محله كشاورز تهران ، از قدیمی ترین و معروفترین محله های پایتخت است كه بیشتر به بلوار كشاورز معروف است .بلوار كشاورز كه سابقا به نام بلوار الیزابت نامیده میشد، در گذشتههای نه چندان دور تفرجگاهی برای پایتختیها بوده تا در ساعتهای پایان روز یا آخرهای هفته به آنجا بیایند و دمی آسایش داشته باشند.بلوار كشاورز یكی از قدیمیترین بلوارهای تهران است كه از یك سو به دلیل اینكه پارك لاله و خیابانهای فرعی و اصلی مثل انقلاب، فلسطین و ۱۶ آذر و … منتهی به این بلوار میشوند و از سوی دیگر به دلیل نزدیكی با میدان ولیعصر و فروشگاههایش و همچنین ساختمان وزارت صنعت معدن و تجارت و سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای كه به ترتیب در این بلوار و خیابان فلسطین قرار دارند.این محله یكی از مكانهای پرخاطره تهران محسوب میشود؛ علیالخصوص نسل جوان و دانشجویان.
موقعیت محله كشاورز
محله كشاورز در منطقهی ۶ شهرداری و مركز شهر تهران قرار گرفته است. از شمال با خیابان فاطمی (حد فاصل خیابان كارگر تا تقاطع خیابان ولیعصر)، از جنوب با بلوار كشاور (حد فاصل تقاطع خیابان كارگر شمالی تا میدان ولیعصر) همسایه است و از شرق به خیابان ولیعصر (حد فاصل تقاطع خیابان فاطمی تا میدان ولیعصر) و از غرب به خیابان كارگر شمالی (حد فاصل خیابان فاطمی تا تقاطع بلوار كشاورز) راه دارد.

علت نام گذاری محله كشاورز
این بلوار كه سابقا به نام بلوار الیزابت نامیده میشد، در گذشتههای نه چندان دور تفرجگاهی برای پایتختیها بوده تا در ساعتهای پایان روز یا آخرهای هفته به آنجا بیایند و دمی آسایش داشته باشند. در میانه بلوار كشاورز، نهری ساخته شده كه همچنان آب در آن جاریست. این نهر كه اسبق بر این به آب كرج یا رودخانه كرج مشهور بوده در واقع رودخانهای بوده كه از رودخانه كرج منشعب شده و به سوی اراضی بهجت آباد میرفته و بعد به سمت دارالخلافه تهران امتداد داشته است. این نهر و نیمكتهایی كه در اطراف آن قرار دارند، وعدگاه بسیاری از زوجها و یا محلی برای استراحت افراد محسوب میشده و میشود.آب این نهر برای كشاورزی و جهت آب شرب منازل در تهران قدیم استفاده میشدهاست. در واقع میتوان اینگونه گفت كه تا قبل از لوله كشی تهران این نهر نقش عمدهای در تأمین آب تهران داشته است. موقعیت جغرافیایی نهر كرج منطبق بر بلوار كشاورز كنونی است.

در مورد نام فعلی این بلوار بهتر است بدانید كه علت نام گذاری این خیابان به بلوار كشاورز ، مجاورت ساختمان پیشین وزارت كشاورزی ایران با آن است كه این ساختمان در حال حاضر، ساختمان قوه قضاییه است. نكته قابل توجه اینست كه بلوار كشاورز توسط سرفراز غزنی طراحی و از سوی سازمان میراث فرهنگی به شماره ثبت ۳۱۳۲۱ در فهرست آثار میراث ملی قرار گرفته است.

خیابان های مهم محله كشاورز
همانطور كه در ابتدای این یادداشت عنوان شد، این محله به چند خیابان اصلی از جمله خیابان فاطمی، خیابان ولیعصر و خیابان كارگر شمالی دسترسی مناسبی دارد. متروی میدان جهاد و متروی میدان ولیعصر نزدیكترین ایستگاههای مترو به این محله هستند. در مورد استفاده از خطوط بیارتی هم بهتر است بدانید كه تقاطع خیابان ولیعصر با بلوار كشاورز و همچنین تقاطع خیابان ولیعصر با خیابان فاطمی محل عبور بی ارتی راه آهن- تجریش است. تاكسی هم در قسمت های مختلف این محله به چهار سمت تهران ارائه سرویس می دهد و كار جابجایی را بسیار راحت میكند. علاوه بر موارد یادشده، اتوبوسهای شركت واحد هم در این محله حضور دارند و نقش مهمی در جابجایی مسافران ایفا میكنند.

