فرش سنگی تبریز یكی از جاهای دیدنی شهر تبریز است شهری كه به فرشهای دستبافش معروف است و فرش تبریز در فهرست زیباترین فرش های ایرانی قرار دارد. این شهر یكی از مهم ترین مراكز بافت قالی در ایران است و قالی های بافت تبریز از تنوع بسیاری برخوردار هستند. این شهر كه در حال حاضر از سوی شورای جهانی صنایع دستی به عنوان شهر جهانی بافت فرش انتخاب شده است، فرش هایی دارد كه زیبایی آن ها در سراسر جهان شناخته شده است. بسیاری از قالی های بافت تبریز زینت بخش موزه های معتبر جهان شده یا در مجموعه ی كلكسیونرهای خوش ذوق قرار گرفته اند، بدون شك قالی های بافت تبریز بسیار مورد پسند همگان هستند.
اما داستان فرش تبریز به همین جا خلاصه نمی شود، به تازگی در این شهر زیبا و مدرن فرشی سنگی در یكی از میادین شهر گسترده شده، كه زیبایی این هنر اصیل ایرانی را به تصویر كشیده است.این فرش موزاییكی در میدان شهید بهشتی تبریز ساخته شده است، فرشی كه هدف از طراحی و ساخت آن ایجاد منظری زیبا در مركز شهر و نگاهی به پیشینه ی فرش تبریزبوده است، این فرش سنگی شهرت جهانی فرش تبریز را به ما خاطر نشان می كند. معمار برجسته ی این میدان مرحوم بهروز احمدی بوده است و طرح این فرش سنگی از طرح یكی از فرش های تاریخی و نفیس تبریز كه در موزه ی فرش ایران نگهداری می شود اقتباس شده است.

فرش تاریخی ، كه طرح یك باغ روی آن نقش بسته است، متعلق به قرن یازدهم هجری قمری است. ابعاد این فرش سنگی ۴۲ متر در ۲۹ متر می باشد كه با ۵۰۰ هزار قطعه ی ۵ سانتی متر در ۵ سانتی متر در دوازده رنگ ساخته شده است. این فرش سنگی همچون یك شاهكار هنری در این میدان گسترده شده است و زیبایی های چشم نواز هنر ایرانی را به رخ جهانیان می كشد. تصویر دلپذیر این فرش در میان میدان و فضای سبزی كه با آبنما زینت یافته، روشنی بخش چشمهای مشتاق و علاقمند به هنر ایرانی است.

این میدان با جای دادن این فرش در میان خود، نقش مهمی در معرفی این میراث ملی ایفا می كند. فرش سنگی در مسیر جاده ی ابریشم است و یكی از جاذبه های شاخص شهر تبریز محسوب می شود. این جاذبه نه تنها برای مردم هنردوست تبریز، بلكه برای گردشگران نیز جذابیت داشته و آن ها را به سمت خود جذب می كند. شاید طراح و معمار این اثر با قرار دادن آن در مسیر جاده ی ابریشم، به طور نمادین اهمیت فرش ایرانی و تبریز را در دوران گذشته یادآوری كرده است. گویی این مسیر مفروش بی نظیر ما را با دورانی پیوند می زند كه این كالای نفیس به عنوان یك كالای باارزش در جهان جایگاه ویژه ای داشت، جایگاهی كه تا امروز نیز جایگزینی نداشته است.
نحوه دسترسی به فرش سنگی
آدرس : تبریز – میدان شهید بهشتی


