په باستانی آسیاب كرمانشاه به سرپرستی رابرت بریدوود شناسایی و در خرداد ۱۳۳۹ خورشیدی در چند محل اقدام به حفر گمانههای آزمایشی شد. این محوطه تاریخی در شهرستان كرمانشاه، بخش مركزی، دهستان دورود فرامان، ۷۰۰ متری كیهانشهر، از محلههای حاشیهای كرمانشاه مشرف بر رودخانهی قرهسو قرار دارد. در نتیجه گمانهزنی در این تپه، بخشی از یك كلبه مسكونی بیضی شكل به قطر ده متر شناسایی شد كه نیمی از آن در داخل زمین حفر شده بود.
در داخل این كلبه، بقایای دو اسكلت پوشیده شده با محلول گل اخری شناسایی شد. در كنار این اسكلتها مقداری بقایای استخوان نیز به دست آمد. از جمله اشیای به دست آمده در تپه، تیغهها و ریزتیغههایی است كه بر روی بعضی از آنها آثار درخشندگی ناشی از قطع گیاهان دیده می شود. علاوه بر آن در این محوطه، سنگساب، مهرههای سنگی، قسمتی از دستبند مرمری و قطعاتی از پیكركهای گلی نیز به دست آمده است. در میان پیكركها، پلاكهایی با صورت انسانی دیده میشود. كاوشگران تاریخ آثار مكشوفه از این تپه را به نه تا یازده هزار سال پیش نسبت میدهند.
نحوه دسترسی
تپه آسیاب مربوط به دوره نوسنگیه و در شهرستان كرمانشاه، بخش مركزی، دهستان دورود فرامان از محله های حاشیه ای كرمانشاه واقع شده است . این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۵۴۴۴ به عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است . تپه باستانی آسیاب در پنج كیلومتری شرق شهرستان كرمانشاه، مشرف بر رودخانه قره سو قرار دارد كه شواهد موجود و بررسی آثار باقی مانده، نشان از قدمت كهن این اثر تاریخی است.