بهترین روش پخت سمنو را در این مطلب آورده ایم تا این خوراكی كه هم لذیذ است و هم مقوی و یكی از نمادهای سفره هفت سین است را در منزل تهیه كنید و لذت ببرید .
مواد لازم
گندم: ۱ لیوان
آرد گندم یا آرد نان سنگك : ۲ لیوان
آب: ۵ لیوان
طرز تهیه
خب شاید تعجب كنید كه سمنوهایی كه از بیرون تهیه میكنید طعم شیرینی دارند اما ما برای طرز پخت سمنو خانگی حرفی از شكر در مواد لازم نزدیم. سمنوهایی كه از بیرون تهیه میكنید معمولا شكر دارند اما در تهیه سمنو خانگی نیاز به شكر نیست. در حقیقت وقتی كه گندمها جوانه میزنند شیرین میشوند. علت این امر تبدیل نشاسته به قند مالتوز در فرایند جوانه زدن گندمهاست. برای امتحان كردن بهترین روش پخت سمنو در منزل ابتدا گندمها را با دقت تمیز كنید و با آب سرد بشورید. بهتر است دانههای شكسته گندم را جدا كنید و تمام دانهها درسته باشند.
گندمهای شسته شده را در درون ظرف مناسبی قرار دهید و روی گندم ها مقداری آب بریزید. مقدار آب روی گندم باید دو بند انگشت باشد. قرار است گندمها را سبز كنیم پس به مدت ۲ روز ظرف گندمها را در جای خنك و كم نور قرار دهید. در این مدت بهتر است ۴ الی ۵ مرتبه آب گندمها را عوض كنید. در این مدت گندمها جوانه سفید میزنند. حالا زمان آن است كه گندمهای جوانه زده را به مدت ۲۴ ساعت در یك پارچه تنظیف مرطوب تمیز بریزید و پارچه را در یك آبكش قرار دهید تا دانههای گندم كمی ریشه بزنند. در تمام این ۲۴ ساعت باید پارچه تنظیف نمناك ( خیس نباشد) باشد.
بعد از یك روز گندمها را در یك آبكش بریزید. گندمها نباید روی هم تلنبار و انباشته شوند. بهتر است ارتفاع گندمها در آبكش ۲ سانتیمتر باشد.گندمها را با فشار ملایم آب بشورید. فشار آب نباید زیاد باشد چون جوانهها آسیب میبینند. حالا گندمها را در همان آبكش نگهدارید و روی آنها یك پارچه تنظیف مرطوب بكشید. این پارچه باید همیشه مرطوب باشد. گندمهای جوانه زده باید ۲ الی سه روز در این حالت باقی بمانند. در این مدت چند بار روی پارچه تنظیف آب بگیرید تا پارچه بوی نامطبوع نگیرد. زمانی جوانهها كه قد كشیده ولی هنوز از پارچه تنظیف بیرون نیامد آماده هستند. یادتان باشد اگر گندمها خیلی سبز و بلند شوند و از پارچه تنظیف بیرون بیایند سمنو تلخ و شیرینیش كم میشود. همینكه گندمها شكفته شوند و جوانه بزنند كافی است.

در این مرحله جوانهها را زیر شیر آب بگیرید، خوب بشورید و سپس گندمهای سبز شده را تكه تكه كنید. در مرحله بعد كم كم گندمهای جوانه زده را همراه با مقدار كمی آب گرم در مخلوط كن بریزید تا خوب میكس شوند.
گندمهای میكس شده را در صافی پارچهای بریزید و خوب فشار دهید تا شیرهاش به طور كامل خارج شود. شیره گندم را به تدریج روی آرد گندم یا آرد سنگك بریزید و مخلوط كنید. ممكن آرد گوله شود، اگر گوله شد از الك یا صافی ردش كنید. حالا مواد فوق را به همراه ۵ لیوان آب در ظرف روحی یا مسی روی حرارت متوسط بگذارید ومدام هم بزنید. وقتی مخلوط به حالت جوش رسید حرارت را كم كنید و هر از گاهی هم بزنید تا ته نگیرد و غلیظ شود.
