تنگه شیرز از دیدنیترین جاذبههای لرستان و یادگاری چند میلیون ساله در رشته كوه زاگرس است قرار گرفتن در میان شیارهای این تنگه شگفت انگیز جلوهای دیدنی از آسمان آبی رودخانه پرآب را در مقابل چشمان هر گردشگری به نمایش میگذارد.
دره شیرِز مقصدی بینظیر برای طبیعتگردان است. دره شیرز در كوهدشت لرستان قرار دارد و مطمئن باشید مثل هیچ جای دیگری در ایران نیست. اشكالی كه از فرسایش كوههای این تنگه در طی میلیونها سال ساخته شدهاند، بسیار دیدنی و اعجابآور هستند. ویژگیهای طبیعی، تاریخی، ژئوتوریسمی، اكو توریسمی و … موجب شده كه دره شیرز و اطراف آن بتواند بهعنوان یك محوطه جهانی معرفی شود، این منطقه محل ییلاق و قشلاق عشایر نیز بوده و از ویژگیهای مردمشناسی نیز برخوردار است.در این دره شگفتانگیز و رؤیایی غاری زیبا به طول ۱۵۰ متر وجود دارد كه رودخانهای از میان آن عبور میكند كه عمق آن تا زانو میرسد و در پاییندست به رودخانه سیمره میریزد، برای رفتن به داخل غار باید تن به آبی سرد زد، اما تماشای شگفتیهای خلقت و استالاگتیتهای زیبای آن چشم هر تماشاكنندهای را خیره میكند.
در انتهای تنگه غاری وجود دارد كه به غار پل خدا معروف شده است. طول این غار حدود ۱۵۰ متر است و از قسمتهای محبوب تنگه شیرز برای گردشگران است. از میان این غار رودی باریكی میگذرد كه آبی شفاف و سرد دارد.بسیاری از كارشناسان و فعالان زیستمحیطی معتقدند اكنون هیچگونه برنامهای برای استفاده از ظرفیت بیبدیل شیرز و همچنین حفاظت از این میراث گرانبها وجود ندارد و درنتیجه شاهد ورود بدون برنامه گردشگران به این منطقه هستیم كه عملاً سود حضور آنان در سفرههای مردم كوهدشت دیده نمیشود.
شیرز ژئوپارك است. بر اساس تعریف یونسكو، ژئوپارك منطقهای است با وسعت كافی كه مرزهایش بهوضوح مشخص شده باشد و چندین پدیده بارز زمینشناسی در محدوده آن قرار گرفته باشد و این محدوده باید بتواند در توسعه اقتصادی جوامع پیرامون خود نقشی موثر ایفا كند.
نخستین ژئوپارك جهانی ایران و خاورمیانه، ژئوپارك قشم است كه پس از چند سال كش و قوس بالاخره در سال ۹۶ ثبت جهانی شد.دره شیرز ظرفیت تبدیل به قطب گردشگری غرب كشور را دارد اما هنوز امكانات لازم برای توسعه گردشگری در این منطقه فراهم نشده است چه بسا كه با رونق گردشگری در این منطقه اقتصاد جوامع محلی نیز رونق میگیرد.
برای جهانیشدن یك ژئوپارك طبیعی، معیار و شاخصهایی در جهان مطرحشده كه حفظ حریم، عدم دخل و تصرف در منطقه، جاری بودن زندگی بومی و …ازجمله عوامل مؤثر در این زمینه است و اینكه چه طور در طی سالیان، مایحتاج وزندگی مردم در این مناطق تأمینشده است كه در این راستا بایستی متخصصین امر، استاندار، انجمنهای مردمنهاد، رسانهها و… برای معرفی و بهرهبرداری در راستای اهداف توسعه پایدار منطقه شیرز دلسوزانه به میدان بیایند.