تاریخچه خط و كتابت در ایران را در این مطلب بررسی می كنیم . از آنجا كه تمدن بشر از زمانی شروع می شود كه خط نمود عینی یافت و نخستین هنر انسان با خطوط و اشكال ساده بر روی ابزار كار – دیواره غارها و بعدها ظروف سنگی و سفالی دست ساخت ترسیم گردید و مفهوم پیدا كرد و باعث ثبت اندیشههای بشر شد. مطالعه این تصاویر سر آغاز جستجوی انسان برای دست یافتن به اندیشههای گذشتگان و تحلیل شرایط محیط پیرامون آنها است. تصویر كم كم جای خود را به خطوط علامتی یا رمزی داد و هر علامتی نماینده مفهوم و تصویر خاصی شد. این مرحله را دوران اندیشه نگاری نیز نام نهادهاند.
با توجه به اینكه تا نوشتن، بشر مراحلی را پشت سر گذاشته است و در آغاز هر گونه نوشتار و علامت گذاری یا نقاشی به خاطر جنبههای جادوئی و سحر بوده و نمودهای خارقالعاده ذهن بشر با سحر و جادو پیوند خورده و سبب ترس و بیم او میشد از این رو انسان تا رسیدن به اندیشه نگاری و مفهوم، باید دوران بس طولانی را طی كرده باشد. بنابراین پژوهشگران سیر تكامل خط را به صورت زیر طبقهبندی میكنند:
خط تصویری (پكتوگرام گرافی)
خط تصویری شامل دو مرحله شكل نگاری و علامت گذاری است. در شكل نگاری مهمترین وقایع زندگی انسان به تصویر كشیده شد و نمونه آن را در غارهای اسپانیا، فرانسه، غارهای لرستان در ایران میبینیم. كه از درون شكار و تعقیب گلهها و نحوه جسارت انسان در رویارویی با حیوانات تنومند نشان داده شده است.