ریپورتاژ آگهی
آبشار زرد لیمه

آبشار زرد لیمه

آبشار زرد لیمه در موقعیت جغرافیایی N320152 E501049 در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. آبشار زرد لیمه یا بوینه در انتهای دره زرد لیمه
  • 1400/11/10
  • استان : چهارمحال و بختياري
  • شهر : اردل
  • دسته : آبشارهای ایران
آدرس : منطقه دیناران شهرستان اردل
تلفن : 66059000-021

آبشار زرد لیمه در موقعیت جغرافیایی N320152 E501049 در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. آبشار زرد لیمه یا بوینه در انتهای دره زرد لیمه در منطقه دیناران شهرستان اردل واقع شده است. این آبشار دارای عرض تاج ۶۵ متر و ارتفاع ۴۰ متر است كه در كنار طبیعت جنگل های بلوط زاگرس، مراتع سرسبز و آثار باستانی همچون پل خدا آفرین، ایل راه باستانی، سنگ حجاری شده ۶۰۰۰ ساله كه حدود ۷۳ پله از آن باقی مانده، آن را به یكی از زیباترین مناطق گردشگری ناشناخته ایران بدل كرده است. نوع پوشش گیاهی منطقه عمدتا جنگلی و از نوع بلوط و بادام و نوع پوشش مرتعی علاوه بر گندم و جو دیم بومیان، گون و سایر گیاهان مرتعی قابل مشاهده است. در كنار زیبایی‌ های این منطقه وجود عواملی همچون سختی دسترسی و كمبود آب در مسیر خصوصا در سالهایی كه بارندگی به حد كافی نباشد، از دشواری‌ های بازدید از این منطقه است.

برای دسترسی به آبشار از شهركرد به سمت دیناران حركت كنید. پس از عبور از روستاهای كاج، كریم آباد، رستم آباد، دو راهی عباس‌آباد- دشتك را به سمت عباس آباد در پیش بگیرید. پس از عبور از روستاهای عباس آباد، گرد پینه، روپینه، چشمه سلیمان، لاخشك، به روستای لشتر گروئی خواهید رسید كه در آنجا كوه میلی در سمت راست نمایان است. از این نقطه دسترسی به آنتن موبایل قطع و جاده شوسه می شود. در ادامه مسیر به گردنه ریسور می رسید. پس از عبور از این منطقه به یك سه راهی میرسید. مسیر فرعی دوم سمت راست را انتخاب كنید. این مسیر به یك رودخانه كوچك و یك تعاونی روستایی كه پایان مسیر ماشین رو است منتهی میگردد. با عبور از عرض رودخانه و ادامه مسیر پاكوب بعد از ۲ ساعت كوهپیمایی به آبشار زرد لیمه خواهید رسید.

 

آبشار زرد لیمه-uSeOC3LYDg

ریشه نامگذاری زرد لیمه

زرد لیمه، واژه‌ای محلی است كه برای نام این آبشار زیبا به كار می‌رود. درباره معنی زرد لیمه، نظرات متعددی وجود دارد. زرد در گویش محلی مردم منطقه اردل هم به معنی بلندی و ارتفاع به كار می‌رود و هم به مفهوم منطقه‌ای سرسبز است. واژه لیمه نیز به مفهوم پایین و دره استفاده می‌شود. با این توضیح، زرد لیمه یعنی «بلندی در دل پستی» یا «دره‌ای سرسبز». برخی نیز زرد لیمه را برگرفته از مسیر حركت آبشار از بالا به پایین می‌دانند.
نكته جالب، این است كه پایین دره‌ای كه آبشار بالای آن قرار دارد، منطقه‌ای گرمسیری محسوب می‌شود كه برای قشلاق عشایر استفاده می‌شود و بالای دره كه هوایی سرد دارد، ییلاق عشایر است؛ بنابراین ممكن است حتی معنای زرد لیمه از كاربرد منطقه در جابه‌جایی عشایر، گرفته شده باشد.

آبشار زرد لیمه-cnddRsKUsa

جاهای دیدنی اطراف آبشار زرد لیمه

طبیعت اطراف آبشار زرد لیمه در فصل بهار، بسیار زیبا و چشم‌نواز است. علاوه بر آبشار زیبای این منطقه كه بسیار پرآب و خوش صدا است، خودنمایی پوشش سرسبز جنگل‌های بلوط در اطراف آبشار، زیبایی غیرقابل وصفی دارد. این جنگل‌های رویایی، بعد از جنگل‌های شمال، دومین منبع طبیعی جنگلی ایران، به شمار می‌روند. علاوه بر گستره جنگل‌های بلوط، درختان صنوبر و بادام وحشی نیز در این منطقه بسیار گسترده هستند.
در دره لیمه، علاوه بر پوشش درختان فوق، گیاهان متعدد و ارزشمندی می‌روید كه از آن‌ها به‌عنوان مرتع استفاده می‌شود. گون از مهم‌ترین گیاهان مرتعی این منطقه است كه در كنار مزارع گندم و جوی مردمان محلی منطقه قرار دارد. این مزارع زیبا از رودخانه زیبا و خروشان بازفت سیراب می‌شوند.
علاوه بر جنگل‌های سرسبز، كوهستان‌های مرتفع و رودخانه زیبای منطقه، یك اثر تاریخی باستانی معروف به «پلكان اشكانی» در این طبیعت زیبا خودنمایی می‌كند كه بسیار تماشایی است. اگر علاقه‌مندید پل زیبای خداآفرین، پلكان اشكانی و حجاری‌های منطقه را ببینید، باید ساعت‌ها صخره‌نوردی و پیاده‌روی كنید.
پل خداآفرین روی رودخانه بازفت ساخته شده است و بیشتر مورد استفاده عشایر است. پله‌هایی كه در صخره‌های منطقه آبشار زرد لیمه ساخته شده‌اند، به پلكان جاده دزپارت شهرت دارند. این قسمت از مسیر به‌دلیل صعب‌العبور بودن منطقه، به‌صورت پلكانی ساخته شده‌ و كتیبه‌ای نیز بر دیوار این پلكان تاریخی حك شده است.
جاده دزپارت در دور‌ه‌های مختلف تاریخی، كاربردهایی متنوع از جمله كاركرد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، نظامی و سیاسی داشت. این جاده جزو اولین جاده‌هایی است كه در مسیرهای سخت ساخته شده است. جاده دزپارت به لقب‌هایی چون «جاده ابریشم كوچك» و «پنهان‌ترین جاده كوه‌های ایران» نیز شهرت دارد. اگر قصد دارید به تماشای این زیبایی‌ها بروید، حتما با راهنما به این منطقه سفر كنید.

