نخستین عروسك بومی با نام دوتوك از روستاهای تاج میر و كسراب در خراسان جنوبی مهر ۹۳ در فهرست میراث ناملموس به شماره ۱۰۶۳ ثبت ملی شد.عروسكهای بومی پروژه بینالمللی ترسیب كربن محدوده سربیشه نمونهای از عروسكهای دستساز است كه یادآور لالاییها، شعرهای قدیمی و خاطرات زندگی روستایی و عشایری است.
این عروسكها در واقع فریادی هستند كه سالها خاموش شده بود، فریادی از هنر دستان زنان توانمند روستایی و فریاد فرهنگهای یك منطقه می باشد .هر كودك و زن این روستاها عروسكی میسازد و داستان زندگیاش را در قالب این عروسك روایت میكند. یكی از اهداف پروژه ترسیب كربن كه با همكاری سازمان ملل و اداره كل منابع طبیعی استان شكل گرفت، ایجاد شغل و توانمندسازی مردم روستاست كه عروسكسازی یكی از راهكارهای درآمدزایی در روستاست. پروژه ایجاد شغل در روستا كه یكی از بخشهای آن عروسك سازی بود، با همكاری اداره كل منابع طبیعی خراسان جنوبی، پروژه ترسیب كربن و جامعه محلی خراسان جنوبی در استان اجرا شد.
عروسك گل بیبی از روستای تاجمیر با شاخصه یك چشم ثبت میراث معنوی كشور شد و این قدمی بود كه برای نخستین بار در كشور انجام و نخستین بار عروسك خراسان جنوبی در كشور دیده شد.
عروسكها با برندی با نام «دوتوك» ثبت شده است و دلیل انتخاب این نام این بود كه جامعه محلی به عروسك دوتوك میگویند.هر عروسك یك شناسنامه دارد كه در آن نام عروسك و شرح زندگی آن كه در واقع شرحی از چگونگی زندگی جامعه روستایی است، بیان میشود.با همكاری موزههای مستقر در شهرهای دیگر مانند رهگشای بادرود، سیار در مشهد و موزه عروسكهای ملل تهران، راه ورود این عروسكها به كشورهای دیگر آسانتر شده است. عروسكهای كار دست زنان عشایری روستاهای اطراف سربیشه عروسكهای محلی در فهرست آثار معنوی كشور ثبت شده است، عروسكهایی كه در واقع بهترین ابزار برای انتقال شفاهی تاریخ و فرهنگ این منطقه هستند.
عروسكهای بومی از پارچه چوب و سایر اشیا موجود در خانه تولید میشوند و در ساخت آنها به جزئیات كمتر توجه شده و كامل درست نمیشوند، چرا كه زنان براین باورند كه خالق بیعیب و نقص خداست.هر كدام از این عروسكها قصه خود را دارند كه به عروسك سنجاق شده است و روایتگر قصه مادری است كه آن عروسك را برای دخترش درست كرده و در گذشته همین عروسكها وسیله بازی كودكان این سرزمین بوده است.
عروسكهای بومی و محلی توسط بانوان روستاهای تاجمیر، نازدشت، حجتآباد، همتآباد و اطراف شهرستان سربیشه برای بازی كودكان با رویكرد تربیتی، آموزشی و انتقال فرهنگ شفاهی به نسل بعدی ساخته میشود.
كاهش مهاجرت روستاییان؛ هدف پروژه ترسیب كربن توانمندسازی و ایجاد شغل برای روستاییان است. پروژه تعمیم ترسیبكربن در پیاجرای موفق پروژه بینالمللی ترسیب كربن در روستاهای دشت حسینآباد غیناب شهرستان سربیشه، در منطقه سرچاه عماری از توابع شهرستان خوسف با اعتباری بالغ بر سالانه سه میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی به مدت پنج سال در سال ۹۳ به تصویب رسید.

