آمار مطالعات وزارت نیرو میانگین حجم بارندگی در ایران را سالانه ۴۰۰ میلیارد متر مكعب برآورد نموده است كه از این میزان ۳۱۰ میلیارد متر مكعب در سطح ۸۷۰ هزار كیلومتر مربع از حوزه های آبخیز كوهستانی و ۹۰ میلیارد متر مكعب در سطح ۷۷۸ كیلومتر مربع مناطق دشتی توزیع می شود . در مناطق كوهستانی در اثر تبخیر و تعرق بطور متوسط هر ساله ۲۰۰ میلیارد متر مكعب و در مناطق دشتی ۸۴ میلیارد متر مكعب آب از دسترس خارج می شود كه جمعا ۷۱ درصد از حجم بارش را شامل می شود . از حجم باقیمانده نیز ۵۹ میلیارد متر مكعب مناطق كوهستانی و ۲ میلیارد متر مكعب در مناطق دشتی نفوذ می نماید . حجم آب باقیمانده نیز ۵۱ میلیارد متر مكعب در مناطق كوهستانی و ۴ میلیارد متر مكعب در مناطق دشتی به شكل رواناب ظاهر می شود . حجم آبهای زیرزمینی كشور در حدود ۳۵ میلیارد متر مكعب برآورد گردیده است كه حدود ۳۰میلیارد متر مكعب آن مربوط به مخازن آبرفتی است . زیست بوم های آبی كشور بر اساس حوزه آبخیز كلان و خرد كه منبعث از توپو گرافی و ویژگی های آب و هوایی است , آرایش و توزیع یافته اند . مطابق آخرین تقسیم بندی ,۱۲ حوزه آبخیز اصلی برای كشور به شرح زیر شناسایی شده است :
حوزه آبخیز دریای خزر : این حوزه آبخیز كه مساحت آن به ۳۰۰هزار و ۱۷۳ كیلومتر مربع می رسد دارای شیب زیادی بوده و بیشترین اختلاف ارتفاع حوزه آبخیز های كشوررا كه بالغ بر ۵۵۰۰ متر است به خود اختصاص داده است .
حوزه آبخیز خلیج فارس و دریای عمان : این حوزه با مساحت ۱۵۰ هزارو ۴۳۷ كیلومتر مربع یكی از پهناورترین حوزه آبخیزهای ایران محسوب می گردد و رودخانه های غرب , جنوب غربی و جنوب همچنین زیر حوزه های سرچشمه گرفته از كوههای زاگرس و بشاگرد و بلوچستان را در بر می گیرد.
حوزه آبخیز دریاچه ارومیه :مساحت این حوزه ۵۱ هزارو ۸۷۶ كیلومتر مربع است در این حوزه دریاچه ارومیه و ۸ رودخانه با مساحت آبریز بیش از هزار كیلومتر مربع وجود دارد و زرینه رود بزرگترین و مهمترین آنها به شمار می آید .
حوزه آبخیز دریاچه نمك قم : مساحت ۸۹ هزار و ۶۵۰ كیلومتر مربع است و بخش بسیار ناچیز و كوچكی از آن نیز به دریاچه حوض سلطان و كویر میقان و دشت جنوبی قزوین وارد می گردد.
حوزه آبخیز اصفهان و سیرجان : این حوزه كه ازیر حوزه های كوچك باتلاق گاوخونی , كویر ابركوه , شوه زار مروست و كویر سیرجان تشكیل یافته است دارای ۹۰ هزار و ۷۰۰ كیلومتر مربع مساحت است و زاینده رود بزرگترین رودخانه آن بشمار می رود .
حوزه نیریز یا بختگان : این حوزه با مساحت ۳۱ هزار كیلومتر مربع از حوزه های فرعی دریاچه كافتر دریاچه بختگان و مهارلو تشكیل شده است و مهم ترین رودخانه آن رودخانه كر است .
حوزه آبخیز جازموریان : مساحت ۶۹ هزارو ۶۰۰ كیلومتر مربع در جنوب شرقی ایران بین رشته كوههای بشاگرد و جبال بارز جای دارد .
حوزه دشت كویر : یكی از كم بارش ترین حوزه های كشور محسوب می شود از از حوزه های كوچكترین چون كویر حاج علی قلی , كویر نمك و دشت گناباد تشكیل می یابد .
حوزه آبخیز كویر لوت :مساحت این حوزه كه حوزه كویر لوت از زیرحوزه های كوچكتر چون نمكزار طبس , دق محمد آباد , كویر ساغند , شوره زارهای خاوری بافق و كویر سرجنگل تشكیل یافته به ۱۹۹ هزاركیلومتر بالغ می گردد .
حوزه اردستان و یزد و كرمان : مساحت ۹۹ هزار و ۸۰۰كیلومتر مربع یكی از خشك ترین و بی آب ترین حوزه های ایران است .
حوزه صحرای قره قوم : مساحت ۴۳ هزارو ۵۵۰ كیلومتر مربع و یكی از حوزه های كم بارش ایران محسوب می شود .
حوزه هامون : این حوزه در شرق واقع شده و مساحت آن برابر ۱۰۹ هزارو ۸۵۰ كیلومتر می باشد و رودهای هریمند و ماشكل مهم ترین رودهای آن بشمار می آید .
علاوه برحدود ۱۰۰ رودخانه مهم در كشورمان حدود ۳۰۰ دریاچه و تالاب وجود دارد كه از نظر ذخیره سازی طبیعی آب خدمات زیست محیطی فایده مندی انسانی و شبكه جهانی حمایت از پرندگان مهاجز آبزی و فعالیت های گردشگری اهمیت دارد .