خانه نصرت اعظم سمیعی در محله ساغریسازان رشت كه روزگاری محل سكوت متمكنین این شهر بود. خاندان سمیعی، یكی از این خانواده های اصیل كه نام پروفسور محید سمیعی در جهان پرآوازه شده است.خانه ای كه این جراح مغز و اعصاب در آن زاده شد، حالا قرار است به همت یكی از فعالان سازمان های مردم نهاد مرمت و به عنوان خانه هنرمندان صنایع دستی تغییر كاربری دهد.
خانه تاریخی نصرت اعظم سمیعی در انتهای محله ساغریسازان، روبهروی مسجد قدیمی گلدسته و نزدیك خانه فرهنگ گیلان واقع شده است. محله ساغریسازان یكی از قدیمیترین محلات رشت است كه در هر گوشهاش، بنایی تاریخی، چشمها را نوازش میدهد. مسیر رسیدن به خانه نصرت اعظم سمیعی حسوحال حضور در كوچههای قدیمی رشت در سالهای دور را تداعی میكند. خانه نصرت اعظم سمیعی در سال ۱۲۷۶ خورشیدی در دوره قاجار ساخته شده است.
این بنا از دوره قاجار مستحكم واستوار به جا مانده و فقط كمی تلاش برای حفظ و نگهداری میخواهد. این عمارت كه گفته می شود، زادگاه پروفسور مجید سمیعی است، سالها به عنوان مدرسه استفاده می شد و ۱۵سال نیز متروك رها شده بود. عدم رسیدگی به بنا، پوسیدگی بخش هایی از حلب سقف از یك سو و الحاقاتی كه در زمان تملك آموزش و پرورش به این بنا وارد شده و ریزش نزولات جوی بخش هایی از چوب های سقف ، كف، درب و پنجره ها را پوسانده است.
اخیرا به همت یكی از سازمان های مردم نهاد قرار است مرمت شده و به عنوان خانه هنرمندان صنایع دستی تغییر كاربری دهد. ادارهی كل میراث فرهنگی گیلان این بنا را در اسفند ماه ۱۳۸۶ به نام ساختمان آموزش و پرورش در فهرست بناهای میراثی كشور به ثبت رساند.در ورودی خانه با با حیاطی بزرگ مواجه خواهید شد كه در وسط آن چاهی قدیمی به یادگار از سبك زندگی قدیمی مورد استفاده قرار می گرفته است.
دیوارهای طاقی حیاط با آجر قدیمی سرخرنگ تماما نمادی از سبك معماری قدیمی است كه حس و حالی متفاوت به آدم می دهد. این بنای ۱۲۱ ساله با شاخصه های معماری بومی گیلان با اتاق های قرینه تالار های وسط در هر دو طبقه، و مصالح سنگ و آجر و چوب، از معدود بناهای دوره قاجار است كه در رشت سرپا مانده است.
چشمانداز ظاهری بنای اصلی از حیاط، با شاخصههای بومی گیلان، نمای سفید و پنجرههای چوبی قهوهای تیره، اتاقهای قرینه تالار وسط در دو طبقه و سفالهای پخته و اصیل سقف خانه، هر كدام گوشهای از تاریخ معماری این خطه را روایت میكند.
در همین عمارت بسیاری از نشست های فرهنگی و سیاسی بزرگان رشت برگزار می شده ولی متاسفانه تاكنون عكسی از شكل گذشته بنا بدست نیامده است.
كارگاههای شاهنامهخوانی معلمان آموزش و پرورش و همچنین كلاسهای شعر و داستان به صورت متناوب در این مكان برگزار میشود. این بنای تاریخی قرار است در آیندهای نزدیك به خانه هنرمندان صنایع دستی گیلان تبدیل شود.