روستای استند از جمله روستاهای شهرستان زیركوه استان خراسان جنوبی است كه فاصله آن تا مركز این شهرستان (شهر حاجی آباد) ۳۵ كیلومتر است. این روستا در جنوب شرقی قاین واقع است و با دو جاده یكی با فاصله ۹۰ كیلومتر و دیگری با فاصله ۱۱۵ كیلومتر از این شهرستان قرار گرفته است. نام این روستا در ابتدا «ایستند» بوده كه به مرور زمان به استند تبدیل شده است و این نام را بدان علت به این روستا داده اند كه از قدیم الایام به علت قنات پر آب، آب و هوای مطبوع و شرایط مناسب زندگی، هركس بدین روستا می آمده در آن ساكن می شده است.
«آلفونس گابریل» فرانسوی هم در كتاب «عبور از صحاری ایران» به این روستا سفر كرده است و در كتاب خود توضیحاتی در مورد استند آن زمان داده است و چند عكس هم از استند قدیم در این كتابش قرار داده است. استند جدید در گودی دامنه شمالی شاسكوه و دامنه شرقی كوه آهنی استند قرار دارد. به هنگام حركت در مسیر از فاصله ای دور سقف شیروانی سبز رنگ حسینیه استند جدید و گنبد مخروطی مزار آخوند درویش محمد روستا نمایان است. به روستا كه نزدیك می شوید داخل باغات و مزارع خانه هایی پراكنده مشاهده می كنید كه تعدادی مسكونی و تعدادی اصطبل دامداری است كه ساخت و سازهای بی نظم و بهم ریخته آن نشان از اوضاع بد زمین در این نقطه از زیركوه است.
علت آن را می توان در پایه ریزی روستا در زمین های مرغوب و نزدیك به قنات جست. قبل از ورود به روستا در حاشیه زمین های كشاورزی سمت چپ جاده آسفالته، جاده ای خاكی است كه پس از طی مسافتی حدود ۳ كیلومتر در دامنه كوه استند و پس از گذشتن از درخت سرو ۱۴۰۰ ساله به قنات استند و مكان تفریحی در بند می رسید. زعفران از جمله محصولات اصلی كشاورزی روستای استند است و بعد از آن گندم، چغندر قند، جو، پنبه و میوه جاتی نظیر انار، زردآلو، هلو، آلوسیاه، بادام، انگور، توت، شاتوت، هلو وعناب محصول عمده كشاورزان می باشد. قله شاسكوه با ارتفاع ۲۷۵۰ متر در جنوب استند قرار دارد.
این قله دو زیارتگاه معروف به نامهای محلی شاسكوه و میلاد كوه را در خود جای داده است. این دو زیارتگاه زائران زیادی دارد كه فقط در فصل تابستان عازم شاسكوه می شوند. قله شاسكوه در سه فصل سال پوشیده از برف است و رفت آمد به هیچ عنوان امكان پذیر نیست. در بالای نوك قله بین دو زیارتگاه و در كنار دو چشمه آب خانه هایی با خشت و سنگ و خانه های پیش ساخته احداث گردیده تا در صورت سردی بیش از حد هوا سر پناهی برای زائران باشد. هوای كاملا كوهستانی و متفاوت، تنوعی است برای زائران و مجاوران این قله. این روستا دارای یك غار می باشد كه در زلزله سال ۱۳۵۷ وسط غار به فاصله حدود ۶۵ متر از ابتدای غار بسته شده و به دو غار تبدیل شده است. غار آهكی غاری تاریخی بوده و غاری دیگر در پشت كوه آهنی قرار دارد كه معروف به «غار پهلوان» می باشد. روستای استند ۲۵۰ خانوار و حدود ۱۳۰۰ نفر جمعیت دارد.
