منطقه حفاظت شده شالو و مونگشت واقع در حوزه شهرستان ایذه بخش دهدز یكی از مناطق حفاظت شده خوزستان است كه وسعت آن به ۱۲۵۵۳ هكتار می رسد.
منطقه حفاظت شده شالو و مونگشت خوزستان با مساحت ۱۲۹۹۱ هكتار واقع در استان خوزستان در سال ۱۳۷۸ حفاظت شده اعلام شد. قسمت عمده منطقه كوهستانی برفگیر و ارتفاع آن بین ۷۸۰ تا ۳۲۰۰ متر از سطح دریاست. متوسط دما و بارندگی سالیانه ۲۲ درجه سانتیگراد و ۵۵۰ میلیمتر موجب تشكیل اقلیم نیمهمرطوب معتدل در ناحیه شدهاند. رودخانه پرآب كارون در شرق منطقه جریان دارد. منطقه با پوشش جنگلی بسیار خوب و زیبا از غنای زیستی جانوری و گیاهی خوبی برخوردار است. بلوط ایرانی گونه درختی شاخص و غالب منطقه به شمار میرود. علاوه بر آن گونههای بنه، كلخنگ، انجیر، كیكم و … در منطقه میرویند. گونههای مهم جانوری منطقه عبارتند از: پلنگ، خرس قهوهای، سنجاب ایرانی، كبك، تیهو، كمركلی، سنگچشم، داركوب و … جلوههای زیبای طبیعی، وجود رودخانه كارون در نزدیكی منطقه و راههای دسترسی مناسب، زمینه فعالیتهای گردشگری را در منطقه فراهم نمودهاند.
كوهستان مونگشت در شهرستانهای لردگان و ایذه، مركب از كوههای تنوش، ناشلیل، زردحلقه، نشا، سهپران، سرچاه، قوچه، بدرنگان، برآفتاب، كله، كلمه و دوزرد قرار دارد. بلندترین قله این كوهستان سه هزار و ششصد و سیزده متر ارتفاع دارد كه در ۵۵ كیلومتری جنوب شرقی ایذه و در پنجاه و دو كیلومتری گرمان و در سیزده كیلومتری شمال غربی روستای لیراب واقع شده است. رودخانههای هلایجان، آب زردك، صیدون از دامنههای غربی، لیراب و سمه از دامنه جنوبی، خرسان و كارون از دامنههای شرقی این كوهستان سرچشمه میگیرند. بخش عظیمی از این كوهستان را جنگلهای نسبتاً انبوه پوشانیده و در انتهای آن دریاچهای به نام «بوندان» ایجاد شده است.
ین منطقه مشرف به دریاچه سد كارون ۳ می باشدو در سلسله جبال زاگرس با حداكثر ۳۳۱۶ متر ارتفاع از سطح دریا قرار دارد.كوه های برفگیر و دارای پوشش جنگلی مناسب، مناظر بسیار جذاب و دیدنی بوجود آورده است پوشش گیاهی این منطقه عبارتند از بلوط ، كلخونك ، انجیر وحشی ، كیكم ، بادام ، زالزالك ، گون و گیاهان تیره گرامینه.از پرندگان انواع چكاوك و گنجشك ، كبك ، تیهو و ….را می توان نام برد پستانداران شامل گرگ ، شغال ، خرس ، روباه معمولی و …. می باشند.
جاذبه های اكوتوریستی: پرنده نگری
همان گونه كه بیان شد این منطقه شامل بخشی از سلسله جبال زاگرس بوده و در نتیجه قابلیت فعالیت های كوهنوردی را نیز دارا است.
فعالیت های عمده اشخاصی كه دارا ی زمین هستند كشاورزی بود و كسانی كه زمین ندارند به دامداری مشغول هستند


