مسجد فخر كه از آن با عنوان مسجد فخرآباد نیز یاد می شود از جمله مساجد مربوط به دوره پهلوی دوم است و در تاریخ ۲۵ مهر ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۲۰۵ بهعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.اثر تاریخی مسجد فخر (امین الدوله)، از جمله آثار ارزشمند معماری مذهبی اواخر دوران قاجاریه به شمار آمد. در كتیبه كاشی كاری سردر این بنا نوشته شده: «این مسجد به نام حاج میرزا علیخان امین الدوله صدر اعظم در تاریخ ۱۳۲۴ شمسی ساخته شده است.» اما در واقع سازنده و بانی مسجد خانم اشرف امینی ملقب به فخرالدوله _ دختر مظفرالدین شاه قاجار _ بوده و مسجد را به اسم همسر خود _ حاج میرزا علی امینالدوله _ ساخته كه بعدها مردم، مسجد را به احترام بانی آن، «مسجد فخر» نامیدند.
بنای تاریخی مسجد فخر در سال ۱۳۲۴ خورشیدی توسط نیكلای ماركوف، معمار معروف روسی، ساخته شد.طرح مسجد آمیزهای از اصول معماری فرنگی دوره قاجار و معماری ایرانی است كه در هندسه و تركیب اصلی آن گرایش به پلان پرستشگاههای بیزانس دیده میشود و استفاده از منارهای كوچك كه در این بنا به چشم میخورد این موضوع را تایید میكند.
نمای این مسجد از آجر با كتیبههای كاشی معرق ساخته شده و ورودیها از دو سمت و طرفین پیشبینی شدهاند. در محور نما نیم هشتی پیش آمدهای قرار گرفته كه در انتهای گوشههای فوقانی آن چهار منار كوچك طراحی شده است. فضای داخلی بنا دارای یك بخش مركزی با گنبدی _ كه روی چهار جفت ستون متقارن قرار گرفته است. گنبد اولیه بنا كم ارتفاع بوده و گنبد فعلی بعدها به بدنه اضافه شده است. پلان متقارن و قرارگیری گنبد خانه در وسط آن منطبق با الگوهای رایج مساجد پیشین ایرانی نیست و گنبد خوابیده اولیه بنا مبین این موضوع است.
مسیر مترو ایستگاه مترو دروازه شمیران واقع در تقاطع خط دو و خط چهار مترو تهران در پشت این مسجد تاریخی قرار دارد.
آدرس : تهران، خیابان ابن سینا، نبش خیابان شهید مشكی

