ساختمان باغ انجمن خوشنویسان و تندیس معروف هیچ در محله دزاشیب فعالیت میكند یكی از عمارتهای قدیمی شمیران است. این عمارت با دیوارهای آجری كه بخشی از آن از خیابان شهید سلیمی نمایان است در باغی به وسعت ۶ هزارمترمربع بنا شده بود.قدمت این باغ تماشایی به دوره قاجار بازمیگردد و با رفتن به آنجا هوای قاجاری را نفس میكشید.
باغ زیبای انجمن خوشنویسان در دوره پهلوی اول به عنوان خانه وزیر دربار وقت استفاده میشده است. این باغ در دوره پهلوی اول، از تزیینات زیبا و درختكاریهای بینظیر، پوشیده شد.پس از سالیان دراز، در سال ۱۳۷۶ خورشیدی، این باغ قاجاری در اختیار انجمن خوشنویسان قرار گرفت. از آن روزها تا كنون، باغ انجمن خوشنویسان، یكی از مكانهای جذاب و دیدنی در پایتخت است كه محلی برای دورهمیها، سرگرمی و گذران اوقات فراغت شهروندان است.
آنطور كه قدیمیهای محله دزاشیب میگویند باغ ابتدا متعلق به «اعظمالدوله» خواهر امینالدوله از بزرگان قاجار بود كه بعدها به «حسین علاء» (نخست وزیر زمان پهلوی) رسید. سال ۱۳۱۴ حسین علاء زمینهای كنار باغ را خرید و باغ تا ۱۲ هزارمترمربع وسعت پیدا كرد. میتوان تصور كرد كه وجود این باغ در كنار ۲ باغ بزرگ، خیابان را به كوچه باغی در كنار زمینهای زراعی و گندمزار تبدیل كرده بود. اما اكنون با نگاهی به این خیابان میتوان دید كه ساختمان انجمن خوشنویسان تنها محلی در دزاشیب است كه میتوان فضایی با درختان كهنسال ۱۰۰ساله پیدا كرد. هرچند از انبوه درختان این باغ كاسته شده است اما قدیمیهای دزاشیب هنوز این محل را با نام باغ علاءالسطنه میشناسند. بر سردر ورودی این باغ اكنون تابلو انجمن خوشنویسان تهران خودنمایی میكند كه محفلی است برای دورهمی خوشنویسان و برگزاری دورههای آموزشی به هنرجویان.
كافه چای بار انجمن خوشنویسان
كافی شاپ چای بار در باغ زیبا و تاریخی انجمن خوشنویسان ایران قرار دارد. ساختمان این چایخانه درواقع عمارت كلاه فرنگی باغ می باشد كه در دوران قاجار ساخته شده است. چای بار سبك های سنتی ایرانی و مدرن را در محیط فوق العاده باغ در هم آمیخته است. این كافه و چایخانه دارای فضای داخل بسیار دنج با دكوراسیون داخلی جذاب و فضای باز بسیار زیبا و دلباز می باشد. منوی منحصربه فرد چای بار شامل انواع چای و دمنوش، قهوه، نوشیدنی های سنتی و عرقیجات به همراه غذاها و میان وعده های سبك سنتی ایرانی و منوی صبحانه می شود. مهمانان چای بار می توانند از فضای زیبای باغ لذت ببرند و از گالری آثار هنرهای تجسمی (آرت سنتر) دیدن نمایند.
تندیس هیچ
بزرگترین مجسمه پرویز تناولی از مجموعه «هیچ» این هنرمند، برای اولینبار روبه روی این باغ و ساختمان انجمن خوشنویسان.این تندیس مكان خوبی را برای دوستداران عكاسی و ثبت عكس های خاص فراهم كرده است.
