ریپورتاژ آگهی
رباط قلی

رباط قلی

ساخت این كاروانسرا را به امیر علیشیر نوائی وزیر سلطان حسن بایقرا نسبت می‌دهند (كلنل ییت سفر نامه خراسان و سیستان صفحه ۳۵۹).
  • 1403/05/18
  • استان : خراسان شمالي
  • شهر : سنخواست
  • دسته : كاروانسراهای ایران
آدرس : در فاصله ۴ كیلومتری جاده آسفالته سنخواست. شوقان آثار كاروانسرای با شكوهی مشاهده می‌شود كه یادگاری از راه ارتباطی معتبر بین خراسان استرآباد می‌باشد.
تلفن : 66059000-021

رباط قلی: نگینی درخشان در مسیر جاده ابریشم

رباط قلی یكی از ارزشمندترین آثار تاریخی ایران و از جمله كاروانسراهای بزرگ و مشهور جاده ابریشم است كه در شهرستان جاجرم، استان خراسان شمالی واقع شده است. این بنای تاریخی كه قدمتی به دوره تیموری و صفوی دارد، به عنوان یكی از شاهكارهای معماری ایرانی و اسلامی شناخته می‌شود.

در فاصله ۴ كیلومتری جاده آسفالته سنخواست. شوقان آثار كاروانسرای با شكوهی مشاهده می‌شود كه یادگاری از راه ارتباطی معتبر بین خراسان استرآباد می‌باشد.

ساخت این كاروانسرا را به امیر علیشیر نوائی وزیر سلطان حسن بایقرا نسبت می‌دهند (كلنل ییت سفر نامه خراسان و سیستان صفحه ۳۵۹).

ناصرالدین شاه ساخت بنا را به زمان تیموریان و یا صفویان نسبت می‌دهد. در سفرنامه مك‌گریگور، از این رباط به نام رباط شاه یا شاه عباس نام برده شده است. محمد حسن‌خان صنیع الدوله ( اعتمادالسلطنه ) در صفحات ۱۲۴و ۱۲۵ مطلع‌الشمس در خصوص این رباط می‌نویسد: یكی از قرای سنخواست ده قلی است واقع در دامنه كوه موسوم به همین اسم كه قسمتی از صعلوك می‌باشد، و در نیم فرسخی این قریه رباطی است موسوم به رباط قلی كه سرای معتبری بوده است و بنا آن یك جا از سنگ‌خاره و گچ خالص ساخته شده از كتیبه بالای در، تقریباً چهار صفحه باقیست و لوح تاریخ افتاده است ولی جودت خط كتیبه شهادت می‌دهد كه تاریخ بناء از اواسط عهد گوركانیه آن طرف نمی‌گذرد. آن رباط به اسم قریه قلی مشهور شده و آن قریه كه سابقا در نزدیكی این رباط بوده است، به اسم كوه قلی معروف گردیده است.

رباط قلی-gPWjPeikdM

وضعیت فعلی رباط قلی

این رباط به شكل مستطیل می‌باشد كه به صورت شرقی غربی ساخته شده است. سنگهای الوان به كار گرفته شده در این بنا به رنگهای متنوع سبز، قرمز، بنفش و كبود با ملاط و گچ به كار گرفته شده است. طول دقیق ۵۳ متر و عرض ۴۲ متر است. ورودی بنا به پهنای ۲۰/۴ است. در گاهی به عرض ۵/۲ متر و ارتفاع ۳ متر این ورودیه را می‌پوشاند، ظاهراً ارتفاع این درگاهی بیشتر از این مقدار بوده است.

