چهارطاقی تیموری شیروان یا مقبره تیموری در نزدیكی روستای زیارت شیروان در خراسان شمالی قرار گرفته است. مقبره چهارطاقی قدمتی چندین ساله دارد و مربوط به اوایل دوران تیموریان است كه باستان شناسان تاریخ آن را در سال ۷۵۸ قمری ذكر كرده اند كه البته برخی دیگر از محققان معتقد اند كه این بنا مربوط به دوره شاهرخ میرزا ( پسر تیمور) می دانند.مصالحی كه برای ساخت این بنا به كار رفته، بیشتر از خشت و آجر است. نمای خارجی مقبره چهارطاقی شیروان دارای هشت ضلع می باشد و هر ضلع راهی برای ورود به داخل مقبره دارد. هر كدام از اضلاع حدود شش متر هستند و بعضی از آنها چهار و بیست سانتی متر طول دارند.
معماری
این بنا با توجه به ویژگیهای معماری و كاربری از آثار منحصربهفرد استان خراسان شمالی است كه دارای ویژگی آرامگاهی است. اگر چه در سنگنوشته قبر داخل مقبره تاریخ این اثر تاریخی ۷۸۵ ه.ق عنوان شده است، اما اطلاعات كافی از زمان دقیق ساخت خود بنا موجود نیست و در متون هم به ساخت آن اشاره نشده و بخشهای كمی از كتیبه باقیمانده و سنگ بنا نیز از محل اصلی به سرقت رفته است. همچنین با وجود انتساب این بنا به دوره تیموری، «هشتضلعی» بودن سقف و همچنین سردابهای بودن آن، گمانه همدوره بودن با دوره ایلخانی را قویتر میكند.
ساختمان این چهارطاقی تیموری خشتی و نمای بیرونی آن هشتضلعی و «طاقنماهایی» با پوشش جناقی و آجرچینی خفته راسته كه در قسمت ساقه گنبد تزیینشده است كه فضای درونی آن دارای اندود گچی است. این هشتضلعی بهگونهای است كه اضلاعی كه درگاه ورودی به داخل آرامگاه دارد، نزدیك به ۶ متر و دیگر اضلاع ۴ متر و ۲۰ سانتیمتر درازا دارندو بخش بالایی بنا قوسیشكل ساختهشده است كه در زیر و بالای درها، نورگیرهایی به پهنای درها دیده میشود. بنا دارای گنبدی است كه بلندای آن از بخش بالایی بنا ۲ متر و ۵۰ سانت و تا زیر گنبد ۴ متر و ۲۰ سانتیمتر است. بالای سردرها دورتادور به رنگ فیروزهای گچبری و كتیبهای ایجادشده كه از نقوش اسلیمی استفاده شده است.

درهای ورودی مقبره هر كدام ارتفاعات مختلفی دارند بعضی از آنها ۲۱ متر و برخی دیگر ۴۰ متر هستند و در قسمت زیرین و بالای درها نورگیرهای بزرگی ساخته شده است .در قسمت فوقانی این بنا قوس هایی طراحی شده و دارای یك گنبد می باشد كه ارتفاع آن دو متر و پنجاه سانت است.طبق گفته باستان شناسی این بنا متعلق به یك سردار معروف به نام امیر تیموری گوركانی بوده است كه خودش هم در این مقبره به خاك سپرده شده و سنگ قبرش دارای نقش و نگاره های رنگی بوده كه متاسفانه سالها پیش این سنگ دزدیده شده است.
در ضلع شمالی بنای چهارطاقی شیروان، مقبره امام زاده حمزه رضا(ع) قرار دارد و همچنین دارای یك سردابه است كه سقف آن كاملا از بین رفته است .

چهارطاقی شیروان در سال ۱۳۸۴ مرمت شد وبا عملیات بند كشی و مصالحی از جمله خاك و گچ به باز سازی آن پرداختند. اما متاسفانه آثار تاریخی اش مانند، گچبری های زیبا و كتیبه های نفیس تخریب شده و بیشتر قسمت های آن با پوششی سیاه رنگ احاطه شده است.
آرامگاه چهار تاقی یكی از جاذبه های تاریخی شیروان است كه ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ و با شماره ثبت ۴۸۰۸ به فهرست آثار ملی ایران اضافه شده است.
نحوه دسترسی به چهار طاقی تیموری شیروان
آدرس : خراسان شمالی، در حاشیه روستای شیروان، محوطه امامزاده حمزه