باغ و معماری ایرانی
محمدعلی خان علاءالسلطنه، رئیس الوزرای دوره احمدشاه قاجار در محله دزاشیب خانهای داشت كه تابستانها را در آن میگذراند. «مهدی وارسته پور» از اهالی قدیمی این محله میگوید: «از زمانی كه من میدانم و از پدرم شنیده ام اینجا به باغ علاء معروف بود. بعدها این باغ بزرگ ۴۸هزار مترمربعی بین فرزندان علاءالسطنه تقسیم شد. یكی از فرزندانش به نام حسین علاء كه نخست وزیر دوران پهلوی بود اینجا را خانه ییلاقی اش كرد. او زمستانها به تهران می رفت و به اصطلاح خانه قشلاقی اش در تهران، حوالی دروازه شمیران بود. » «اصغر قوامی» و پدرش «قربانعلی» سال ها باغبان این خانه بودند. اصغر قوامی سال گذشته از دنیا رفت. زمینهای اطراف این خانه گندمزار و صیفیكاری بود. عمارت علاء به سبك معماری ایرانی ساخته شده است؛ از همان خانهها كه بیرونی، اندرونی، حوضخانه و شبستان دارد و درختان با آب قنات سیراب میشوند. عمارت ۲طبقه است. حسین علاء، سیاستمدار و در دولت مستوفی الممالك وزیر فواید عامه و عناوین دیگر او رئیس اداره كل تجارت، وزیر بازرگانی و مدیر كل بانك ملی بود. سال ۱۳۲۱ هم وزیر دربار پهلوی دوم شد. حسین علاء سال ۱۳۴۳ درگذشت و بعد از او خانواده اش در همین باغ زندگی كردند.
فریدون علاء، پسر حسین علاء برخلاف پدر و پدربزرگش هیچ كاری با سیاست نداشت. فریدون سال ۱۳۱۰متولد شد. او را با عنوان پزشك متخصص رشته خون شناسی، بنیانگذار سازمان انتقال خون ایران و پدر هموفیلی ایران می شناسند. بعد از انقلاب اسلامی، خانه و باغ علاء در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت تا اینكه در دهه ۶۰ شهرداری منطقه آن را خرید. شهرداری منطقه یك طبق قرارداد، خانه علاء را از سال ۱۳۷۷ رایگان در اختیار انجمن خوشنویسان ایران قرار داد. كلاسهای خوشنویسی انجمن شامل خوشنویسی با قلم در سطوح مختلف و خوشنویسی با مداد و خودكار از شنبه تا پنجشنبه ساعت ۹ تا ۱۲ برگزار میشود. برای حضور در انجمن هم می توانید به نشانی میدان قدس، خیابان باهنر، كوچه سلیمی، پلاك ۱۴۷ مراجعه كنید.
آرت سنتر باغ انجمن خوشنویسان
یكی از محبوبترین بخشهای این باغ زیبا، گالری آرت سنتر است. آرت سنتر، یكی از فضاهای دوستداشتنی و مهم باغ است كه فعالیتش را از سال ۷۶ آغاز كرده. این بخش مهم، محل نمایشگاههای نقاشی و مجسمه است و در بین اهالی علاقهمند به این هنرها جایگاه بسیار ویژهای دارد.آرت سنتر باغ فقط با پیشكسوتان و استادان همكاری دارد و تاكنون میزبان بهترین گالریهای پایتخت بوده است. از جمله نمایشگاههای برتری كه در آرت سنتر باغ برگزار شده است، میتوان به نمایشگاه بزرگمهر حسین پور، پرویز تناولی، كامبیز درم بخش، ناصر اویسی و پرویز كلانتری اشاره كرد.
آرت شاپ مجموعه
آرت شاپ بخشی دیگر از این باغ قاجاری است كه محلی برای برگزاری كلاسهای آموزشی مختلف و همچنین جایی برای فروش محصولات فرهنگی و هنری است.
آرت شاپ باغ انجمن خوشنویسان ، بهترین مكان برای معرفی تازهكاران و هنرمندان جوان است. بسیاری از محصولات هنری مدرن و سنتی زیبا را، كه حاصل كار و هنر جوانهای هنری و فرهنگی است، میتوانید از این آرت شاپ تهیه كنید. از محصولات موجود در این آرت شاپ میتوان به گوشوارههای برنجی با تكه پارچههای سنتی، زیورآلات سنتی طرح سكه، كوسنهای زیبا با طرح مشاهیر، گلدانهای سفالی كار دست، محصولات چوبی و … اشاره كرد كه بسیار پرطرفداراند. ساختمان آرت شاپ، علاوهبر اهمیت فرهنگی و هنری، معماری بسیار زیبایی نیز دارد كه در نوع خود تماشایی و ارزشمند است.
نحوه دسترسی به باغ انجمن خوشنویسان
آدرس:تهران، میدان قدس، خیابان شهید باهنر، خیابان شهید كریمی (دزاشیب)، خیابان شهید سلیمی، پلاك۱۴۷