ریپورتاژ آگهی
تكیه اعظم كلاك با قدمتی ۳۰۰ ساله

تكیه اعظم كلاك با قدمتی ۳۰۰ ساله

قدمت آن به طور كامل مشخص نیست اما قدیمیها از پدران خود شنیده اند كه پدرانشان آنجا را به یاد دارند. در این مكان مقدس سالهاست كه در دهه محرم مراسم تعزیه اجرا می گردد
  • 1400/12/19
  • استان : البرز
  • شهر : کرج
  • دسته : مساجد تاریخی ایران
آدرس : تكیه اعظم كلاك با قدمتی ۳۰۰ ساله ، مكانی قدیمی كه بر فراز كوهی در كلاك بالا قرار دارد كه اكنون آن را با نام تكیه ی حبیب ابن مظاهر می شناسند مكانی مقدسی برای ساكنان قبلی و فعلی منطقه كلاك بوده است
تلفن : 66059000-021

تكیه اعظم كلاك با قدمتی ۳۰۰ ساله ، مكانی قدیمی كه  بر فراز كوهی در كلاك بالا قرار دارد كه اكنون آن را با نام تكیه ی حبیب ابن مظاهر می شناسند مكانی مقدسی برای ساكنان قبلی و فعلی منطقه كلاك بوده است. قدمت آن به طور كامل مشخص نیست اما قدیمیها از پدران خود شنیده اند كه پدرانشان آنجا را به یاد دارند. در این مكان مقدس سالهاست كه در دهه محرم مراسم تعزیه اجرا می گردد. در همین مكان نیز امامزاده ای معروف نیز وجود دارد كه به امامزاده تقی معروف است و به صورت نوری در شكاف كوه ظاهر شده است .

مردم منطقه به آن اعتقاد زیادی دارند و معجزات و كرامات زیادی از آن دیده اند. اكنون متولی این امامزاده آقای محمد اسكندری از بومیهای منطقه است. این تكیه حدود۱۵۰۰متر زیر بنا دارد كه با احتساب فضای سبز و امامزاده به ۲۵هزار متر می‌رسد. وجود امامزاده تقی در بالای این تكیه كه حالت قدمگاه دارد هم بر ارزش آن افزوده است. تكیه اعظم كلاك جزو ۵ تكیه اعظم كشور بوده كه به ثبت رسیده است و همه ساله مراسم تعزیه خوانی سنتی از سوی بومیان آن انجام می‌شود.

اجرای مراسم تعزیه در تكیه كلاك به حداقل ۳۰۰سال گذشته بر می‌گردد.همه ساله در ایام محرم و صفر، آیین عزاداری برای سید و سالار شهیدان در سراسر كشور برگزار می شود و هر یك از اقوام ایرانی بنا به آداب خود به برگزاری مراسم عزاداری اقدام می‌كنند. البرز مهد تعزیه ایران زمین است و ابتدایی ترین نسخ تعزیه در ایران به منطقه برغان (روستایی در نزدیكی كرج) تعلق دارد. رئیس انجمن تعزیه البرز هنر تعزیه را متعلق به این استان می داند و معتقد است از دوران علویان كه مركز حكومت آنان در سلسله جبال البرز بوده تعزیه شكل گرفته و قدیمی ترین نسخ تعزیه كشور مربوط به این استان است.

 

جمعیت زیادی هر ساله از كلاك و مناطق مختلف كرج برای دیدن این مراسم می‌آیند و شاهد استقبال بی نظیر و پررنگ مردم از این مراسم هستیم. ابتدا این تكیه روباز و كوچك تر از امروز بود و ۴ اتاق خشت و گلی در ۴ گوشه آن برای اقوام مختلف كلاك با هدف تماشای تعزیه وجود داشت. زنان هم در بام اتاق‌ها می‌نشستند و اگر جمعیت زیاد بود با نشستن بر دامنه كوه تعزیه را تماشا می‌كردند . مرمت و بازسازی این مكان از سال ۶۷ آغاز و به مساحت آن افزوده و سكوهای پلكانی برای تماشاچیان ساخته شد. حدود ۱۵سال پیش هم با كمك‌های خیران، مردم و مسئولان این بنا مسقف شد و به صورت كنونی در آمد.

یكی از اتفاقات خاص این تكیه، این است كه «رحمت الهم ایمانی» از ذاكرین قدیمی امام حسین (ع) در سال ۷۷ بعد از ایفای نقش حبیب بن مظاهر و شهادتش در تعزیه، هنگام تعویض لباس هایش در رخت كن نفس عمیقی كشید و از دنیا رفت. وی از صبح آن روز حال عجیبی داشت و می‌گفت امروزاحساس می‌كنم در كربلا هستم. از آن پس نام این تكیه به «حبیب ابن مظاهر» مشهور شد. تشكیل این تجمع بزرگ در روز هشتم محرم و در مركز شهر كرج یكی دیگر از برنامه‌های عزاداری مردم این دیار است كه در این روز هیئت‌های عزاداری در كنارهم با زمزمه نواهای حسینی و تشكیل دسته‌های سینه‌زنی به سوگواری امام حسین (ع) می‌پردازند. یكی از آیین‌هایی كه از اهمیت معنوی بالایی در بین مردم استان البرز ازجمله آذری‌زبان ها برخوردار است، مراسم تشت گذاری است كه به‌عنوان نماد سقای كربلا، رود فرات و آب دریغ شده از اهل‌بیت (ع) ویاران امام حسین (ع) در روز اول محرم با اجرای مراسم عزاداری خاص و قرائت دعا انجام می‌شود. در جریان برگزاری این مراسم سوگواری، مردم در مجالس عزاداری تشت‌های آب را بر سرخود می‌گذارند و در پایان آب تشت‌ها به‌عنوان تبرك بین عزاداران توزیع می‌شود. از ویژگی‌های تعزیه كلاك وجود نسخه‌های قدیمی تعزیه است كه نسل به نسل و از پدر به فرزند منتقل‌شده و قدمت آن‌ها به دوره‌های صفویه و قاجار برمی‌گردد. نمایش آیینی سوگواری كلاك در ایام محرم و صفر برگزار می‌شود و از ویژگی‌های دیگر این تعزیه آموزش نسل به نسل آن از پیرغلامان به جوانان و مدیریت سنتی برگزاری این تعزیه است.

موزه تعزیه تكیه اعظم كلاك ۴۰۰نوع لباس و تجهیزات تعزیه دارد كه در ایران بی‌نظیر است و البته شهرستان طالقان هم در رشد تعزیه نقش به سزایی داشته است.
با فرارسیدن ماه محرم و ایام سوگواری سید و سالار شهیدان با پیگیری‌های اداره كل میراث فرهنگی استان تعزیه كلاك یكی از قدیمی‌ترین مراسم‌های تعزیه كشور در فهرست آثار ناملموس ایران به ثبت رسید. این اثر با شماره ۱۴۴۲ در فهرست ملی آثار ناملموس كشور به رسیده است.

 

تكیه اعظم كلاك با قدمتی ۳۰۰ ساله-9VVL48AUNP