ریپورتاژ آگهی
نشانه‌های دوخت و دوز دوران پارینه سنگی در كرمانشاه كشف شد

نشانه‌های دوخت و دوز دوران پارینه سنگی در كرمانشاه كشف شد

سرپرست اداره‌كل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان كرمانشاه از كشف نشانه‌هایی از دوخت و دوز و بهره‌وری از پوست گرگ مربوط به اواخر دوره پارینه سنگی در این استان خبر داد.
  • 1401/01/03
  • استان : کرمانشاه
  • شهر : کرمانشاه
  • دسته : صنایع دستی ایران
آدرس : كرمانشاه
تلفن : 66059000-021

سرپرست اداره‌كل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان كرمانشاه از كشف نشانه‌هایی از دوخت و دوز و بهره‌وری از پوست گرگ مربوط به اواخر دوره پارینه سنگی در این استان خبر داد.

«جبار گوهری» روز شنبه در گفتگو با ایرنا افزود: در نتیجه كاوش‌ها و پیدا شدن آثاری از جمله سوزن استخوانی در مجموعه غار و پناهگاه‌های صخره‌ای در استان كرمانشاه نشانه‌هایی از دوخت و دوز و استفاده از پوست به عنوان پوشاك در دوران پارینه‌سنگی یافت شده است.

 

نشانه‌های دوخت و دوز دوران پارینه سنگی در كرمانشاه كشف شد-bW4CENjo82

سرپرست اداره‌كل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی كرمانشاه با اعلام اینكه این پژوهش‌ها به سرپرستی «سامان حیدری گوران» از باستان‌شناسان و پژوهشگران استان انجام شده است، ابراز امیدواری كرد كه با انجام پژوهش‌های تكمیلی در این مكان نتایج جامع و دقیق‌تری بدست آید.

او ادامه داد: مستندسازی مجموعه غار و پناهگاه صخره‌ای «خاتون سرای پنج» در دست تهیه است و به زودی این مكان در فهرست آثار ملی كشور ثبت خواهد شد.

سرپرست پژوهش‌های پارینه‌سنگی در شهرستان كرمانشاه نیز در این ارتباط گفت: كشف سوزن استخوانی و اثر بریدگی بر روی یك استخوان گرگ در مجموعه غار و پناهگاه صخره‌ای خاتون سرای پنج مربوط به دوران اواخر پارینه سنگی در شهرستان كرمانشاه، به احتمال فراوان نشان از فرآیند تهیه پوشاك و یا حتی سرپناه پوستی در این دوره است.

«سامان حیدری‌گوران» افزود: مجموعه غار و پناهگاه صخره‌ای خاتون سرای پنج در جریان بررسی‌های باستان‌شناسی استان كرمانشاه در سال ۱۳۹۰ و در دره‌ای به همین نام كشف شده است.

او ادامه داد: متاسفانه در سال‌های اخیر افراد سودجو بخش‌هایی از كف رسوبی این مجموعه را حفاری كرده‌اند كه پس از بررسی‌های اولیه مراتب این اتفاق به وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اطلاع داده شد.

او تصریح كرد: تیمی برای انجام نقشه‌برداری تحت نظارت وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به منظور جمع‌آوری اطلاعات برای ثبت ملی این مجموعه به منطقه اعزام شد كه در زمان نقشه‌برداری علاوه بر تعدادی دست‌افزار سنگی ۲ قطعه استخوان بسیار شاخص در محل حفاری غیرمجاز كشف شد.

حیدری گوران ادامه داد: یكی از این استخوان‌ها، یك سوزن سوراخ‌دار است كه بر روی استخوان اولنا (زند زیرین) یك حیوان پستاندار با اندازه متوسط شكل داده شده است و دیگری اثر بریدگی حاصل ضربه ابزار سنگی كات مارك بر روی استخوان فالانژ (انگشت) میانی یك گرگ است.

او افزود: این ۲ قطعه استخوان از محلی به دست آمده‌ است كه ابزارهای سنگی هم افق با اواخر دوران پارینه‌سنگی را نشان می‌دهد.

این پژوهشگر با بیان اینكه این كشف مهم چند نتیجه علمی و مهم را برای باستان‌شناسی در بر دارد، تصریح كرد: برای نخستین بار است كه در كوهستان‌های زاگرس یك سوزن استخوانی سوراخ‌دار از لایه پارینه‌سنگی كشف شده است.

او افزود: همچنین وجود اثر بریدگی حاصل از ضربه ابزار سنگی بر روی یك استخوان گرگ در مكان‌های باستانی پارینه‌سنگی بسیار نادر است و اثر بریدگی بر روی استخوان فالانژ در مواردی كه در دنیا كشف شده برای فرآیند تهیه پوست حیوان بوده است.

حیدری گوران تصریح كرد: «این ۲ یافته نشان می‌دهد كه ساكنان دوران پارینه‌سنگی در كوه‌های زاگرس كرمانشاه به احتمال فراوان از پوست و خز گرگ برای تهیه پوشاك و یا چادر در شرایط بسیار سرد دوره اواخر پلیستوسن استفاده كرده‌اند.

سرپرست پژوهش‌های پارینه‌سنگی در شهرستان كرمانشاه با اعلام اینكه امیدواریم با سن‌سنجی مطلق به روش كربن ۱۴ لایه‌های رسوبی این مكان بتوانیم تاریخ دقیق این یافته‌ها را به دست آوریم، تاكید كرد: یافته‌های هر چند كوچك در دوره پارینه سنگی می‌تواند نكات كلیدی و مهمی را از چگونگی زیست و رفتار انسان در این دوران را به همراه داشته باشد.

به گزارش ایرنا، وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی، یك اثر ثبت شده جهانی و ده ها اثر گردشگری كه هنوز به ثبت نرسیده اند حاكی از استعداد بالای كرمانشاه در بخش گردشگری است.

بیستون و طاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تكایای بیگلربیگی و معاون الملك، بوستان كوهستان، بازار سنتی، سراب های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، كاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت و آبشار پیران از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان كرمانشاه است.

استان كرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساكن در ۲ هزار و ۶۰۰ روستا و ۳۴ شهر دارد.

منبع : ایرنا