از اماكن تفریحی خوب تهران می توان به بوستان جمشیدیه اشاره كرد .بوستان جمشیدیه با مساحتی بالغ بر ۱۰ هزار متر مربع در ناحیه ۴ منطقه یك تهران و در دامنه كوه كلكچال قرار دارد. این پارك فرامنطقهای نام گرفته و روزانه میزبان صدها گردشگر داخلی و خارجی است. پارك جمشیدیه یا پارك سنگی جمشیدیه از زیباترین و دیدنیترین بوستانهای تهران است و با مساحتی حدود ۱۰ هكتار در انتهای خیابان شهید باهنر (نیاوران) واقع شده و از شمال به كوه كُلَكچال، از جنوب به باغ دولو، از شرق به خیابان جمشیدیه و از غرب به جاده كلكچال محدود است. از ویژگیهای اینپارك، دریاچه، آبشار مجاور و نیز آبنماهای سنگی است كه جلوهای خاص دارند. همچنین این پارك در ابتدای مسیر اصلی صعود به پناهگاه كُلَكچال قرار دارد. پارك جمشیدیه یكی از جاهای دیدنی تهران در بهار است كه میتوانید از بودن در آن لذت ببرید.
پارك جمشیدیه دارای چهار در ورودی است كه ارتفاع در ورودی اول از سطح دریا ۱۸۲۰ متر و بالاتر از آن ۲۱۰۰ متر است.
بر پایهٔ نظرسنجی انجام شده مركز تحقیقات و مطالعات رسانهای همشهری، بوستان جمشیدیه پس از بوستان ملت دومین پاركی است كه یك شهروند تهرانی به یك میهمان غیر تهرانی معرفی میكند.
اگرچه دیوار كوهستانی شمالیترین نقطه پایتخت مثل سدی در برابر خروج آلودگی هوا از این شهر قد علم كرده و آسمان آن نقطه را به تیرگی كشانده، در عوض پارك جمشیدیه در خطی مجاور و موازی با همان كوهستان، مثل ریهای سبز عمل میكند. صدها درخت در این پارك از خانواده نارون، چنار، تبریزی و… این كارخانه اكسیژنسازی در شمال شهر را فعال كرده است.
چرا جمشیدیه؟
املاك زیادی در تهران به نام طایفه دولو ـ از مشهورترین خانوادههای وابسته به قاجار ـ سند خورده بود. در شناسنامه تاریخی پارك جمشیدیه هم نام مهندس جمشید دولو قاجار به عنوان مالك زمین این بوستان ثبت شده است؛ مالكی كه ملك ۶۹ هزار مترمربعی خود را به همسر پهلوی دوم بخشید. در ابتدا قرار بود كه بنای یك سرای سالمندان در آن طرحریزی شود تا آنهایی كه سن و سالی از آنها گذشته یاد روزگاران قدیم را بین همسالان و در فضایی سرشار از آرامش و هوای خنك، زنده نگهدارند اما این تصمیم هرگز رنگ اجرا به خود نگرفت و به سود احداث پارك عمومی و استفاده همگانی از صحنه كنار رفت.
سال ۱۳۵۶ این منطقه شمایل یك پارك عمومی را پیدا كرد و این پارك در شمالیترین نقطه پایتخت و در انتهای یك سربالایی تند و تیز كه با كوهستان مخلوط شده است طی چند سال به یكی از جاذبههای گردشگری مبدل شود و نامش هنوز بر سر زبانهاست.
فردوسی در مجاورت جمشیدیه
بوستان جمشیدیه از بدو تأسیس ۲ بار رنگ بازسازی به خود دید. سال ۷۴ با خودش ارمغانی برای جاذبههای گردشگری این بوستان آورد و ۱۶هكتار به وسعت آن افزوده شد. منتهی مسوولان وقت صلاح را در این دیدند كه این تكه الحاقی به پاس ۳۰ سال رنج شاعر نامدار در سرایش شاهنامه، با نام فردوسی مزین شود.
فرزند پارك جمشیدیه یا همین بوستان سنگی فردوسی با ابتكاراتی كه برای احداث آن خرج شد، از نظر جذب توریست با پارك اصلی در رقابت است. تخته سنگهای تغییر شكل یافته كه حیوانات مختلف را در ذهن تداعی میكند و در سراسر این بوستان چیده شدهاند آنقدر گیرایی دارند كه نگاهها را به سوی خود بكشند و از یاد گردشگران و تماشاگران ببرند كه ۶۰۰ پله را برای تماشای این حیوانات سنگی و بیجان بالا آمدهاند. بعد از این همه پله و یك دل سیر تماشا كردن باغ وحش سنگی، نوبت گشت و گذار در دشتی نقلی میرسد كه در همه جای آن سنگچینهایی وجود دارد كه خبر از چرای دام میدهد و این خود موضوعی است جالب توجه توریستها كه چطور در نزدیكی یكی از مدرنترین محلههای شهر هنوز هم میشود ردی از چوپان و نی و گوسفندچرانی دید.
