روستای خان آباد خمین در ۳۰ كیلومتری شهرستان خمین یكی از روستاهایی است كه گنجینهای سرشار و باورنكردنی از جاذبههای طبیعی و گردشگری كه به هر نوع سلیقهای پاسخی درخور میدهد و به گفته عضو كمیته گردشگری شهرستان خمین جاذبههای بسیاری را برای گردشگران رقم زده است. گردشگران این روستا اغلب به علت این جذابیتها از انتخاب روستای خانآباد به عنوان مقصد گردشگری ابراز رضایت میكنند.
در این روستا سدی وجود دارد كه در كنار این سد باغات و فضای سبز مطلوبی قرار دارد و امكانات رفاهی مطلوبی نیز در منطقه ایجاد شده كه همه اینها این فضای حدود هشت هكتاری را به یك منطقه گردشگری تبدیل كرده است. یكی دیگر از جاذبه های گردشگری این روستا دست كن زیرزمینی می باشد كه این دستكن حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد و بازسازی و روشنایی این دستكن با همكاری دهیاری انجام شده است.
از آثار تاریخی روستای خان اباد خمین ۴ قلعه اطراف این روستاست كه این قلعهها با اینكه بازسازی نشدهاند، محلی برای گردش تاریخدوستان هستند.
ضلع شمالی روستای خان آباد خمین به علت وجود گونههای مختلف گیاهان و حیوانات و پرندگان توسط محیطزیست قرق شده است.این روستا حدودا ۴۰۰ نفر جمعیت دارد كه شغل اكثر آنها كشاورزی و دامداری می باشد . سیب این روستا به لحاظ كیفتی كه دارد معروف است، همچنین باغات روستای خانآباد سرسبزی چشمنوازی را به این منطقه بخشیدهاند.
محصولات و صنایع دستی این روستا به صورت شبانه در معرض نمایش گردشگرانی كه در قالب تور به این روستا آورده میشوند، قرار داده میشود و در یكی از این شبها شاهد استقبال قابل توجه گردشگران و خرید این محصولات در حد بالا بودیم.
سومین شاهكار طبیعی ایران در كوه گره روستای خانآباد
غار واقع در كوه گره این روستا ، سومین شاهكار طبیعی ایران از نظر محققان می باشد كه این كوه كه در جنوب روستا واقع شده، هر ساله غارنوردان زیادی را به این منطقه میكشاند و به لحاظ زیباییشناسی از نظر غارشناسان سومین شاهكار ایران محسوب میشود.
در مورد اقامت دراین روستا همانطور كه می دانید ،در روستاگردی نباید انتظار هتلی چند ستاره را داشت، بلكه استفاده از خانههای روستایی موضوعی است كه مورد توجه این حوزه گردشگری در سراسر دنیا قرار دارد و گردشگران نیز خواستار اسكان این چنینی هستند. در این خصوص پنج خانه محلی برای اسكان سالانه ۱۵ الی ۲۰ توری كه به این روستا میآیند، اعلام آمادگی كردهاند.
محصولات بستهبندی شده روستا به همراه صنایع دستی و نیز ارائه غذاهای محلی میتواند منبع درآمد مطلوبی را برای روستاییان فراهم كند.در مورد قالیبافی نیز چون یكی از شغل های زنان این روستا می باشد ، با توجه به اینكه این هنر ایرانی در روستای خانآباد رو به منسوخ شدن بود، انجمن جوانان روستای خانآباد تشكیل شد و بخشی از مواد اولیه مورد نیاز را در اختیار بانوان قرار داد. فرشی كه به این طریق بافته شده به فروش میرسد و سود حاصل به بافنده تحویل میشود. در حال حاضر حدود ۳۰ دار قالی در این روستا فعال است.
با توجه به تحقیقات باستانشناسی كه در زمینه سكونت در این منطقه انجام گرفته، قدمت سكونت در این منطقه به حدود سه هزار سال پیش برمیگردد. در آن زمان قبیلهای از زرتشتیها در منطقهای كه هماكنون به نام قلعه گبری معروف است، سكونت داشتهاند.هماكنون آثار این قلعه قدیمی كه در بالای كوه قرار گرفته و آثار خانههایی كه در دامنه همان كوه قرار داشتهاند و زیر خاك مدفون شدهاند، با قدمت ۲۷۰۰ تا سه هزار سال موجود است.
