آتشكده كرمجگان مربوط به دوره ساسانی است و در شهرستان قم، بخش كهك، روستای كرمجگان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۸۶۳۷ به عنوان یكی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.این چهار طاقی در سمت شمال غرب روستای كرمجگان و در سمت شرق گورستان قدیمی به فاصله كمی از امامزاده معصومه علیها السلام كرمجگان واقع است.چهار طاقی كرمجگان كه مربوط به دوره ساسانی می باشد، نقشه آن مربع به ابعاد ۷.۱۰*۷.۱۰ متر می باشد و شباهت زیادی به چهارطاقی نیاسر كاشان دارد. به علت بی مهری های گذشته آسیب زیادی متوجه این بنا شده و در حال حاضر به دلیل خرابی سقف كف چهار طاقی بالا آمده است. بلندترین قسمت موجود كه از زیر خاك خودنمایی می كند ۳.۶۵ متر و ضخامت پی ها ۲.۱۰ متر می باشد.
مصالح به كار رفته در بنا لاشه سنگ و ملاط گچ زبر است و سطوح داخلی بنا نیز اندود گچ است.در اسنادی آمده كه زمانی پیش از ساسانیان این شهر دچار تخریب و ویرانی میشود و قباد ساسانی زمانی كه از جنگ با هیاطله برمی گردد دستور میدهد دوباره شهر را آباد كنند، لذا در تاریخ آن دوران این شهر را به نام ویران آبادان كرد كواد (كواد یا قباد) یعنی شهر ویرانی كه قباد آنرا آباد كرد، میشناسند.

در زمان خسرو پرویز هم قم شهری آباد بوده و زعفران قمی شهرت داشته است.یعقوبی نویسنده مشهور قرن هشتم هجری قمری، قم را شهری متعلق به دوران ساسانیان دانسته است.درنامه باستانی مانند نزهه القلوب حمدالله مستوفی و«خسروگواتان و ریذگ» از دوره ساسانیان كه به تازگی به فارسی برگردانیده شده آمده كه پیش از اسلام این شهر را به دلیل زعفران و پسته مرغوبش میشناختهاند.در نامه ای كه از قباد پسر فیروز كه در زمان ولید بن عبدالملك می نویسد میگوید:زمانی كه شهرهای ایران دستهبندی شد، قم از كاملترین و زیباترین شهرها به شمار میآمده است.