وقتی غلظت سمنو مثل فرنی شد زیر قابلمه شعله پخش كن بگذارید و درب قابلمه را با دم كنی بپوشانید تا سمنو خوشرنگ شود. اجازه بدهید برای یك ساعت سمنو دم بكشد. در این فاصله دو یا سه بار سمنو را هم بزنید تا ته نگیرد. در نیم ساعت پایانی پخت طبق یك فلسفه قدیمی چند عدد بادام یا گردو را با پوست داخل سمنو بریزید.
بهترین روش پخت سمنو كه هم شیرینی متعادلی دارد و هم بدون اضافه كردن شكر یك میان وعده مقوی و سالم به خصوص برای كودكان و زنان باردار است را امتحان كنید و از دستپخت خود لذت ببرید.
نكات طلایی بهترین روش پخت سمنو
*در برخی مناطق ایران برای تهیه آرد سمنو، گندمها را در پارچه یا كیسهای نخی میریزند و روی آنها آب میپاشند. این كار را هر چند ساعت یكبار تكرار میكنند تا گندمها خیس بماند و بتواند ریشه بزند. این كار را تا وقتی انجام میدهند كه ساقه سبز رنگ گندم مشخص شود. همانطور كه گفتیم این ساقه نباید زیاد رشد كند چون سمنو را تلخ میكند. بسپس گندم های جوانه زده را از كیسه نخی خارج كرده و در یك جای گرم و خشك پهن میكنند تا خشك شود. وقتی گندمها خشك شد آنها را آسیاب میكنند.
اما سمنو در سفر هفت سین نماد چیست؟ سمنو نماد قدرت و سمبل خیر و بركت است. پخت سمنو قدمتی به اندازه تاریخ دارد و در اعیاد و مراسم مذهبی و ملی كشورهای مختلف از جمله جمهوری آذربایجان، قرقیزستان، ازبكستان، تاجیكستان و افغانستان پخته میشود. تاجیكها و افغانستانیها به سمنو «سمنك» میگویند. شاید برایتان جالب باشد كه فنلاندیها هم سمنو میپزند و به آن «ممی» میگویند. اهالی دَرَق در خراسان شمالی در ماه اسفند مراسم مفصل سمنو پزان دارند و این سمنو عمدتا به كشورهای اروپایی، عربی و شرق آسیا صادر میشود. سمنو را میتوانید به صورت آماده از بیرون تهیه كنید اما درست كردن آن در منزل هم كار سختی نیست. فواید سمنو برای لاغری و نازایی و سلامت مردان و زنان از قدیم مورد توجه پزشكان بوده است.

خواص سمنو
سمنو از نظر طب سنتی دارای دارای طبع گرم و معتدل است. ۱۰۰ گرم سمنو سیصد گرم كالری ، شش دهم گرم پروتئین دارد ، ۵۲ گرم كربوهیدرات دارد.سمنو حاوی موادی مانند سلنیوم، فسفر، كرومیوم، روی، آهن، مس و انواع ویتامین های K-E-A و گروه ویتامین های B12,B8, B5, B3, B1 است.
خواص سمنو برای تقویت استخوان ها
مصرف سمنو باعث تقویت عمومی بدن بویژه استخوان ها می شود زیرا سمنو سرشار از كلسیم و پتاسیم است و از پوكی استخوان می شود بنابراین افراد میانسال كه در معرض پوكی استخوان قرار دارند می توانند با مصرف به انداره ٔ سمنواز این بیماری جلوگیری كرده واستخوان های خود را تقویت نمایند.
سمنو مفید برای درمان سرطان
سمنو سرشار از آنتی اكسیدان است به همین دلیل مصرف آن سبب كاهش سرطان خواهد شد.
