ریپورتاژ آگهی
مسجد عتیق

مسجد عتیق

فضاهای معماری مسجد مشتمل بر شبستانی گنبددار شامل پنج رواق است
  • 1400/12/18
  • استان : خراسان رضوي
  • شهر : تربت جام
  • دسته : مساجد تاریخی ایران
آدرس : استان خراسان رضوی, تربت جام- مسجد عتیق تربت جام در جنوب غربى گنبدخانه قرار دارد
تلفن : 66059000-021

فضاهای معماری مسجد مشتمل بر شبستانی گنبددار شامل پنج رواق است. آن چه از معماری بنا بر جای مانده،حكایت از آن دارد كه تنها دو دهانه غربی گنبد مقابل محراب دارای تزئینات بوده كه شامل گچ بری های مطبق اسلیمی بر تاق های رواق محراب،رنگ های الوان بر روی اندود گچ،ستون نماها با طرح مارپیچ و كاشی سفید و آبی در اطراف محوطه محراب بوده است. بر اساس شواهد موجود سبك بنا به معماری سده هشتم نزدیك تر می نماید. در متون ،بانی خیر مسجد عتیق را (رضی الدین احمد متولی) و متعلق به ۷۲۰ ه.ق ذكر نموده اند.

مسجد عتیق-7OW4No6XQX


مسجد عتیق تربت جام یكی از مسجدهای قدیمی تربت جام در استان خراسان رضوی است.نمازگزاران این مسجد مسلمانان اهل سنت اند و این مسجد محل برگزاری نماز جمعه اهل سنتتربت جام نیز است.
مسجد عتیق در شهر تربت جام از زیباترین بناهای معماری این شهر است. بخشی از تزیینات معماری مسجد به دوره صفوی و بخش دیگر مربوط به دوره افشاریه است.
این مسجد یكی از مساجد قدیمی استان خراسان رضوی به شمار می رود و به سبك شبستانی گنبدار ساخته شده است. مسجد عتیق تربت جام در جنوب غربى گنبدخانه قرار دارد. این مسجد ، مسجد جامعی به سبك شبستانی گنبددار شامل پنج رواق است كه رواق ‌های محوری آن ، عریض ‌تر از رواق ‌های كناری است . در مركز بنا ، گنبدی بر روی چهار تویزه زده شده بوده كه بعداً ویران شده‌ است . ابعاد كل بنا ۵۰/۲۵ * ۱۹ متر است . گچ ‌بری ‌ها ، نقش اندازی آجری روی بدنه گچی و نوع كاشی بنا ، از نقطه نظر سبك ، متعلق به قرن هشتم هجری است و از نظر مطالعه تطبیقی ، مشابه آن را می ‌توان در بسطام ( ۶۹۲ هـ.ق. ) ، سلطانیه ( ۶۸۴ هـ.ق. ) و اشترجان ( ۶۸۷.هـ.ق. ) یاتف. بانی این بنا را رضی الدین احمد متولی جامی نوشته‌ اند و تاریخ ساخت آن را ۷۲۰ هـ.ق. دانسته‌ اند .

مسجد عتیق-aSiYAWTfV8
در برخی از منابع این بنای ارزشمند به یكی از فرزندان شیخ احمد جام منتسب شده كه نشان‌دهنده‌ جایگاه این بنا در زمان خود است.
گچ‌بری‌ها، نقش‌اندازی‌های آجری روی بدنه گچی و نوع كاشی بنا، از دیدگاه سبك، متعلق به قرن هشتم هجری است و از نظر مطالعه تطبیقی، مشابه آن را می‌توان در بسطام، سلطانیه و اشترجان پیدا كرد. بانی این بنا رضی‌الدین احمد متولی جامی بوده است. ایوان مسجد با ارتفاعی حدود ۳۰ متر در برابر گنبد قرار داشته و با قوس ۸ قسمتی و سقف نیم‌گنبدی كاربندی شده است.
دو گلدسته كوتاه ۶ ضلعی در بالای ایوان جای گرفته كه ساخت آن‌ها را به شخصی به نام «شیخ اسماعیل خان مستوفی الممالك» كه مستوفی كل كابل و قندهار در زمان نادرشاه بود، نسبت می‌دهند. در تزیین ایوان بنا كه از نوع كاشی فیروزه‌ای شش گوش منقوش و مثلثی شكل منقوشی و گچ‌بری استفاده شده است. طاق‌های دو طبقه‌ای در امتداد هر دو رواق قرار دارد كه معماری آن را به مسجد جامع نزدیك می‌كند. رواق محراب توسط طاق‌های بسیار زیبا از نوع «خوانچه پوش» مسقف شده است. این طاق‌ها گنبدی كوچك داشتند كه روی دو طاق آهنگ كوتاه قرار داشت. مشابه این طاق‌ها در فضاهای گوشوار یا غلام گردش‌های گنبد سلطانیه هم دیده می‌شود. با قضاوت روی شواهد معماری می‌توان گفت تنها دو دهانه غربی گنبد «دهانه‌های مقابل محراب» با تزئینات گچ‌بری پوشش یافته است، به‌طوری كه تزئینات گچ‌بری مطبق اسلیمی لنگه طاق‌های رواق را مزین می‌كرد. پشت طاق‌های دور قوس‌های بالا و پائین با نوار كتیبه آراسته شده، بدنه و زیر لنگه‌ها با طرح‌های آجری رنگ‌آمیزی و روی اندود گچ، نقش‌بندی شده‌اند.
در این ایوان ، دو نوع كاشی كاری متعلق به دو دوره مختلف به كار رفته است ؛ نخست ، كاشی‌ های فیروزه‌ ای شش گوش منقوش كه با نقوش گل و برگ و ستاره ۶ پر به رنگ‌ های سیاه ، لاجوردی و فیروزه‌ ای بر زمینه سفید تزیین شده‌ اند و كاشی ‌های فیروزه‌ ای رنگ تیره كوچك مثلثی شكل منقوشی كه با اسلیمی و به رنگ سیاه منقوش شده‌ اند ، دو چهار گوشه كاشی ‌های شش گوش بزرگ را پر كرده‌ اند . نوع دوم ، كاشی كاری معرق دوره صفوی ( ۱۰۲۲ هـ.ق. ) است كه تمامی نمای ایوان ، از اسپر و پیشانی آن گرفته تا زیر قوس را با نقوش هندسی ، حیوانی ، گیاهی و كتیبه ‌های ثلث با رنگ ‌های سفید ، سیاه ، آبی ، فیروزه‌ ای ، لاجوردی ، سبز روشن ، قهوه‌ ای روشن و قهوه‌ ای سیر و زرد می‌ پوشانده‌ اند . برخی از كاشی‌های این قسمت از مسجد كه مثلثی شكل هستند، با رنگ فیروزه‌ای خود آرامش فضا را بیشتر می‌كنند و با نقوش اسلیمی همچون نگین‌های باارزشی در دل مسجد می‌درخشند.

