقای مرحوم سید محمدحسین روحی و با كمكهای خیّران و مردم محل ساخته شد.
ماجرای ساخت مسجد
آقای روحی صبح اول وقت ۵ تا بنّا و ۱۵ كارگر میگذاشت و خودش به بازار میرفت . مصالح و پول جمع میكرد و شب پول كارگرها را میداد. ۱۰ سال طول كشید تا كمكم مسجد ساخته شد و توسعه پیدا كرد. اوایل برای نماز چادر میزدند و آقای موسوی كه در چهل دستگاه خواربارفروشی داشت و فرد متدینی بود عبایش را بر دوش میانداخت . با همان تعداد كم هم ظهر و هم شب نماز جماعت را برگزار میكرد تا اینكه آیتالله بروجردی برای مسجد امام جماعت فرستاد.»
بنا بر برخی اقوال این مسجد جهت اقامه نماز جمعه ساخته شده. كه همانطور كه اشاره شد نقش سوره جمعه همراه با ترجمه در حاشیه محراب مؤید این مطلب است. كما اینكه قبل از انقلاب نماز جمعه انقلابیون در این مسجد اقامه می شده.
مسجد جامع نارمك یكی از مهمترین پایگاههای انقلاب برشمرده میشود. در اوج سالهای نهضت همواره محل رفت و آمد انقلابیونی همچون شهید مطهری ، شهید مفتح، شهید بهشتی. شهید رجائی و دیگر افراد مبرز بوده و سخنرانی های استاد شهید مرتضی مطهری (همانگونه كه در كتب ایشان نیز ثبت گردیده). مرحوم شریعتی، مرحوم فخر الدین حجازی و دیگر سخنرانان مطرح و انقلابی در این مسجد برگزار می گردیده است.

امامت جمعه
امامت جماعت و جمعه این مسجد در قبل از انقلاب را مرحوم حجت الاسلام والمسلمین واحدی اخوی شهیدان واحدی كه از همرزمان شهید سرافراز اسلام نواب صفوی بوده اند عهده دار بودند. نظر به اهمیت جایگاه این مسجد پس از انقلاب مرحوم آیت الله انواری و بعد از ایشان شهید حجت الاسلام والمسلمین شیخ عباس شیرازی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی وقت با حكم حضرت امام خمینی (ره) به امامت و سرپرستی مسجد و مؤسسه اسلامی نارمك منصوب شدند.
هم اكنون نیز امامت این مسجد بر عهده حجت الاسلام والمسلمین جواد صادق زاده می باشد.كه امامت جمعه رباط كریم را با حكم امام خمینی (ره)، قائم مقامی آیت الله انواری در مركز رسیدگی به امور مساجد و معاونت ستاد احیای امر به معروف و نهی از منكر را در كارنامه خود دارند.ایشان هم اكنون نیز مشاور شهردار تهران و رئیس مركز فعالیتهای دینی شهرداری تهران می باشند.
