روستای زیبا و ییلاقی داماش در استان گیلان و در بخش عمارلو شهرستان رودبار زیتون قرار دارد.
داماش از شمال به روستای صیقلده خورگام و از جنوب به زمینها و مراتع روستاهای گزنه چاك و قوشه لانه خورگام و همچنین از شرق به اراضی جنگلی و مراتع و از غرب به جنگل شینه چاك و مراتع لاباربن محدود میشود.
این روستای زیبا و منحصر به فرد در دامنه رشته كوههای البرز میهمان ماندگار ارتفاعات و بلندیهاست و نزد اهالی به عنوان سرزمین چشمههای گوارا و سر سبز محسوب میشود. داماش از روستاهای بسیار مرتفع استان گیلان است، به طوریكه حدود ۱۸۰۰ متر از سطح دریا بلندتر است.
این روستا با طبیعت زیبا و منحصر به فرد خود و همچنین با گونههای گیاهی متنوع و كمیاب مثل گل نادر سوسن چلچراغ از اهمیت خاصی در بین گردشگران برخوردار است.
گل سوسن سفید نخستین بار توسط محققی به نام (لدربوری) كشف شد و در سال ۱۳۵۴ از طرف اداره محیط زیست استان گیلان زیستگاه این گل كمیاب به عنوان اثر ملی به ثبت رسید.
فصل رویش و شكوفایی گل زیبای سوسن چلچراغ در اواخر بهار و اوایل تابستان میباشد و یكی دو هفتهای چشمان مشتاقانش را مینوازد. روستای زیبای داماش در سال ۱۳۸۷ به عنوان روستای نمونه گردشگری به ثبت رسید.
تابستان در این منطقه بسیاردل انگیز و زیبا و مطبوع است. داماش دارای آب و هوای خنك با بارش باران و مه در اكثر زمانها است. این ویژگی جلوهای خاص و چشم اندازی خاطره انگیز برای گردشگران به همراه دارد.
كلمه داماش از دو واژه دا و ماش تشكیل شده و در گویش كرمانجی به معنی (به كسی ماش داده) است.
آب و هوای روستای داماش در بهار و تابستان، معتدل و خنك و در فصلهای پاییز و زمستان به سردی میگراید. این روستا در قدیم ییلاق مردم جیرنده و امروزه به سكونتگاه دائمی تبدیل شده است.
مردم این روستا به گویش دیلمی سخن میگویند. درآمد اكثر مردم روستا از فعالیتهای باغداری، دامداری و پرورش طیور تامین و گروهی از مردم در امور خدمات و صنایع دستی فعالیت دارند.
این روستا در یك منطقه كوهستانی استقرار یافته و فاقد اراضی هموار برای كشت محصولات كشاورزی است. مصارف مردم این روستا محصولاتی از قبیل حبوبات، سیب زمینی و پیاز و درختانی هم چون فندق و گردو میباشد. پیرامون روستا را ارتفاعات و بیشه زارهای سلسله جبال البرز فراگرفته و چشم اندازهای بسیار زیبایی را پدید آورده است.
هر ساله در فصول بهار و تابستان گردشگران بسیاری از نقاط مختلف ایران به داماش سفر میكنند.
در زمان شكوفایی گل سوسن چلجراغ، جشنواره باشكوهی در اطراف داماش برگزار میشود؛ اهالی منطقه عمارلو با لباسهای محلی زیبا در آن شركت میكنند و با شادی و نشاط مراسم ویژهای را بر پا میكنند.
كشتی گیله مردی، طنابكشی، خرپشتك، چوب بازی (رقص چوب)، تیش بازی (نوعی بازی محلی) چرخ و فلك، هلولك، گلفا و دور بچرخان، از جمله بازیهایی است كه در این ایام بیشتر رواج دارد.
در این روزها، بازارچههای محلی برپا میشوند و نغمههای شورانگیز و ترانههای دلنشین روستایی با همراهی سازهای نی، تنبك، تنبور، كمانچه و سنتور به گرمی جشنواره سوسن چلچراغ میافزایند.
مردم روستای داماش باورها و اعتقادات مشترك فراوانی با سایر مردم استان گیلان دارند. آنها اعیاد ملی و مذهبی نوروز، فطر، قربان و غدیر را به جشن و سرور و ایام محرم و وفات و شهادت ائمه را به عزاداری میپردازند.
پوشاك غالب مردم روستای داماش همان لباس محلی است؛ پوشیدن لباس محلی به خصوص در مراسم و جشنهای روستا مانند مراسم عروسی و جشنواره گل سوسن چلچراغ عمومیت بیشتری یافته است. صنایع دستی روستای داماش مشتمل بر بافت جوراب و گلیم است.
غذاهای محلی روستای داماش نیز شامل سیاه قاتق یا فسنجان (تركیبی از گردوی كوبیده، گوشت مرغابی یا انواع دیگر مرغها و گاهی گوشت قرمز، رب انار و غیره)، قیمه پلو و انواع كباب مانند كباب ششلیك، كباب كوبیده، كباب برگ و كباب چنجه میباشد كه در خانهها و رستورانهای روستا تهیه و به مشتریان عرضه میشوند.