ریپورتاژ آگهی
موزه مردم شناسی آلاشت

موزه مردم شناسی آلاشت

موزه مردم شناسی آلاشت همان خانه رضاشاه پهلوی است كه در سوادكوه و در شهر آلاشت قرار دارد. شما می توانید ضمن بازدید از داخل خانه ای قدیمی و سنتی، با ابزارهای زندگی سنتی اهالی قدیمی این روستا هم از نزدیك آشنا شوید
  • 1400/12/16
  • استان : مازندران
  • شهر : آلاشت
  • دسته : موزه های ایران
آدرس : مازندران، سوادكوه، آلاشت، محله پاهلونی خیل ، خانه جد رضا خان پهلوی
تلفن : 66059000-021

موزه مردم شناسی آلاشت همان خانه رضاشاه پهلوی است كه در سوادكوه و در شهر آلاشت قرار دارد. شما می توانید ضمن بازدید از داخل خانه ای قدیمی و سنتی، با ابزارهای زندگی سنتی اهالی قدیمی این روستا هم از نزدیك آشنا شوید و انواع ابزارهای ریسندگی، ظرف های فلزی و چوبی، چراغ های نفتی و گردسوز، داس و تبر و ترازو و چرتكه و غیره را از نزدیك مشاهده كنید. موزه مردم شناسی آلاشت در دو طبقه در زمین به ابعاد ۱۸ در ۱۸ متر بنا شده است. موزه مردم شناسی آلاشت با خرپای چوبی و سقفی از چوب بنا شده بود كه بعدها سقف شیروانی شد. پس از ورود به عمارت، اتاق شماره یك موزه مردم شناسی آلاشت در دست راست و اتاق دفتر موزه در سمت چپ را مشاهده می كنید.

از این بنا در سال ۱۳۵۲ به عنوان زادگاه و موزه رضا شاه پهلوی یاد شد و متعاقب آن اثر مذكور مرمت و مورد بهره برداری قرار گرفت. طی سال های پس از انقلاب اسلامی بعنوان كتاب خانه عمومی شهر آلاشت استفاده شد تا آنكه در سال ۸۸ با جذب اعتبارات منظور شده به موزه مردم شناسی تبدیل شد. این اثر با شماره ۸۶۷ در تاریخ ۱۹/۰۴/۱۳۴۸ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است.

در این موزه دو اثر شدیدا مورد توجه مردم است ؛ یكی گهواره ای قدیم و دیگری چكمه ای نظامی ، عوام بر این تصورند كه گهواره ، گهواره رضا شاه است و چكمه هم متعلق به ایشان ، در حالی كه گهواره اهدایی یكی از اهالی به موزه است و چكه هم متعلق به پسرعموی رضا شاه سرتیپ همت‌الله پهلوان به غیر از روزهای تعطیل رسمی همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۶ بعد از ظهر می توانید از این موزه بازدید كنید.

آلاشت در ۱۹ تیرماه سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط وزارت فرهنگ و هنر به دلیل داشتن شاخصه‌های معماری بومی و ارشمند با اسم محله قدیمی آلاشت و با شماره ثبت ۸۶۷ ثبت ملی شد. كوچه‌های تنگ و باریك با مصالح بومی، سقف‌های تخته پوش، جداره‌های ارزشمند همه و همه نشانی از اصالت این بافت تاریخی می‌باشد، بافت قدیمی و كوچه‌های شهر مقیاسی انسانی داشته و دارای ارزش تاریخی می‌باشد، از این منظر می‌توان این شهر كهن را در كنار روستاهای معروف دیگر ایران همچون ماسوله و ابیانه، میمند و … قرار داد.
علاوه بر موزهٔ مردم‌شناسی، مسجد امام حسین آلاشت توسط استاد حسین لرزاده معمار نام آشنا دوره پهلوی دوم نیز نزد مردم از اهمیت خاصی برخوردار است این مسجد در سال ۱۳۵۲ به دستور محمدرضا شاه پهلوی شاه وقت ایران ساخته شد. مسجد امام حسین با معماری منحصربه‌فرد، طاق‌نماهای جناغی، پلان درون‌گرا و كشیدگی باسیلیكایی و گنبد ۱۲ وجهی رك یكی از زیباترین مساجد شمال ایران بوده كه با مصالح مختص به اقلیم سرد و كوهستانی (عمدتاً سنگ) چشم هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌نماید.
جز دو ساختمان معروف زادگاه رضاشاه (موزه مردم‌شناسی) و مسجد امام حسین، ساختمان خاص دیگری در جنوب شرقی شهر آلاشت و در جوار روستای گلیان به نام دختر پاك وجود دارد، این ساختمان مقبره یك دختر معصوم بوده كه آلاشتی‌ها از زمان‌های قدیم معتقد بوده‌اند تنها زنان می‌توانند از این آرامگاه بازدید نمایند و مردان حق ندارند وارد این مزار شوند، طبق مستندات و مطالعات انجام شده این مقبره از قبل معبد آناهیتا (الهه آب) بوده‌است و سه مشخصه معابد آناهیتا (بالای تپه بودن، نزدیك رودخانه بودن و پلان مربع مستطیل) را داراست.

آدرس : مازندران، سوادكوه، آلاشت، محله پاهلونی خیل ، خانه جد رضا خان پهلوی

موزه مردم شناسی آلاشت-RbpbFgClcO