كاخ موزه سعدآباد شامل مجموعه ای فرهنگی كه عبارت است از باغ ها و عمارت های مختلف است و در شمال تهران قرار دارد. این مجموعه چهار دوره تاریخی را پشت سر گذاشته و تعداد كاخ های آن ۱۸ عدد ارزیابی می شود كه هر كدام در یكی از دوره های قاجار، پهلوی اول و پهلوی دوم بنا شده اند. امروزه این مجموعه وسیع ۱۲ موزه جذاب و متفاوت را در خود جای داده كه از آن جمله می توان به كاخ موزه ملت، موزه خط و كتابت میرعماد، موزه سلاح های دربار و موزه هنر ملل و … اشاره كرد.
موزه سلاح های دربار در شمال مجموعه فرهنگی ، تاریخی سعدآباد قرار دارد و ساختمان آن پیش از انقلاب اسلامی مورد استفاده غلامرضا پهلوی برادر شاه سابق بوده است.این موزه در برگیرنده بیش از صد و ده قبضه سلاح گرم از نوع شكاری، جنگی ، كمری و ملزومات آنهاست كه تعلق به پهلوی دوم و درباریان داشته است.تعدادی از سلاح های این مجموعه اهدایی شخصیت های مهم سیاسی و نظامی دیگر كشورها به محمدرضا پهلوی است.
تنوع قابل توجه تفنگ های شكاری ساخت كارخانه های معروف اسلحه سازی اروپا وآمریكا از جمله رمینگتون ، وینچستر، اسپرینگ فیلد و برنو از ویژگی های این مجموعه است.همچنین نمایش انواعی از اولین سلاح های ساخت شده توسط كارخانه های تسلیحات ارتش شاهنشاهی قابل توجه هر بیننده ای را به خود جلب می كند.
یكی از سلاح های منحصر به فرد این مجموعه تفنگ سرپرتك لول با سیستم سنگ چخماق است كه مربوط به قرن هفدهم میلادی و ساخت كشور هندوستان می باشد.این سلاح در زیرزمین موزه ودر كنار دو تفنگ سرپر دیگر و تعدادی باروت دان و طپانچه مربوط به دوره قاجار به نمایش گذاشته شده است.زیرزمین موزه بخشی كاملا مجزا از ساختمان اصلی است كه معماری خاصی و فضاسازی تاریخی آن برای بازدیدكنندگان جالب توجه می باشد.
در موزه سلاح های دربار همچنین تعداد قابل توجهی عكس تاریخی متعلق به دوران قاجار و پهلوی مرتبط با موضوع موزه به نمایش گذاشته شده است.در آینده و به منظور غنای هر چه بیشتر موزه تعدادی دیگر از انواع سلاح گرم و نیز تعدادی سلاح سرد شاخص به مجموعه آثار موجود افزوده خواهد شد.
در میان مجموعه سلاح های دربار پهلوی، «ماكزیم» یكی از قابل توجه ترین اشیاء موزه است. این اسلحه در واقع نوعی مسلسل سنگین است كه رضا خان علاقه بسیاری در استفاده از آن داشت، به نحوی كه آن را با نام «رضا ماكزیم» هم می شناختند و این اسلحه به یكی از نمادهای رسمی زمان خود بدل شده بود و در مكان هایی چون سردرباغ ملی و پستخانه، كنار نماد شیر و خورشید به كار می رفت. خوب است بدانید این اسلحه در زمان خود به شصت تیر شهرت داشته و در جنگ میان حكومت پهلوی و میرزا كوچك خان جنگلی نیز كاربرد بسیاری داشت.

ماكزیم در واقع نوعی تیربار انگلیسی بود كه با نوار فشنگ تغذیه می شد و ظرفیت خشابش برابر با ۲۵۰ نوار بود. یكی از مزیت های شصت تیر با دیگر سلاح ها، مجهز بودن لوله اش به چیزی شبیه رادیاتور بود كه به كارایی بیش تر ماكزیم كمك می كرد؛ چرا كه فلز این اسلحه ها از آلیاژی بود كه پس از مدتی تیراندازی به سرعت داغ می شد و از كار می افتاد. وجود رادیاتور در ماكزیم، این برتری را به این سلاح انگلیسی می داد تا به هنگام استفاده، لوله اش خنك باقی بماند.
همان طور كه گفته شد، امروزه ماكزیم در موزه سلاح های دربار كاخ موزه سعدآباد نگهداری می شود و همه روزه از ساعات ۹ تا ۱۷ می توانید به بازدید آن بروید.
دوره تاریخی: پهلوی
سال طراحی: ۱۸۸۳ میلادی
كشور سازنده: انگلیس
ظرفیت خشاب: ۲۵۰ نوار فشنگ
نرخ آتش: ۵۰۰ دور در دقیقه
محل نگهداری: موزه سلاح های دربار، كاخ موزه سعدآباد
زمان بازدید: ۹ تا ۱۷ (در تعطیلات رسمی ساعت بازدید را كنترل كنید.)
آدرس كاخ موزه سعدآباد: تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی، خیابان شهید كمال طاهری