كامیاران: نگینی درخشان در دامنههای زاگرس
كامیاران، شهری است با قدمتی دیرینه و طبیعتی بكر در استان كردستان ایران. این شهر كه در دامنههای جنوبی رشتهكوههای زاگرس واقع شده، با آب و هوای معتدل و مناظر چشمنواز خود، همواره مورد توجه گردشگران و طبیعتگردان بوده است.
كامیاران از شهرستانهای جدیدالتأسیس استان كردستان است كه در فاصله ۶۵كیلومتری جنوب سنندج واقع شده است. موقعیت مناسب شهر كه در مسیر جاده كاروانی قدیمی شمال غرب به سمت جنوب غربی است، موجب رونق و توسعه شهر كامیاران شده است. این شهرستان از شمال به شهرستان سنندج، از جنوب به كرمانشاه، از شرق به سنقر كلیایی و از غرب به پاوه و استان كرمانشاه محدود است. جمعیت این شهرستان ۱۰۶۱۰۰ نفر و شهر دیگر آن موچش است بخش شرقی و شمال شرقی كامیاران كوهستانی است و درههای زیبا و خوش آب و هوایی دارد و در بخش جنوبی به دشت كرمانشاه متصل است.. ویژگیهای عمومی، فرهنگی، مردم شناختی مردم این شهرستان نیز مانند سایر نواحی استان كردستان است. این شهرستان در فصول بهار و پاییز آب و هوای دلپذیری دارد. نقاط دیدنی و جذاب این شهر عبارتند از كتیبه باستانی تنگی ور، : بقعه پیرعكاشه، مقبره شیخ عباس كومایین، تپه تیانه، تپه تومره ریزه، نقش برجسته و سنگ نبشته اورامان، چشمه آب معدنی گوار، رودخانه تنگی ور، روستای شگفت انگیز و تاریخی پالنگان. همچنین تأسیس مجتمع پرورش ماهیان سرد آبی (قزل آلا) واقع در ۴۵كیلومتری كامیاران ـ مریوان در بستر رودخانه سیروان با ظرفیت ۵۶۴ تن در سال بزرگترین مجتمع سردآبی كشور به شمار می آید و به جذابیت منطقه افزوده است.
تاریخچه و فرهنگ
كامیاران، ریشه در تاریخ كهن ایران دارد و آثار تاریخی متعددی از دوران مختلف در این منطقه به چشم میخورد. فرهنگ غنی مردم كامیاران، آمیختهای از آداب و رسوم كردستان و ایران است. زبان رایج در این منطقه، كردی سورانی است و مردم آن به مهماننوازی و خونگرمی شهرهاند.
جاذبههای گردشگری
كامیاران، گنجینهای از جاذبههای طبیعی و تاریخی است كه برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- روستای پالنگان: این روستا با معماری پلكانی و خانههای سنگی خود، یكی از زیباترین روستاهای ایران و نماد گردشگری كامیاران است.
- دریاچه سد گاوشان: این دریاچه مصنوعی، با طبیعت بكر و امكانات تفریحی، مكانی مناسب برای گذراندن اوقات فراغت است.
- كتیبه تنگی ور: این كتیبه باستانی، با خطوط میخی، از آثار ارزشمند تاریخی كامیاران است.
- چشمه كواز: این چشمه آب معدنی با خواص درمانی، در میان مردم محلی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
- زیارتگاه حضرت عكاشه: این زیارتگاه، یكی از اماكن مذهبی مهم در منطقه است.
- قلعههای تاریخی: كامیاران دارای چندین قلعه تاریخی است كه از جمله آنها میتوان به قلعه توبره ریز اشاره كرد.
- مناطق طبیعی: كوههای شاهو و بیستون، جنگلهای بلوط و مراتع سرسبز، از دیگر جاذبههای طبیعی كامیاران هستند.
اقتصاد
اقتصاد كامیاران، عمدتاً بر پایه كشاورزی، دامداری و صنایع دستی است. محصولات كشاورزی این منطقه شامل گندم، جو، حبوبات، میوه و محصولات باغی است. صنایع دستی كامیاران نیز شامل قالیبافی، گلیمبافی و نمدمالی است.
موقعیت جغرافیایی
كامیاران در جنوب استان كردستان و در همسایگی استان كرمانشاه واقع شده است. این شهر از طریق جاده به شهرهای سنندج، كرمانشاه و همدان متصل است.
آب و هوا
كامیاران دارای آب و هوای معتدل كوهستانی است. تابستانهای این منطقه خنك و زمستانهای آن سرد و پر برف است.
در مجموع، كامیاران شهری است با جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوان كه میتواند مقصد مناسبی برای سفر و گردشگری باشد.