آبشار زرد لیمه-RMU7MPWnGt

بهترین زمان بازدید

آبشار زرد لیمه در منطقه گرمسیری استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد؛ بنابراین، فصل بهار، بهترین زمان بازدید از آبشار زرد لیمه است. اگر علاقه‌مندید این منطقه را در اوج شكوه و زیبایی خود ببینید، ۱۵ فروردین تا پایان اردیبهشت را برای سفر به آبشار زرد لیمه انتخاب كنید. رویش گل‌های وحشی زیبای این منطقه در اردیبهشت ماه، بهشتی رویایی را در دره لیمه خلق می‌كنند كه گردشگران از تماشای آن شگفت‌زده می‌شوند.

آبشار زرد لیمه-80Epl1kt7O

پیشنهاد ویژه

برای بازدید از آبشار زرد لیمه، باید ساعت‌ها پیاده‌روی كنید؛ ضروری است كه تجهیزات لازم را همراه داشته باشید. تجهیزاتی چون آب آشامیدنی، كفش مناسب پیاده‌روی و صخره‌پیمایی، مواد خوراكی، نوشیدنی‌های انرژی‌زا برای رفع خستگی از مهم‌ترین وسایلی است كه باید همراه خود داشته باشید. كمك‌های اولیه، لوازم مورد نیاز كمپینگ، پانچو، زیرانداز، لباس مناسب و بادگیر هم با خود همراه داشته باشید.

سفر به آبشار زرد لیمه را باید به‌صورت گروهی و به‌همراه راهنما انجام دهید. GPS كمك بسیاری در طی مسیر به شما می‌كند. انتخاب كفش و كوله‌پشتی سبك و مناسب برای سفر، از دیگر ضرورت‌های این سفر است.

آبشار زرد لیمه-VnRbmzc3zn

نحوه دسترسی و شرایط ویژه آبشار زرد لیمه
برای دسترسی به آبشار زرد لیمه از شهركرد به‌سمت شهرستان اردل حركت كنید، پس از وارد شدن به شهرستان اردل به روستای كاج یكی از روستاهای اردل بروید. از روستای كاج به‌سمت رستم‌آباد حركت كنید و بعد از رسیدن به رستم‌آباد، از مسیر جنوب روستا كه از میان جنگل می‌گذرد، به‌سمت بازفت بروید. بعد از عبور از گردنه چری، وارد روستای گزستان می‌شوید و از آنجا شروع به پیاده‌روی می‌كنید. بعد از عبور از جنگل با طی حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت مسافت پیاده‌، به آبشار می‌رسید.
موقعیت آبشار زرد لیمه در كنار طبیعت سرسبز، جلوه‌ای زیبا به آن بخشیده است. پوشش جنگلی پرتراكم اطراف آبشار، سبب می‌شود كه گردشگران به‌راحتی راه را گم كنند. صعب‌العبوری منطقه، پوشش جنگلی آن و راه طولانی زیاد، پیمودن راه را به‌تنهایی دشوار می‌كند.

 

آبشار زرد لیمه-nrikbJcoWV
برای بازدید از آبشار زرد لیمه بهتر است با تور همراه شوید یا یك راهنمای گردشگری كه منطقه را كامل می‌شناسد، با خود همراه كنید. هرگز به این فكر نكنید كه راه دسترسی به آبشار زرد لیمه را تنهایی بروید؛ زیرا این مسیر به‌تنهایی و بدون شناخت، بسیار خطرناك است و خطر گم شدن در جنگل و سقوط از صخره را به‌همراه دارد.
فراموش نكنید كه طبیعت و زیبایی‌های آن نعمت خداوند است؛ پس در حین سفر به آبشار زرد لیمه، علاوه بر تجهیزات لازم، كیسه زباله همراه خود ببرید و پس‌ماندهای خود را بعد از گشت و گذار و تفریح، جمع كنید؛ زیرا این طبیعت زیبا و بكر، پاكبان ندارد و هر گردشگری به‌تنهایی، مسئول حفظ تمیزی و زیبایی آن است.

آبشار زرد لیمه-VKzMsuK0wJ