ریپورتاژ آگهی
مسجد جوین

مسجد جوین

. بنای مسجد، جدید و فاقد ارزش تاریخی و هنری است . در ضلع غربی داخل مسجد، محراب گچبری قدیمی و نفیسی وجود دارد كه بخشی از آن آسیب دیده است
  • 1401/01/03
  • استان : سمنان
  • شهر : سمنان
  • دسته : مساجد تاریخی ایران
آدرس : استان سمنان, سمنان-مسجد جوین در روستای جوین در ۵۲ كیلومتری شمال غربی سمنان واقع است .
تلفن : 66059000-021

مسجد جوین در روستای جوین در ۵۲ كیلومتری شمال غربی سمنان واقع است . بنای مسجد، جدید و فاقد ارزش تاریخی و هنری است . در ضلع غربی داخل مسجد، محراب گچبری قدیمی و نفیسی وجود دارد كه بخشی از آن آسیب دیده است . این محراب دارای قاب مستطیلی مزین به كتیبه و طاقنما با دو ستون نما یا سرستون است . این محراب قابل مقایسه با نمونه های دوره ایلخانی است.

مسجد جوین-ldxnm7QZ92

منبر جوین

مسجد امام حسین (ع) روستای جوین نیز در دل خود تاریخی شگرف را بازگو می‌كند. روستای جوین از روستای تابعه شهرستان سرخه و در ۴۲ كیلومتری آن قرار دارد.محراب زیبای سلجوقی كه به شماره ۱۹۹۴ در تاریخ ۱۶/۱/۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است یكی از جاذبه‌های تاریخی این روستا است. در سمت راست محراب نیز منبری زیبا و چوبی خودنمایی می‌كند كه در سمت راست چوب‌های منبر، موارد زیر نوشته شده است:

«العبد یدبر و الله یقدر فی ماه»: بنده تدبیر می‌كند و خدا تقدیر می‌كند.

در قسمت میانی آمده: «ربیع الاخر سنه سبعه و عشرین و سبعمایه» كه ترجمه آن، سال ۷۲۷ ه.ق را نشان می‌دهد كه همان دوره ایلخانیان است.

در قسمت پایین نیز آمده: «كتبه العبد محمدبن ابوبكر خلیل بیابانكی و ابنه فخر الدین» كه نام خطاط نوشته‌های منبر به همراه پسرش در آن ذكر شده است. البته مردم و ریش‌سفیدان روستا محمد بیابانكی و پسرش را سازنده منبر از روستای بیابانك می‌دانند.

در دو طرف ستون‌های چوبی منبر كه محل نشستن واعظ است، عبارت «لا اله الا الله و محمدا رسول الله» نوشته شده است. طول و عرض منبر ۶۷ سانتی‌متر و ارتفاع آن ۱۷۱ سانتی‌متر است.

این منبر به علت كوچك بودن، پله ندارد و احتمال دارد كه الحاقاتی نیز بر این منبر وجود داشته كه در حال حاضر موجود نیست. نوع اتصالات در این منبر از نوع كوم و زبانه است.

وجود پارچه‌های فراوان بر جای‌جای منبر برای دخیل بستن، نشانگر ارادت مردم و جایگاه ویژه منبر در بین مردم است. این منبر ضمن رعایت سادگی در ساخت، دارای تقارن، نظم، زیبایی و تعادل بصری قابل توجهی است.

این منبر به شماره ۷۵۸۹ در تاریخ ۲۸/۱۱/۱۳۹۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

مسجد جوین-CmQuIYmrTk