متأسفانه به علت كمتوجهی سازمانهای مرتبط با آثار باستانی، این منطقه چندین سال است كه مورد چپاول قرار گرفته و بسیاری از آثار آن به غارت رفته است.
روستای خان آباد خمین نیز از دیرباز به علت وجود آب و زمینهای مناسب جهت كشاورزی و امرار معاش و همچنین وضعیت خوب شكار و عبور كاروانهای متعدد از این منطقه به صورتهای مختلف مورد توجه بوده است.در گذشته نیز برای اینكه اهالی از هجوم دزدان و حیوانات وحشی در امان باشند، خانهها را به صورت متمركز و یا صورت قلعه میساختند و گروهی كه شامل چند خانوار بودند، داخل قلعه زندگی میكردند كه آثار آنها كم و بیش موجود است.
با گذشت زمان و افزایش جمعیت و تامین امنیت، روستاها كمكم از حالت تمركز بیرون آمده و خانهها به صورت پراكنده ساخته شدند.
وجود سه قلعه گبری در منطقه بر اهمیت تاریخی این روستا تأكید میكند كه قلعه گبری شماره یك در انتهای ضلع شرقی كوه الوند قرار دارد و با توجه به سازههای داخلی آن نسبت به دو قلعه دیگر بزرگتر و كاملتر بوده و در محوطه آن انواع و اقسام سفالهای شكسته یافت میشود.
قلعه گبری دوم در ضلع جنوب شرقی كوه نسار قرار دارد كه نسبتا كوچكتر است و قلعه گبری سوم روی كوه مشرف به روستای لكان( قلاقروسی ) واقع شده است.این سه قلعه از جمله آثار به جای مانده از هزارههای قبل از میلاد است كه متاسفانه به علت كمتوجهی سازمانهای مرتبط دستخوش چپاول شده و بسیاری از آثار آنها به غارت رفته است.
با توجه به اینكه در گذر زمان بسیاری از آثار از بین رفته، ولی هنوز میتوان محدوده قلعهها و دیوارهای به جای مانده از آنها و سازههای داخلی آنها را مشاهده كرد.چشمهای در پایین دست قلعه وجود دارد كه با توجه به ارتفاعی كه در آن قرار گرفته، سرتاسر سال آب در آن جریان دارد و اطراف چشمه سازههایی سنگی وجود داشته كه آثار آن به چشم میخورد.
وجود شش قطعه سنگ نگاره حاكی از قدمت كهن منطقه است كه متاسفانه این سنگها به طرُق مختلف به غارت رفته یا شكسته شدهاند، اما خوشبختانه دو قطعه از آنها به جای مانده است.
دو عدد از ۴ غار در كوه الوند و در ارتفاع حدودا دو هزار متری و یكی در كوه گََره در ارتفاع ۵۰۰ متری قرار دارد و دیگری در كوه نسار در ارتفاع ۶۰۰ متری كوه واقع شده است.
با توجه به آثار به جای مانده در غارهای الوند، این غارها احتمالا در زمانهای گذشته محل سكونت بودهاند، اما در سالهای اخیر به علت حفاریهای غیر مجاز قسمتهای مختلف این دو غار تخریب شده است.
گفته میشود این غار به دریاچهای كه در زیر این كوه قرار دارد، منتهی میشود و بنا بر حكایاتی كه سینه به سینه نقل میشود، گویا در گذشته در قسمت دامنههای كوه ورودی یا كانالی وجود داشته كه راه دسترسی مردم منطقه به آب بوده و این ورودی با گذشت زمان تخریب شده و هماكنون میتوان آثار آن را در دامنه كوه مشاهد كرد.چه بسا كه شناخته شدنش كمی از هجمه سودجویان كاسته و نگاههای مهربانی به احیا و نگهداریش جلب شود.


