میدان خان بافق ، مجموعه ای تاریخی در قلب بافت قدیمی شهر بافق است. این میدان با آب انبار، كاروانسرا و مسجد جامع و… احاطه شده كه مجموعه ای زیبا و تاریخی را تشكیل داده اند.قدمت میدان خان به دوره زندیه و حتی قبل از آن نیز بر می گردد و در فهرست آثارملی كشور به ثبت رسیده است.میدان خان كه در بافت قدیم شهر قرار دارد مربوط به دوران زندیه و قاجاریه است و از نظر اقتصادی و اجتماعی اهمیت زیادی داشته است. این میدان از خشت و گل ساخته شده و نمایی آجری دارد. دكان های كوچك و بزرگ، با رواق های متعدد دور تا دور این میدان را فرا گرفته است.
درختان نخل و حوض آبی در وسط میدان، زیبایی خاصی به این مكان داده است.میدان خان كه در مسیر آستانه امامزاده عبدالله (ع) و مسجد جامع در وسط شهر بافق واقع شده با آثار تاریخی و ارزشمندی همچون كاروانسرا، آب انبار و… بافت قدیمی شهر را شكل میدهد.در گذشته حرفه ها و مشاغل مختلفی چون آهنگری، مسگری، گیوه دوزی و پنبه زنی در این میدان رایج بوده است. صدای چكش مسگران و آهنگران جذابیت خاصی به این مكان می بخشیده و كرباس بافی، گیوه دوزی، پنبه زنی و… نیز به رونق آن می افزود.
اما امروزه گذر مردم شاید طی ماهها به آنجا نیافتد، جز چند مغازه كه در اطراف میدان به كار و فعالیت مشغولند صدای عبور ماشین و موتور روی سنگ فرش به گوش میرسد كه از این سوی میدان به آن سوی آن میروند. اگر گذر رهگذران و علاقهمندان بافق به میدان خان بیافتد در گوشهای از آن مغازهای را میبینند كه پر از صنایع نخلی درخت خرما است. در این مغازه هنرمندان صاحب ذوق بافقی با ذوق هنری خاص خود از جزئیترین قسمت درخت خرما وسایل زیبایی ساخته اند كه شما را شگفتزده خواهد كرد. در این میدان مغازههایی نیز در گذشته وجود داشت كه محصولاتی از جمله كرباسبافی، گیوهدوزی، پنبهزنی را به مشتریان خود عرضه میداشتند.
كاروانسرای میدان خان
كاروانسرای میدان خان با قدمتی از دوره زندیه و قاجاریه و در بافت قدیمی شهر بافق در میدان خان واقع شده است. این كاروانسرا به مساحت۵۲۰ متر مربع، دارای ۱۱ اتاق در اطراف صحن به مساحت۱۴۰ متر مربع است. اتاق ها كه در اندازه های متفاوت با معماری خاص و هنرمندانه ای ساخته شده اند، بوسیله راهروهایی به هم مرتبط هستند. این كاروانسرا در زمانهای گذشته محل بارانداز و تجارت كاروانیان بوده است.
این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۶۱۷ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
حسینیه حوض بازو
حسینه حوض بازو در ابتدای میدان خان در بافت قدیمی شهر قرار داد كه در ایام محرم و صفر، مراسم سوگواری و روضه خوانی در آن برگزار می گردد.
سطح مقطع حسینیه به شكل چهارضلعی و ورودی و خروجی حسینیه نیز در یك راستا است. حیاط مركزی دارای ده صفه در دور تا دور حیاط است كه سقف دو صفه به شكل گنبدی و بقیه بصورت محرابی ساخته شده است. عمده مصالح این بنا خشت و گل بوده و نمای بیرونی صفه ها، تزئیناتی زیبا و آجركاری به صورت حصیری دارد.
در كنار این حسینیه آب انباری نیز بنام “حوض بازو” وجود دارد. همچنین در گذشته، سمت بالای ایوان خروجی حسینیه پست خانه یا تلگراف خانه بود.