ریپورتاژ آگهی
برج خواجه نعمت عقدا

برج خواجه نعمت عقدا

دارای برج بلند ورفیع می باشد .بابرج بلند خویش بام عقدا را تشكیل داده
  • 1400/12/19
  • استان : يزد
  • شهر : عقدا
  • دسته : برج های تاریخی ایران
آدرس : برج خواجه نعمت عقدا یا دیوار خواجه نصیر مجاور بقایای حصار قدیمی شهر تاریخی عقدا از توابع شهرستان اردكان قرار دارد
تلفن : 66059000-021

برج خواجه نعمت عقدا یا دیوار خواجه نصیر مجاور بقایای حصار قدیمی شهر تاریخی عقدا از توابع شهرستان اردكان قرار دارد.دارای برج بلند ورفیع می باشد .بابرج بلند خویش بام عقدا را تشكیل داده این مجموعه دارای شاه نشین محل پذیرایی از كاروانیان بار انداز، شتر خان وغیره بوده كه در حال حاضرحصار گلی آن اطراف آن با دو برج كوچك نگهبانی به صورت نیمه خرابه باقی مانده است .این برج كه بلندی آن حدود ده متر است .برج اصلی سالم مانده است .این اثر، در تاریخ ۱۵ اسفند ۱۳۷۹، با شماره ثبت ۳۶۱۲، به عنوان یكی از آثار ملی ایران، به ثبت رسیده است.

 

معماری برج خواجه نعمت

برج خواجه نعمت عقدا ساختمانی سه طبقه از مصالح خشت و گل یا به كارگیری آجر فرش در بام، شرفی بام، پوشش چلیپایی سقف غرفه های داخلی و كف است. هر سه طبقه بنا در فاصله های یك متری، دارای روزنه های دیده بانی و تیركش است. ورودی اصلی بنا در ضلع شرقی و در ارتفاع چهار متری زمین قرار دارد. در ساخت آن از سنگهای كوهی استفاده برده اند .پله های قدیمی آن تا چند سال قبل باقی بود .

در دیوارهای اطراف این برج وپشت بام آن سوراخ هایی جهت دیده بانی بعنوان تیر كش وجود دارد در تمامی جهات جهت تیر اندازی قرار دارد تنها راه ورود به برج برای مهاجمین سوراخ كردن دیوار یا نزدیكی به برج بوده است داخل برج، حیاطی مربع شكل و غرفه هایی در اطراف آن دارد و پوشش سقف غرفه ها به صورت طاق و تویزه و بعضاً از اندود كاهگل پوشیده شده و با گچ سفید كاری شده است.

در كف طبقات در قسمت مشرف به حیاط، در بعضی از قسمت ها اثراتی از شبكه آجی بر جای مانده است برج خواجه نعمت ، این برج سه طبقه و بلند به همت و پیشنهاد خواجه نعمت به دولت مركزی برای استفاده كاروان‌ها در دوره صفویه بنا گردیده است ودارای دو شتر خوان به منظور خواباندن و استراحت شتران بوده است كه در آن میتوان ظرافت معماری ایرانی را مشاهده نمود . دیوارهای داخلی برج از آجر بوده است وبه صورت دیوار كوتاه از سقوط افراد جلوگیری می كرده است در وسط برج چاه آبی موجود بوده است . وراه خروجی جهت افراد بوده است . قنات ازاین برج رد می شده است . برج خواجه نعمت مربوط به دوران ایلخانی صفوی می باشد.

 

برج خواجه نعمت عقدا-ur14ugecpN



برج خواجه نعمت عقدا-RnwHfkYwMv

برج خواجه نعمت عقدا-Ee36L7M1zK

برج خواجه نعمت عقدا-5git9maT6l

آشنایی با برج خواجه نعمت در روستای عقدا
برج خواجه نعمت كه به دیوار خواجه نصیر هم معروف است مربوط به دوره ایلخانی- دوره صفوی است. این برج به پیشنهاد خواجه نعمت به دولت مركزی برای استفاده كاروان ها بنا گردیده است كه دارای دو شتر خوان برای خواباندن و استراحت شتران نیز بوده است. برج خواجه نعمت در مجاورت بازمانده های حصار قدیمی روستای عقدا از توابع شهرستان اردكان قرار دارد.


دیوار خواجه نصیر در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۶۱۲ بعنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

برج خواجه نعمت عقدا-dZ34nlMzLP

برج خواجه نعمت عقدا-swoggRXLol