مسجد عتیق-ozBICqi654
در دو دهانه‌ غربی گنبد هم گچ‌بری‌های چشم‌نوازی وجود دارد كه با اسلیمی‌های خاصی طاق‌های رواق را تزیین كرده‌اند. جالب است بدانید گوشه‌ ستون‌های اطراف گنبد ستون نمایی‌های وجود دارد كه در نوع خود كم‌نظیر است و با طرح مارپیچی منحصربه‌فردی گچبری شده است. در این مسجد رویایی كتیبه‌ گچ‌كاری شده‌ وسیعی هم وجود دارد كه در هیچ بنایی مثل آن را مشاهده نكردید، این كتیبه از بالای دیوار ضلع شمالی بنا شروع شده و در دیوار جنوبی ختم می‌شود. این كتیبه مزین به آیات قرآن است كه این آیات بر ارزشمندی و تقدس بنا افزوده‌اند.
كتیبه فضای داخلی بنا روی زمینه گل و برگ بسیار زیبا تزیین و به ۶ آیه اول سوه ۴۸ قرآن كریم «الفتح» به جز ۴۵ كلمه میانی آن است. «بسم الله الرحمن الرحیم، انا فتحنا لك مبینا، لیغفر لك الله ما تقدم من نبك… و سائت مصیر» بر حاشیه فوقانی آن نیز بخشی از آیات دیگری از سوره قرآن كریم «عم یتسائلون» به خط كوقی تزئینی كتیبه شده است.
در سمت جنوب و شرق ، فضا های ارتباطی دو طبقه دیده می شود و زیر طاق ها ، ‌لچكی ها ، ‌نیم ستون های گوشه و عناصر دیگر با تزئینات گچبری برجسته بسیار عالی پوشیده شده است و حتی اثر رنگ زرد و آبی بر آنها مشاهده می گردد . سطوح داخلی طاق های ضلع جنوبی دارای پوشش گچی بوده و با وجود طرح های آجر كاری در این نقطه بی شباهت به غرفه های مقبره الجایتو در سلطانیه نیست . با توجه به اشاره ای كه « دونالد . ن . ویلبر » به وجود تویزه ها بر روی ستون های غربی دارد ، گویا در مركز بنا گنبدی بر پا بوده است . بنا بر این شواهد معماری بر جای مانده نشان می دهد ، گنبد مسجد عتیق بر روی چهار تویزه قرار داشته است .
سایر بخش‌های كاشی‌كاری شده‌ ایوان هم با نقوش هندسی، حیوانی و گیاهی در تركیبی از رنگ‌‌های فیروزه‌‌ای، لاجوردی سفید، سیاه، آبی، سبز، زرد و قهوه‌‌ای فضایی منحصربه‌فرد مزین به جادوی نقش‌ها و رنگ‌ها را پدید آورده كه با زیبایی بی‌نظیرش شما را مدهوش می‌كند. در چند دوره و در قسمت‌های مختلف ایوان گچ‌بری‌‌های برجسته‌ای ساخته شده كه همه متعلق به یك دوره نیستند و در گذر زمان به بنا اضافه شده‌اند.
ضلع جنوبی شرقی گنبد خانه به فضائی منتهی می گردد كه در مجموعه مزار جام به « مسجد عتیق » موسوم است . گویا این بنا در گذشته مسجد جامع بوده است . به طور كلی فضای معماری مسجد عتیق با ابعاد تقریبی ۴۸۴ متر مربع شامل شبستان با جرز های آجری است . در امتداد هر دو رواق طاق های دو طبقه ای قرار دارد كه معماری آن را به مسجد جامع نزدیك می كند . فضای داخلی این بنا مشتمل بر پنج رواق بوده و رواق های محوری آن در مقایسه با فضا های مشابه دارای عرض بیشتری است .

مسجد عتیق-b3ciEGbs4B