ضلع شرقی كه درب ورودی در آن تعبیه شده است دو برج زوایای شمالی و جنوبی دارد كه برج شمالی ۷۰ درصد سالم است برج جنوبی تخریب شده است. محوطه رباط حدود ۲۴ متر طول و ۱۶ متر پهنا دارد. حیاط كاروانسرا در هر ضلع دارای ایوانی بوده است. اصولا ساخت كاروانسراهای با پلان ۴ ایوانی از دوره سلجوقیان به بعد مرسوم شده است ولی باید قبول داشت كه احداث بنای ۴ ایوانی با حیاط باز مركزی سابقه طولانی در معماری ایران داشته و این نقشه را می توان در كاخ اشكانی آشور ملاحظه كرد. در ضلع غربی این حیاط ایوان تخریب شده است و در طرفیت دو ایوان شمالی و جنوبی باقی مانده دو اطاق مشاهده می‌شود. ورودیه بنا كه بر خلاف سایر قسمتها با سنگهای صیقل داده شده تزیین شده بود و به گواه سفرنامه‌های متعدد دارای سنگ لوح بوده است كاملاً ویران شده و در سال اخیر باقیمانده سنگ‌ها هم از دیوارها جدا شده و احتمالاجهت ساختمان سازی مورد استفاده اهالی اطراف قرار گرفته است.

رباط قلی-L8ebOASJee

معماری باشكوه

رباط قلی با معماری چهار ایوانی و حیاط مركزی خود، نمونه‌ای كامل از كاروانسراهای ایرانی است. برخی از ویژگی‌های برجسته معماری این بنا عبارتند از:

  • ایوان‌های بلند: چهار ایوان بلند در اطراف حیاط مركزی، به رباط شكوه و عظمت خاصی بخشیده است.
  • حیاط مركزی: حیاط مركزی رباط به عنوان قلب بنا، فضایی برای استراحت كاروانیان و نگهداری حیوانات بوده است.
  • اتاق‌های اقامتی: اتاق‌های متعددی در اطراف حیاط مركزی برای اقامت كاروانیان تعبیه شده است.
  • آب انبار: وجود آب انبار در داخل رباط، تأمین آب مورد نیاز كاروانیان را تضمین می‌كرده است.
  • تزئینات آجری: آجركاری‌های زیبا و ظریف در قسمت‌های مختلف بنا، از جمله ایوان‌ها و طاق‌ها، به چشم می‌خورد.

اهمیت تاریخی و فرهنگی

  • جاده ابریشم: رباط قلی به عنوان یكی از ایستگاه‌های مهم در مسیر جاده ابریشم، نقش بسیار مهمی در تجارت و تبادل فرهنگی بین شرق و غرب داشته است.
  • اقامتگاه تاریخی: این رباط در طول تاریخ، میزبان كاروانیان، زائران و حتی پادشاهان بوده است. ناصرالدین شاه قاجار در یكی از سفرهای خود به مشهد، در این كاروانسرا اقامت داشته است.
  • میراث جهانی: رباط قلی در سال 2017 به عنوان یكی از آثار جهانی یونسكو به ثبت رسید.

رباط قلی-YFhaM46B0h

دلایل بازدید از رباط قلی

  • آشنایی با تاریخ و معماری ایران: با بازدید از رباط قلی، می‌توانید با یكی از شاهكارهای معماری ایرانی و اسلامی آشنا شوید.
  • تجربه زندگی كاروانیان: تصور كنید كه در گذشته به عنوان یك كاروان‌سرا در این مكان استراحت می‌كردید.
  • كشف جاذبه‌های طبیعی اطراف: در اطراف رباط قلی، مناظر طبیعی زیبایی وجود دارد كه می‌توانید از آن‌ها لذت ببرید.

نكات مهم برای بازدید

  • بهترین زمان بازدید: فصل بهار و پاییز بهترین زمان برای بازدید از رباط قلی است.
  • وسایل مورد نیاز: كلاه، عینك آفتابی، آب آشامیدنی و كرم ضد آفتاب را فراموش نكنید.
  • احترام به محیط: هنگام بازدید از بنا، به محیط زیست و آثار تاریخی احترام بگذارید.

در پایان، رباط قلی به عنوان یكی از ارزشمندترین آثار تاریخی ایران، مقصدی جذاب برای گردشگران و علاقمندان به تاریخ و معماری است. بازدید از این بنا، فرصتی است برای آشنایی با بخشی از تاریخ و فرهنگ غنی ایران.