مراكز آموزشی و فرهنگی محله كشاورز
نام تعدادی از مراكز آموزشی محله كشاورز در ادامه آورده شده است:
مدرسه هنر بهاران واقع در خیابان ولیعصر. بالاتر از زرتشت
مدرسه پسرانه غیردولتی مهر ولایت واقع در بلوار كشاورز.خیابان شهید علیرضا دائمی
مدرسه دخترانه حضرت معصومه واقع در بلوار كشاورز، خیابان فلسطین شمالی
دبیرستان دخترانه هیات امنایی شهید عباسپور واقع درخیابان ولیعصر. بالاتر از زرتشت . كوچه میرهادی
دانشگاه علوم پزشكی و خدمات درمانی تهران

مراكز خرید محله كشاورز
محله كشاورز یكی از محلات اصلی تهران برای خرید و گشتو گذار هست. روزانه افراد زیادی از نقاط مختلف تهران برای خرید به این محله میآیند. در واقع شما با تعدد زیادی از مراكز خرید مواجه هستید؛ از پاساژهای فروش موبایل و تجهیزات الكترونیكی گرفته تا مغازههای لباس فروشی و تزییناتی. بازارچه خوداشتغالی لاله در شمال غربی پارك لاله، مركز خرید پرستو در خیابان ولیعصر، بالاتر از خیابان زرتشت و مركز خرید دی در خیابان ولیعصر، جنب اداره پست از مراكز خرید شاخص این محله محسوب میگردند.
مساجد و حسینیه های شاخص محله كشاورز
از مراكز مذهبی اصلی این محله میتوان به مسجد كبكانبان در خیابان ولیعصر، زرتشت غربی و مسجد موسی ابن جعفر واقع در بلوار كشاورز ، نبش خیابان رنجبر اشاره كرد.
مراكز درمانی محله كشاورز
محله كشاورز دارای چندین بیمارستان است. بیمارستان امام خمینی (ره) به نشانی بلوار كشاورز، بیمارستان پارس به نشانی بلوار كشاورز، جنب ساختمان سامان، بیمارستان ساسان در بلوار كشاورز، بین خیابان فلسطین و دائمی و بیمارستان مهر.همچنین انستیتو كانسر دربلوار كشاورز، خیابان قریب، مركز طبی كودكان در بلوار كشاورز، خیابان قریب و مركز هموفیلی در خیابان ولیعصر-خیابان زرتشت غربی قرار دارند. بهداری نیروی انتظامی در خیابان كارگر شمالی، خیابان راهنما هم از دیگر مزكز نزدیك به این محله است.
ضمنا داروخانه دكتر یاسا در خیابان زرتشت، نبش خیابان ششم و داروخانه دكتر اتحادی در خیابان فاطمی، بین معیری و پروین اعتصامی از داروخانههای این محله به شمار میروند.

مراكز مهم دولتی محله كشاورز
در بخش های قبل به این موضوع اشاره كردیم كه این محله پایگاه تعداد زیادی از ادارهها و شركتهای دولتی و خصوصی است. نام تعدادی از مراكز شاخص دولتی در ادامه آورده شده است:
دادگستری كل استان تهران درخیابان ولیعصر، بعد از چهارراه زرتشت، روبروی پمپ بنزین، كوچه نوربخش
شركت مدیریت منابع آب ایران در خیابان فلسطین شمالی، پایینتر از چهارراه زرتشت
سازمان تعزیرات حكومتی در خیابان ولیعصر، بالاتر از میدان ولیعصر، نرسیده به خیابان زرتشت، جنب سینما آفریقا
اداره آب و فاضلاب در بلوار كشاورز
سرای محله كشاورز به نشانی خیابان ولیعصر، خیابان زرتشت غربی، روبهروی بیمارستان مهر
دانشگاه علوم پزشكی و خدمات درمانی تهران

اماكن تفریحی و ورزشی محله كشاورز
این محله تعداد زیادی مركز فرهنگی، تفریحی و ورزشی دارد. دو سینمای استقلال و سینما افریقا در خیابان ولیعصر قرار دارند. همچنین پارك لاله در این محله از مراكز تفریحی شاخص به حساب میآید. چند مركز ورزشی دیگر در این محله عبارتند از: فدراسیون آمادگی جسمانی و ایروبیك به نشانی خیابان حجاب، فدراسیون بدمینتون به نشانی خیابان حجاب و فدراسیون شطرنج در خیابان حجاب، فدراسیون قایقرانی به آدرس خیابان فاطمی، انتهای خیابان رهی معیری، نبش مظفری خواه است.
از دیگر مراكز فرهنگی محله كشاورز موزه هنرهای معاصر تهران در حاشیه غربی پارك لاله و موزه فرشدر ضلع شمال غربی پارك لاله اشاره كرد.
