سنگ نوشته خرم آباد بنایی است سنگی و به شكل مكعب مستطیل كه در شرق خرمآباد در خیابان شریعتی این شهر قرار دارد.این اثر متعلق به اوایل قرن ششم هجری قمری و دوره فرمانروایی سلطان محمود بن محمد بن ملكشاه سلجوقی به نام ابوسعید برسق كبیر میباشد. دارای نوشتاری است كه در چهار طرف اثر حك شده است. این متن یك نوشتار ۴ صفحهای به خط كوفی و زبان فارسی است كه از پهنه جنوب شرقی شروع شده و در پهنه شمال شرقی پایان مییابد. این متن با بسم الله شروع شده و موضوع آن مربوط به حكم امیر اسفهسار لاركبیر ظهیرالدین والدوله معین الاسلام، طغرل لتكین ابوسعید برسق و در خصوص بخشش علف چرا در چراگاههای شاپورخواست و ممنوعیت برخی سنتهای ناپسند در عهد سلطنت ملكشاه سلجوقی است.
با توجه به موقعیت جغرافیایی این سنگ نوشته و همچنین موقعیت ارتباطی- مواصلاتی شهر خرمآباد در دوران ساخت این اثر، میتوان دریافت كه هدف اصلی از طراحی و تولید این سنگ نوشته، ارتباط حكومت با مردم از طریق یك وسیله ارتباط جمعی بوده است. به گونهای كه همگان بتوانند از موضوع آن اطلاع یابند. محلی كه این اثر واقع شده، امروزه درست در كنار راه ترانزیت تهران- خوزستان قرار دارد و در گذشته نیز یك نقطه استراتژیك ارتباطی و مواصلاتی بوده است.این سنگ نوشته در گذشته به نام «برد نوشته» معروف بوده است زیرا در گویش لری واژه «بَرد» به معنای «سنگ» میباشد.
مفاد سنگ نوشته
۱- منع مردم از پوشیدن لباس ابریشمی
۲ـ اجازه علف چرانی به دامداران.
انتخاب محل برای احداث این اثر با دقت خاصی صورت گرفته است . این نقطه كه امروزه درست در كنار راه ترانزیت تهران – خوزستان واقع شده در زمان ساخت این اثر نیز یك نقطۀ استراتژیك ارتباطی و مواصلاتی بوده است .بگونه ای كه هر كس كه می خواسته از منطقۀ فلات ایران به عراق سفر كند بناگزیر می بایست حتما از این تنگه عبور كند .ساخت دژ مستحكم نظامی فلك الافلاك خرم آباد در فاصلۀ كمتر از ۱۰۰۰ متر از این سنگ نوشته در زمان ساسانیان نیز مؤید این مساله در زمان مورد نظر است .

نحوه دسترسی
آدرس: خرم آباد – خیابان شریعتی – ضلع شرقی