خواص سمنو برای كودكان
سمنو، از شیره جوانه گندم و آرد، پخته و تهیه می شود و ارزش غذایی آن بسیار بالاتر از برنج و سایر حبوبات است بنابراین برای رشد كودكان و نوجوانان مفید است . مواد مغذی موجود در سمنو به رشد جسمی و ذهنی كودكان و تقویت استخوان های كودك كمك می كند.
خواص سمنو برای زنان باردار و جنین
مصرف سمنو را برای زنان باردار به ویژه در سه ماه نخست بارداری برای تكامل سیستم عصبی جنین ضروری و مفید است و از نقص سیستم عصبی جنین پیشگیری می كند. مصرف سمنو در بارداری سبب می شود كه جنین به خوبی رشد نماید و استخوان های جنین را تقویت و باعث رشد بهتر آن می شود.سمنو سرشار از آهن است ومصرف آن توسط خانم های باردار برای درمان كم خونی آنها مفید است . مصرف سمنو در بارداری باعث درمان یبوست در زنان باردار شده و دفع را برایشان آسان می كند.
خواص سمنو برای كمك به نازایی
همچنین ویتامین ها یE و B و مواد مغذی موجود در سمنو به درمان نازایی هم كمك می كند.
خواص سمنو برای شیردهی
استفاده از سمنو باعث بهبود سختی زایمان، نازایی و شیردهی می شود. مصرف سمنو باعث افزایش شیر در مادران شیرده می شود و نوزادان را قوی می كند.
فواید سمنو برای زنان در دوران یائسگی
مصرف سمنو برای زنان در دوران یائسگی نیز فوایدی دارد و باعث در امان ماندن آنها ازعوارض یائسگی و سلامت استخوان هایشان می شود.
فواید سمنو برای كاهش وزن
فیبر بالای سمنو سبب می شود كه این غذای مقوی برای لاغری مفید باشد زیرا به دلیل ایجاد سیری طولانی مدت از ریزه خواری جلوگیری كرده و موجب می شود از پرخوری دست برداریم اما نباید افراد چاق در مصرف سمنو افراط نمایند زیرا تعادل در مصرف هر غذایی باعث سلامت جسم می شود.
فواید سمنو برای بدنسازی
سمنو دارای قند طبیعی و فیبر بالا است و برای بدنسازی و پرورش اندام بسیار مفید است چرا كه باعث توان و قدرت بیشتراین افراد شده و همچنین از انقباض و گرفتگی عضلات ورزشكاران نیز جلوگیری می كند.
سمنو برای بهبود سوءهاضمه و هضم بهتر
فیبر بالای موجود در سمنو ، سوءهاضمه را بهبود بخشیده و هضم غذا را بهتر می كند. مصرف سمنو باعث سلامت دستگاه گوارش شده و نقش موثری در درمان سرطان كولون دارد.
تقویت سیستم ایمنی با مصرف سمنو
سمنو حاوی ویتامین C فراوانی است و بنیه و سیستم ایمنی بدن را تقویت می كند . مصرف سمنو برای بهبود افراد دچار سرماخوردگی مفید است.
سمنو برای درمان یبوست
فیبر موجود در سمنو حركات روده ها را كم كرده و بهبود می بخشد و یبوست را درمان می كند.
مصرف سمنو و سلامت چشم
بتاكاروتن موجود در سمنو از آسیب های بینایی و عصبی در چشم جلوگیری می كند و به سلامت چشم كمك می كند.
سمنو برای درمان كم خونی
سمنو حاوی آهن، اسید فولیك و ویتامین های گروه B است و برای خونسازی و تنظیم هورمون ها مفید بوده و می تواند در رفع خستگی تاثیر گذار باشد.
خواص سمنو برای زیبایی
ویتامین C و E موجود در سمنو به شادابی پوست كمك می كند و سبب جوان سازی پوست خواهد شد . ویتامین های گروه B موجود در سمنو و اسید فولیك موجود در آن نیزبه پرپشت و خوش نما شدن موها كمك می كند.