ریپورتاژ آگهی
جوانمرد قصاب

جوانمرد قصاب

بعضی‌ها اعتقاد دارند این مكان مقبره ابوالعباس قصاب آملی كه از طایفه جوان آملی بود است كه معروف به ابوالعباس قصاب جوانمرد یا جوان آملی است.
  • 1400/11/10
  • استان : تهران
  • شهر : ري
  • دسته : آرامگاه های ایران
آدرس : جوانمرد قصاب نام یك شخصیت نیمه افسانه‌ای، نیمه تاریخی، و آرامگاهی (بقعه) در نزدیكی شهر ری است كه در پاره‌ای از متون به او اشاره‌هایی شده‌است. محله پیرامون این بقعه نیز محله جوانمرد قصاب نام دارد
تلفن : 66059000-021

جوانمرد قصاب نام یك شخصیت نیمه افسانه‌ای، نیمه تاریخی، و آرامگاهی (بقعه) در نزدیكی شهر ری است كه در پاره‌ای از متون به او اشاره‌هایی شده‌است. محله پیرامون این بقعه نیز محله جوانمرد قصاب نام دارد. بعضی‌ها اعتقاد دارند این مكان مقبره ابوالعباس قصاب آملی كه از طایفه جوان آملی بود است كه معروف به ابوالعباس قصاب جوانمرد یا جوان آملی است.

پیرامون شخصیت جوانمرد قصاب روایت‌های متفاوتی ذكر شده‌است. در رساله‌ای در بارهٔ قصابان و سلاخان درباره او آمده‌است:

كنیزكی از جوانمرد قصاب گوشت خواست، اما به هر گوشتی كه جوانمرد به او می‌داد، راضی نمی‌شد. جوانمرد خشمگین شد و پول او را پس داد. كنیزك كه از ملامت و آزار آقای خود می‌ترسید، گریه آغاز كرد. شاه مردان، علی بن ابی طالب، كه از آنجا می‌گذشت مشكل كنیز را دریافت و به جوانمرد گفت كه به كنیز گوشت بدهد. جوانمرد كه علی را نمی‌شناخت، دست خود را به علامتِ امتناع از قبول فرمان آن حضرت تكان داد. پس از آنكه حضرت رفت، قنبر به جوانمرد گفت: «تو شاه مردان را نشناختی‌؟». جوانمرد دو چشم خود را با كارد بیرون آورد و دست خود را با ساطور از تن جدا كرد و به قنبر گفت كه او را نزد علی‌علیه‌السلام ببرد. حضرت‌علی فرمود چشمان و دست وی را در موضع خود بنهند، سپس فاتحه‌ای خواند و بر جوانمرد دمید، فوراً چشمان و دست او درست شد.

این داستان با اندكی تغییر در برخی از كتاب‌های مقتل، از جمله طریق‌البُكاء از محمدحسین بن عبدالله گریان شهرابی، كه در آن داستانی دیگر در باره یكی از قصابان هواخواه علی‌بن ابی‌طالب آمده‌است و شاید منظور از او نیز جوانمرد قصاب بوده باشد هم ذكر شده‌است.

در برخی آثار كهن جغرافیایی و تاریخی نیز از مقبره جوانمرد قصاب یاد شده‌است و این گمان را پدید می‌آورد كه شاید جوانمرد قصاب شخصیت تاریخی ناشناخته‌ای باشد. حمدالله مستوفی از مدفن او در ری و عبدالرزاق سمرقندی در ذكر وقایع از مدفن او در سرخس یاد كرده‌اند. به‌نظر قزوینی جوانمرد قصاب مدفون در سرخس به جوانمرد قصاب ری ربطی ندارد. امروزه نیز در جنوب تهران به سوی ری، در زمین‌های منصورآباد در منطقه بیستم شهرداری تهران بقعه‌ای به نام جوانمرد قصاب هست كه به احتمال زیاد بعد از عهد فتحعلی شاه در (۱۲۱۲ـ۱۲۵۰) ساخته شده‌است.

ابیات لوحه قبرِ داخل بقعه نشان می‌دهد كه صاحب آن را همان پیر افسانه‌ای صنف قصاب دانسته‌اند. محله اطراف بقعه نیز جوانمرد قصاب نام گرفته و قصه جوانمرد قصاب برای مردم این محل، معروف و مقبره او زیارتگاه است. مقبره‌های دیگری هم در برخی روستاها به نام جوانمرد قصاب وجود دارد و احتمال دارد همه آنها مقبره‌هایی نمادین برای شخصیت افسانه‌ای جوانمرد قصاب باشند. قصابان افغانستان شب‌های جمعه به نام جوانمرد قصاب نذری می‌دهند و در حین مراسم، یكی از پیران خانواده، قصه جوانمرد قصاب را نقل می‌كند.

 

جوانمرد قصاب-SBF9iVRueq

جوانمرد قصاب-GUiqa1jJRA

جوانمرد قصاب-3h1obfJDrr

جوانمرد قصاب-nKO8vS4cHa

جوانمرد قصاب-bdKhCsQw44