روستای بسك ، بهترین روستا در ششتمد سبزوار می باشد .معنی لغت بسك یعنی بهترین و این روستای ،روستایی ست كه مردمانش به پشتوانه افتخارات متعدد زادگاهشان از غرور و عزت نفس تحسین برانگیزی برخوردارند و به شهر و روستای خود به شدت عشق می ورزند.افتخارات بسك هم در زمینه جاذبه های طبیعی و هم در زمینه توانمندی های انسانی است.
جاذبه های طبیعی این روستای كوهپایه ای سبزوار كه آن را در زمره یكی از دیدنی ترین مناطق دیار پرافتخار سربداران قرار می دهد باعث شده به گفته وبلاگ نویسان محلی بسك جزء ۵ روستای اول بخش ششتمد در زمینه جاذبه های طبیعی و كوهستانی قرار گیرد.ناگفته نماند كه خود بخش ششتمد ، یكی از زیباترین بخش های شهرستان سبزوار به لحاظ جاذبه های طبیعی و تاریخی و فرهنگی است به طوری كه در سالهای اخیر هیئت دولت آن را به عنوان یك منطقه نمونه گردشگری معرفی كرده است.
هوش و توان علمی بالای مردمان این روستا باعث شده است در سال های اخیر یكی از نوابغ دانشگاهی و چهره های سرشناس علمی و اجتماعی در عرصه حفاظت از محیط زیست از این روستای سبزوار شهر دانشوران بیدار ظهور كرده و فامیل بسكی را به یك فامیل آشنا در كشور تبدیل كند.دكتر غلامعلی بسكی این همشهری سبزواری ماست كه شهرت و محبوبیتی خاص در جامعه حامیان محیط زیست ایران به دست آورده است.بسك روستایی است در فاصله ۳۳ كیلومتری جنوب سبزوار و در دامنه شمالی كوه میش در داخل دره ای بسیار زیبا.
نرسیده به شهر ششتمد درست مقابل پمپ بنزین جاده ای به سمت غرب جدا شده كه با گذشتن از پیچ و خم های زیاد و عبور از روستای برازق و ادامه مسیر به سمت جنوب به دامنه كوه میش نزدیك می شود.با عبور از روی رودخانه و گردنه پر شیب آن به فاصله كمتر از ۵۰۰متر روستای زیبای بسك در داخل دره ای سرسبز و كوهستانی از پس درختان و مزارع قابل مشاهده است.
نزدیكترین كوه در سمت شرق روستا كوه بنو نام دارد.در حقیقت روستا در داخل دره ای نسبتا باریك كه از جنوب به سمت شمال پهنای آن زیاد میشود بوسیله كالی كه از وسط آن میگذرد به دو نیمه شرقی و غربی تقسیم می شود.دامنه های كوهستانی كوه میش و كوه های اطراف ، چشمه سارها ، كلاته ها (بسك بالا ، بسك پایین ، كلاته ، تنگل و اقلیدر) رودخانه بسك با آب دائمی در تمام سال از مهمترین جاذبه های بسك ششتمد می باشد.
كال نیزار ، حاشیه رود خانه با چشمه سارها، بسك بالا و پایین ، باغات دیم بادام وباغات میوه (گردو ،انگور و…)كلاته های بنو، تنگل و اقلیدر و چشمه خرججیه جه و…. از مناطق فوق العاده زیبا محسوب میشود.
جمعیت ثابت بسك در حدود ۵۰ حانوار میباشد و نزدیك به نیمی از جمعیت آن در سه دهه اخیر به تهران و بقیه به شهر سبزوار مهاجرت كرده اند.از رونق افتادن قالیبافی ، خشكسالی های اخیر ، تفاوت فاحش درآمد بین شهر و روستاها ، كمبود زمین و بیكاری از دلایل مهم كاهش شدید جمعیت در روستاست.
مهمانوازی اهالی روستای بسك در منطقه به نام است.بسكیان به مردمی سخت كوش ، زرنگ و هنرمند و متدین شناخته شده اند.
آداب و رسوم روستای بسك نیز خود یكی دیگر از جاذبه های مهم ششتمد محسوب میشود،عید نوروز ، رسوم ازدواج و ختنه سوران ،مجالس مذهبی ،كارگاه های شیره پزی و …
به ویژه جشن عروسی و كارگاه شیره پزی انگور كه جمعیت زیادی از روستاها ی اطراف و ششتمد ، سبزوار و تهران به خود جذب می كند. بازی های محلی به ویژه در نوروز مانند تیله بازی ، آرا بازی ، مندلی فوزولك و…از رونق خاصی برخور دار است.
روز اول عید با عرض تسلیت به خانواده های عزادار در طول سال دید و بازدید بزگتر ها شروع می شود و تا روز ۱۳ ادامه دارد جشن و آواز به همراه رقص محلی در دل طییعت بكر كوه میش و رودخانه آن از رسوم روز ۱۳ بدر است.
مراسم عروسی در روستای بسك جزء تاب ترین رسوم منطقه ششتمد میباشد، حنابندان در شب اول، اسب سواری داماد،پرتاب قند و سیب توسط داماد ، به حمام رفتن داماد و عروس و ریحتن شاباش و پول بر سر آنها ،چاوشی ها و آوازهای آبدار و پر معنی با ذكر صلوات ، رقص های دیدنی محلی و….گوشه ای از این جشن با شكوه است.

