عمارت سرای روشن تهران در سال ۱۳۱۱ با معماری فوق العاده ساخته شده است. عمارتی كه امروزه تبدیل به یكی از آثار تاریخی مهم در پایتخت ایران شده است. این بنا كه به عنوان یك مركز تجاری مهم و پرفت و آمد و با الهام از نوع معماری ” گوتیگ” ساخته شده است. معماری كه اگر در مقابلش بایستید بی شك محو هیبت و نمای منحصربه فردش خواهید شد. این معماری با شكوه كه پس از مدتی تخریب شد توسط یكی از معروف ترین مهندسین ایرانی یعنی مهندس صفا منش” در دهه هفتاد احیا و باز سازی شد و چهره زیباتری را به خود گرفت. بنا كه محصول تلفیق معماری مدرن و سنتی است جلوه خاصی را به خیابان ناصر خسرو بخشیده است.
وجود فرشته های نیمه برهنه در این مكان خبر از تاثیر معماری اروپایی در دوره پهلوی می دهد. وجود اهورا مزدا كه نماد دوره هخامنشیان است در این ساختمان نشان دهنده معماری سنتی ایرانی به كار رفته در سرای روشن است. تزیینات ستون ها و مجسمه ها كه الهام گرفته از معماری ” باروك” است، بیانگر معماری اروپایی به كار رفته در ساختمان سرای روشن می باشد. كاشی كاری های سنتی كه مخصوص هنر ایرانی است، به بهترین شكل در این بنا به كاررفته تا به عنوان نماینده معماری ایرانی در زیبا سازی بنا سنگ تمام گذاشته باشد. با قدم زدن در این بنای سنتی- مدرن به خوبی می توانید تاریخ یك قرن پیش را لمس و از نزدیك مشاهده كنید. بازار سرای روشن از چند مغازه و حیاط بزرگ تشكیل شده است كه با وجود مرمت و باز سازی، بازهم نشانه هایی از خرابی را می توان در داخل بازار مشاهده كرد. رونق این بازار كه دیگر مثل گذشته نیست در طبقات مختلف ساختمان به خوبی قابل مشاهده است.
زیرزمینی بسیار بزرگ نیز در این بازار وجود دارد كه امروزه تبدیل به انباری برای اجناس شده است. هرچند كه كه از رونق كسب و كار این بازار كم شده، اما هم چنان دید و بازدید از این معماریی باشكوه از رونق نیفتاده و تبدیل به یكی از جاذبه های دیدنی تهران شده است. نماد هایی كه بر پیكره این بنا حك شده همگی حامل پیامی مهم از گذشته دور می باشد اما ایوان ها و ستون های بسیار بلند این عمارت از شاخصه های مهم زیبا شناسی بنا به شمار می رود. تصاویری كه می توان در این بنا مشاهده كرد شامل: خورشید بالدار، پیكر بالدار، تزیینات و طرح های رنگا رنگ و جذابی است كه به زیبایی بی نظیر ساختمان كمك شایانی كرده است. تزیینات آجری دیوار های بیرونی و داخلی بنا، نمونه ای دیگر از معماری هنرمندانه ایرانی می باشد كه در این بنای ایرانی- اروپایی به خوبی قابل مشاهده است. اگر به رشته و هنر معماری علاقه دارید یا رشته معماری را برای تحصیل انتخاب كرده اید، به شما پیشنهاد می كنیم كه حتما سری به این عمارت بزنید زیرا این مجموعه كه بر اساس روش های علمی و اصولی بنا شده است مانند یك دانشگاه، دنیایی از علوم مهم، اساسی و ملموس را در رابطه با هنر معماری در خود جای داده است.
نحوه دسترسی به عمارت سرای روشن
عمارت سرای روشن در یكی از شلوغ ترین خیابان های تهران واقع شده است پس بهتر است كه گزینه ماشین شخصی را رها و با مترو یا اتوبوس به این خیابان قدم بگذارید. شما می توانید از ایستگاه پانزده خرداد كه در خط یك مترو قرار دارد سوار مترو شوید و بعد از ده دقیقه بدون خستگی و كلافگی ناشی از ترافیك تهران به خیابان ناصر خسرو برسید، و پس از چند دقیقه پیاده روی و مشاهده بافت قدیمی این خیابان به عمارت باشكوه سرای روشن قدم بگذارید. همچنین می توانید با اتوبوس، ابتدا به میدان امام خمینی(ره) بروید و از انجا خود را به خیابان سرای روشن برسانید.
آدرس بازار سرای روشن: بنا در میانه خیابان ناصر خسرو و در نزدیكی كوچه مروی قرار دارد.
تاریخچه سرای روشن
تاریخ ساخت عمارت سرای روشن به سال 1311 خورشیدی، دوره پهلوی اول برمیگردد. عمارتی با معماری فوق العاده كه امروزه تبدیل به یكی از اثار تاریخی مهم در پایتخت ایران شده است.
تصویری قدیمی از سرای روشن
سرای روشن، شاهكار معماری ایرانی
این بنا كه به عنوان یك مركز تجاری مهم و پرفت و امد و با الهام از نوع معماری " گوتیگ" ساخته شده است. معماری كه اگر در مقابلش بایستید بی شك محو هیبت و نمای منحصربه فردش خواهید شد. بنا كه محصول تلفیق معماری مدرن و سنتی است جلوه خاصی را به خیابان ناصر خسرو بخشیده است.
معماری ایرانی با طراحی مناسب، محاسبات دقیق، فرم درست پوشش، رعایت مسائل فنی و علمی در ساختمان، ایوانهای رفیع، ستونهای بلند و تزئینات گوناگون، یكی از با ارزش ترین معماری های جهان به شمار میرود.
عكسهای عمارت سرای روشن
مرمت و بازسازی عمارت سرای روشن
این معماری با شكوه كه پس از مدتی تخریب شد توسط یكی از معروف ترین مهندسین ایرانی یعنی مهندس صفا منش" در دهه هفتاد احیا و باز سازی شد و چهره زیباتری را به خود گرفت. با وجود مرمت و بازسازی، هنگام قدم زدن در این بنای سنتی- مدرن به خوبی می توانید تاریخ یك قرن پیش را لمس و از نزدیك مشاهده كنید.
نشانی:
عمارت سرای روشن در تهران در خیابان ناصرخسرو و نزدیك به كوچه مروی واقع شده است.