گونه های گیاهی و جانوری
زیستشناسان طی تحقیقاتی به این نتیجه رسیدهاند كه ۶۰ گونه پرنده در شاخ و برگ درختان پارك جمشیدیه آشیانه ساخته یا در فضای آن در رفت و آمدند.
اقاقیا، نارون، چنار، زبان گنجشك، افرای سیاه، بیدمجنون، سرو، بلوط، زردآلو، سیب، گلابی و گیلاس جزو گونه های گیاهی و نمازخانه، نگارستان جمشیدیه، آمفی تاتر، بركه، آلاچیق،قفس پرندگان، تندیسهای متعدد با مفاهیم طبیعی، فرهنگی و عرفانی، رستوران، آبنما و سرویس بهداشتی جزو امكانات آن است.
از ویژگیهای منحصر به فرد این بوستان وجود كفپوشهای سنگی ناهمواری است كه طبیعت بوستانهای جنگلی را تداعی می نماید.
همه چیز درباره "پارك جمشیدیه"
پارك جمشیدیه حدود 10 هكتار مساحت دارد؛ این پارك نسبت به سطح دریا ارتفاعی بین 1820 تا 2100 متر دارد. پارك جمشیدیه از سمت شمال به كوهی به نام كلك چال، از سمت جنوب به باغ دولو، از سمت غرب به جاده كلك چال و از سمت شرق به خیابان جمشیدیه می رسد؛ بنابراین پارك جمشیدیه 4 ورودی دارد. جالب است كه بدانید طبق نظر سنجی های مركز تحقیقات و مطالعات رسانه همشهری، پارك جمشیدیه بعد از پارك ملت دومین پاركی است كه هر شهروند تهرانی به گردشگران خارجی برای بازدید و گشت و گذار پیشنهاد می كند. پارك یا به بیان دیگر بوستان جمشیدیه، در منطقه 1 تهران و در منطقه نیاوران قرار دارد. به دلیل اینكه بوستان جمشیدیه در شمال شهر تهران قرار گرفته است، آب و هوا و محیط سبز بسیار خوبی را در آن مشاهده خواهید كرد.
با اینكه نگفته هم مشخص است كه چرا در ابتدای این مطلب بوستان جمشیدیه را گزینه ای عالی و در دسترس برای اشخاصی كه عاشق گشت و گذار در طبیعت هستند پیشنهاد داده ایم ولی در ادامه علت معروفیت و محبوبیت این پارك را توضیح خواهیم داد.
بوستان جمشیدیه به علت نزدیكی به كوه های شمال تهران، یكی از سرسبز ترین و خوش آب و هواترین مناطق تهران است. ناگفته نماند كه در بوستان جمشیدیه گاهی اولین بارش های برف مشاهده می شود. همچنین معماری بوستان جمشیدیه با دیگر پارك های موجود در شهر تهران تفاوت زیادی دارد كه همین موضوع باعت محبوبیت این پارك شده است.
در بوستان جمشیدیه شما می توانید آبشار مصنوعی و همچنین چندین حوض زیبا و تعدادی تندیس هنری كه از آثار هنرهای تجسمی به شمار می روند بازدید كنید و از تماشای آن ها لذت ببرید.
آیا دوست دارید كه یكی از زیباترین دورنماهای شهر تهران را مشاهده كنید؟ وقتی به این پارك بروید، می توانید از پله های موجود در پشت آبشار به طبقه های بالایی پارك رفته و پس از آن نمایی فوق العاده زیبا از شهر تهران مخصوصا در شب مشاهده كنید. یكی از دیگر ویژگی های بوستان جمشیدیه كف پوش های سنگی آن است كه فضای آن را بسیار زیبا تر می كند.
لازم به ذكر است كه تنها دلیلی كه این پارك را محبوب كرده است زیبایی و سرسبزی آن نیست؛ یكی دیگر از دلایلی كه موجب محبوبیت زیاد بوستان جمشیدیه شده این است كه همه افراد جامعه در هر گروه سنی می توانند با هزینه ای بسیار كم برای حمل و نقل به این پارك بروند و به صورت كاملا رایگان در این پارك به خوشگذرانی بپردازند و از تفریح در این پارك لذت ببرند. البته از اینكه كوهنوردان در این پارك دور هم جمع می شوند هم نباید چشم پوشی كرد چرا كه موجب خلق لحظات خاصی برای دیگران می شود.
اگر می خواهید از حضور در بوستان جمشیدیه لذت كافی ببرید، حتما از كافه ها و رستوران های مختلفی كه در این بوستان و در حوالی آن وجود دارد دیدن كنید و از آن ها برای دیدار و قرارهای خاص خود بهره بگیرید. در فضای سبز بوستان جمشیدیه درختان و گیاهانی زیادی وجود دارد. از جمله این گیاهان و درختان عبارتند از: درخت نارون، چنار، اقاقیا، افرای سیاه، زبان گنجشك، بید مجنون، سرو، بلوط، زردآلو، سیب، گلابی و گیلاس.
