میدان هفت تیر كه پیش از انقلاب میدان بیست و پنج شهریور (سالروز آغاز پادشاهی محمدرضا شاه پهلوی) خوانده میشد، یكی از میدانهای مهم شهر تهران است كه در محدودهٔ مركز شهر و در منطقه ۷ جای گرفتهاست. این میدان از سمت جنوب با خیابانهای شهید مفتح و كریمخان زند و از سمت شمال با خیابان شهید مفتح، بهار شیراز و بزرگراه مدرس در پیوند است.یكی از ایستگاههای خط یك متروی تهران به نام ایستگاه هفت تیر در جنوب این میدان قرار گرفتهاست.
مساحت این میدان نزدیك به ۳۳٬۰۰۰ متر مربع بوده و بر پایه گزارش شهرداری تهران قرار است در آینده كل این میدان با ساخت زیرگذر به میدانی زیرزمینی تبدیل شود.وجه تسمیه این میدان به حادثه بمبگذاری در دفتر حزب جمهوری اسلامی در هفتم تیر ۱۳۶۰ مربوط است.
مكانهای مهم واقع در این میدان
مسجد الجواد تهران در ضلع شرقی این میدان قرار دارد. این مسجد علاوه بر كاربری مذهبی خود، با داشتن كتابخانه، بار بخش فرهنگی را نیز به دوش میكشد. علت شهرت مسجد الجواد به غیر از بعد عملكردی آن، به دلیل معماری خاص آن است. به عبارتی این مسجد اولین مسجد مدرن تهران است.بیمارستان مادر تهران در جنوب شرقی این میدان واقع شدهاست.شعبههای شركت گاز و بنیاد شهید در این میدان قرار دارند.
تراكم جمعیت و بافت محله
به دلیل دسترسیهای مناسب محله هفت تیر نسبت به سایر مناطق اطرافش رشد جمعیت در این منطقه همچنان رو به افزایش است و روز به روز بر متقاضیان سكونت در این محله افزوده میشود.
بهطور عمده بافت این محدوده تركیبی از كاربریهای مسكونی و تجاری است. اما در برخی موارد پذیرای كاربریهای خدماتی و فرهنگی و نیز ورزشی میباشد. از جمله مشهورترین كاربریهای خدماتی میتوان به هتل مروارید واقع در ضلع غربی میدان اشاره نمود. بهطور كلی این محله در پاسخ گویی به نیازهای ساكنین خود موفق عمل كرده و با تكمیل كمبود كاربریهای خود توسط محلههای اطراف، پكیجی كامل به مخاطبان خود ارائه نمودهاست.
دسترسیها و خیابانهای مهم
این محله از لحاظ دسترسی بهترین امتیاز را به خود اختصاص خواهد داد، زیرا به دلیل وجود ایستگاه مترو، تاكسیها و اتوبوسها و عدم وجود ترافیك، تردد را به راحتترین شكل برای مراجعه كنندگان ممكن ساختهاست. از اصلیترین خیابانهای همجوار آن میتوان به خیابان دكتر مفتح، بهار و كریمخان زند اشاره كرد. پیوند این محله با اتوبان مدرس یكی از نكات مثبت جهت رفع گره ترافیكی این محدوده است.