اگر می خواهید بخشی از تاریخ ملموس این استان را ببینید، موزه مردم شناسی خلیج فارس به همه سوالات شما جواب می دهد. موزه ای كه یكی از بزرگترین موزههای مردم شناسی در جنوب ایران به حساب می آید و در شهر بندرعباس قرار گرفته است.موزه های هر شهر بخش بزرگی از تاریخ مردمان آن را در خود ثبت و نگهداری می كنند.با قدم گذاشتن در موزه ی هر دیاری، با مردمان پیشین و آداب آن ها آشنا خواهیم شد و اگر به دنبال آشنایی با مردم و نوع زندگی آنان از گذشته تا امروز باشیم، در این میان موزه های مردم شناسی گزینه بسیار خوبی هستند.
در موزه مردم شناسی خلیج فارس آثار مختلفی از دوران پیش از تاریخ تا زمان قاجار در این موزه وجود دارد.و همچنین فضاهای شبیه سازی شده موزه، حال و هوای مردم جنوب و سبك زندگی شان را به خوبی به نمایش گذاشته است.موزه خلیج فارس در زمینی به مساحت تقریبی ۲۵ هزار متر مربع بنا شده است. ساختمان موزه خلیج فارس نمونه ای نادر و گرانبها در معرفی معماری جنوب ایران است و بی تردید هماهنگی، صداقت، خلاقیت و توجه به ارزش های هنری، معماری و فرهنگی منطقه ای در موزه خلیج فارس متجلی شده است.
موزه خلیج فارس در ۳ طبقه با زیر بنای ۲ هزار و ۴۰۰ متر مربع كه طبقه همكف یا اول دارای فضای معماری عمومی، خدماتی، كتابخانه تخصصی و نمایشگاه است، طبقه دوم به بخش مردم شناسی تعلق دارد كه شامل گالری بازار سنتی، آزادسازی قلعه هرمز، صید و صیادی است. طبقه سوم موزه خلیج فارس نیز با توجه به غنای فرهنگی، تاریخی استان هرمزگان شامل بخش های باستان شناسی است.

استان هرمزگان از حدود هزاره سوم پیش از میلاد تا كنون در كنار آب های نیلگون خلیج فارس به سانِ پلی مستحكم پیوند دهنده ی دنیای باستان شرق و غرب چه از لحاظ فرهنگی و چه از لحاظ داد و ستدهای تجاری آرمیده است. در كنار این همه ویژگی كه در نوع خود بی نظیر است وجود یك موزه مردم شناسی كه بتواند فرهنگ مردم و بومیان این منطقه را به منصه ظهور برساند كم بود كه این مهم با همت سازمان میراث فرهنگی استان هرمزگان ساخته شد و این موزه یكی از بهترین موزه ها در نوع خود است.
حاشیه خلیج فارس یكی از مهمترین مناطق تمدن بشری بوده است. خلیج فارس خود بستری است كه رفت و آمد از دو سو را ساده كرده و امكان داد و ستد و مبادله كالارا فراهم كرده است. در جریان این مبادلات بازرگانی فرهنگ و اندیشه و جهان بینی پیرامون آن پراكنده شده و تمدن خاص خود را شكل داده است.

معماری موزه مردم شناسی خلیج فارس
ساختمان موزه خلیج فارس نمونهای ارزشمند از معماری جنوب ایران است. دیوارهای پشتبند، در و پنجرههای چوبی و بادگیر (نورگیر مركزی) از عناصر با ارزش معماری سنتی منطقهاست.این موزه جز ارزشمند ترین آثار تاریخی، از لحاظ معماری به شمار میآید. ساخت آن بهره گرفته شده از معماری سنتی هرمزگان است. این موزه دارای در و پنجره های چوبی و بادگیر است، كه آن را منحصربه فرد میكند. سازنده این بنا شهاب الدین ارفعی بوده است.در ساخت این بنا ارزشهای هنری، معماری و فرهنگی منطقهای دیده میشود.

نحوه دسترسی به موزه مردم شناسی بندرعباس
از بلوار پاسداران كه به سمت مجموعه ورزشی شهدای هفتم تیر بندرعباس حركت كنید، نرسیده به سه راهی هتل هما، روبروی بانك مسكن و در محوطه تاریخ بركه باران موزه مردم شناسی خلیج فارس را خواهید دید.






