ریپورتاژ آگهی
محله سرشور مشهد

محله سرشور مشهد

محله سرشور یكی از محله های قدیمی مشهد است كه وجه تسمیه آن دقیقا مشخص نیست
  • 1400/12/17
  • استان : خراسان رضوي
  • شهر : مشهد
  • دسته : شهر-استان
آدرس : استان خراسان رضوی, مشهد-در جنوب شرق محله سراب و غرب حرم مطهر واقع است
تلفن : 66059000-021

محله سرشور یكی از محله های قدیمی مشهد است كه وجه تسمیه آن دقیقا مشخص نیست، در جنوب شرق محله سراب و غرب حرم مطهر واقع بوده و پس از محله سراب، اعیان‌نشین‌ترین محله شهر محسوب می‌شده است. راسته بازار اصلی مشهد از این محله شروع می‌شده و پس از قطع حرم مطهر رضوی به محله نوغان می‌رسیده است.

بخشی از بازار مزبور هنوز با نام بازار سرشور  در همین محله واقع است. آنچه مسلم است، معبری مهم به نام «كوچه شور» از این محله شروع می‌شده و پس از عبور از شرق حرم حضرت‌رضا (ع) به محله نوغان و راسته بازار دیگر شهر می‌پیوسته است. بنابراین احتمال دارد كه این محله هم در ابتدا «سرِ شور» خوانده می‌شده است.

 

محله سرشور مشهد-Mvc59nWwPg

بازار سرشور از دوره صفوی تا به امروز تغییرات بسیاری به خود دیده و چندباری، چند پاره شده، اما هیچ گاه، این بازار پر شور و حال، از تك و تا نیفتاده است. سال‌ها زائر و مجاور دل به گرمی اش سپرده و با حس ناب زیارتی كه در آن موج می‌زند آماده تشرف به حرم شده اند. سابقه بازار در مشهد بویژه در اطراف حرم مطهر رضوی قدمت بسیاردارد، اما متاسفانه از آن بازارها و بازارچه های عریض و طویل و روزهای رونق و آبادانی بازارهای سنتی، فقط چند نمونه كوچك ازقبیل بازارچه حاج آقاجان (شهید آستانه پرست) در خیابان طبرسی، بازار سرشور و بازارچه سراب بر جای مانده است.

بخشی از بازار قدیم مشهد، كه در قسمت چپ خیابان خسروی نو قرار دارد، به بازار سرشور معروف شد و امروز هم همچنان به همین نام مانده است‏.‏
بازار سرشور روباز است و در آن همه چیز از كیف و كفش و پوشاك ،پارچه، مواد غذایی، لیف و حوله و لنگ و مانند آن عرضه می شود‏.
در این میان، چند خانه عیان نشین كه سه تای آن‌ها شرایط ثبت دارد در كوچه‌ای معروف به آشتی كنان، شناسایی شده است. خانه‌هایی بازمانده از اواخر قاجار و ابتدای پهلوی اول كه در حیاط و بنای خانه‌ها مداخله زیادی شده است. در قلب بازار سرشور، یك ساباط هم باقی مانده كه آن هم به ثبت نرسیده است. خانه صاحب علم در حاشیه سرشور و خانه جواهری از بنا‌های باارزش در این راسته هستند. خانه دختر ملك، واقف معروف مشهدی هم هست كه تنها اثر ثبت میراث در راسته سرشور است.
این بازار از قدیمی ترین بازارهای مشهد محسوب می شود. همچنین هیئت های مذهبی كه برای عزاداری به مشهد می آمدند و در مسیر قمه می زدند. قبل از تشریف به حرم در حمام ابتدای بازار خود را می شستند. بازار سرشور به صورت رو باز است. یكی از حمام های معروف محله سرشور حمام مهدی قلی بیك است.

بازار سرشور تا عدد ۳۸ ادامه دارد و با پهنای ۵ متر تا انتهای بازار كشیده شده است. كوچه‌های فرعی اش، باریك است و در ابتدای بازار، بیشترشان بن بست و به هتل آپارتمان ها، غذاخوری ها، خانه مسافر‌ها یا كافه‌های عربی می‌رسد. طوری كه روی شیشه‌های این مكان‌ها مملو از این نوشته هاست: تیمچه، شای عراقی، صالون و حتی مركز تجمیل (آرایشگاه).

مطب دكتر شیخ، اما به عنوان یكی از مهم‌ترین بازمانده‌های تاریخ معاصر مشهد همچنان در نبش سرشور ۵ پابرجاست، پلاك ۶۱. خانه‌ای با آجر و سقف خشتی با معماری متعلق به پهلوی دوم كه این روز‌ها حال خوشی ندارد و بیشتر به خانه‌ای آماده برای تخریب شبیه است. به ویژه اینكه مقابل درِ ورودی اش را برای استحكام بنا، سیمان كاری كرده اند و ظاهرش بیش از پیش تحت تأثیر قرار گرفته است. به گفته شهردار منطقه ۸ این خانه را یكی از خیران تهرانی خریده و قرار است با تبدیل آن به خانه سلامت، كاركرد سابقش، یعنی معالجه افراد نیازمند، را به آن برگرداند.