همچنین لازم به ذكر است كه نام دیگر بوستان جمشیدیه، بوستان سنگی است. پس اگر كسی به شما گفت كه بیاید به بوستان سنگی برویم تعجب نكنید و بدانید كه بوستان سنگی نام دیگر بوستان جمشیدیه می باشد.

گذرگاه های سنگی
وقتی وارد بوستان جمشیدیه شوید اولین چیزی كه مشاهده می كنید گذرگاه های سنگ فرش شده می باشد. گذرگاهی سنگی كه در اطرافش درختانی با قامت بلند وجود دارد كه مسیری چشم نواز را جلوی شما پدید می آورد. فرقی نمی كند بهار یا زمستان به این بوستان بروید؛ هر وقت كه دوست داشتید به آنجا بروید می بینید كه هیچ چیز از جاذبه ها و زیبایی های این گذرگاه كم نخواهد شد. سبزی درختان در بهار و سفیدی برف در زمستان فقط و فقط باعث افزایش زیبایی های این گذرگاه می شود.

آبشار و آب نماهای سنگی
هر جایی از بوستان جمشیدیه را تماشا كنید، اثری از وجود آب و دریاچه را خواهید دید. بخصوص آبشار مصنوعی موجود در این پارك، كه به آن جلوه ای خاص داده است. این آبشار چهره ای زیبا از باغ های ایرانی به این پارك داده است. در كنار این آبشار و دریاچه ها نیمكت هایی برای نشستن وجود دارد. نیمكت هایی كه به راحتی می توانید ساعت ها روی آن ها بنشینید و به این مناظر زیبا نگاه كنید و از آن ها لذت ببرید. وجود برخی حیوانات مانند: مرغابی ها و اردك ها كه معمولا در فصل های گرم تر و آب و هوای معتدل سال در این دریاچه ها شنا می كنند، زیبایی این دریاچه را بیشتر و بیشتر می كنند. همچنین گفته می شود كه بیش از 60 گونه پرنده در پارك جمشیدیه مورد شناسایی قرار گرفته اند.
بوستان فردوسی
همانگونه كه قبلا گفتیم بوستان جمشیدیه تا امروز دو بار بازسازی شده است. یكی از این بازسازی ها در بین سال های 1374-1375 انجام شد و به احترام 30 سال رنج و هنر شاعر معروف و بزرگ ایرانی، یعنیبوستان فردوسی نام گذاری شد. این محوطه بیشتر از 6317 متر مربع از این پارك را به خود اختصاص داده است. البته این محوطه گل كاری شده است كه با تركیب دو عنصر گیاه و سنگ، نمایی زیبا و جالب به آن داده است. این بوستان كه حدود 20 سال پیش به پارك جمشیدیه پیوست، یكی از اصلی ترین تفریحگاه های بوستان جمشیدیه به حساب می آید و مردمی كه به بوستان جمشیدیه می آید حتما از این پارك هم دیدن خواهند كرد.

نمایشگاه های فصلی
در برخی از روزهای سال، در بوستان جمشیدیه نمایشگاه های مختلفی برگزار می شود كه شما می توانید از آن ها دیدن كنید. در غرفه های این نمایشگاه ها محصولات جالبی از قبیل: صنایع دستی، وسیله های دست ساز مدرن، كتاب و بسیاری محصولات دیگر به فروش می رسد.

راه های دسترسی به بوستان جمشیدیه
بوستان جمشیدیه در منطقه نیاوران شهر تهران قرار دارد. آدرس دقیق تر این بوستان خیابان شهید باهنر (خیابان نیاوران)، خیابان شهید امیدوار است. اگر قصد دارید با اتوبوس به بوستان جمشیدیه بروید بهترین مسیر برای شما این است كه با BRT تجریش_ راه آهن به خیابان تجریش بروید و بعد سوار اتوبوس های خط تجریش_ جماران شوید. سپس در ایستگاه مدرسه یادگار امام كه واقع در سر خیابان امیدوار است از اتوبوس پیاده شوید و یا با تاكسی و یا پیاده به بوستان جمشیدیه بروید.
اگر هم قصد دارید با مترو به بوستان جمشیدیه بروید، باید از هر خطی كه سوار مترو می شوید خط خود را به سمت خط تجریش تغییر بدهید و در ایستگاه تجریش از مترو پیاده شده و بعد از آن با اتوبوس های خط تجریش_جماران به خیابان امیدوار برسید.
برای لذت بردن از تعطیلات حتی تعطیلات كوتاه مدت آخر هفته رفتن به دل طبیعت برای به آرامش رسیدن ذهن بهترین گزینه است كه به این منظور ما پارك جمشیدیه را به شما پیشنهاد می كنیم.

