ریپورتاژ آگهی
موزه شهرستان نقده

موزه شهرستان نقده

موزه شهرستان نقده در سال ۱۳۷۹ در مساحتی بالغ بر ۶۰۰ متر مربع افتتاح و فعالیت خود را به عنوان موزه باستان شناسی منطقه آغاز كرد . ساختمان موزه شهرستان نقده در دامنه تپه و در مجاورت یك مجموعه تفریحی قرار گرفته است
  • 1400/12/16
  • استان : آذربايجان غربي
  • شهر : نقده
  • دسته : موزه های ایران
آدرس : خیابان امام ـ خیابان پاسداران ۲ ـ پارك لاله
تلفن : 66059000-021

موزه شهرستان نقده در سال ۱۳۷۹ در مساحتی بالغ بر ۶۰۰ متر مربع افتتاح و فعالیت خود را به عنوان موزه باستان شناسی منطقه آغاز كرد . ساختمان موزه شهرستان نقده در دامنه تپه و در مجاورت یك مجموعه تفریحی قرار گرفته است. موزه شهرستان نقده دارای یك سالن نمایش می‌باشد كه ویترین‌های آن چوبی و به دو گونه تلفیق با ستونها و دیوار سالن نمایش طراحی شده است. اشیاء به نمایش گذاشته شده شامل دو بخش هستند: بخش اول مربوط به اشیاء قبل از میلاد مكشوفه از تپه حسنلو است كه عبارتند از انواع سفالینه‌ها در اشكال و رنگ‌های مختلف، اشیاء مفرغی متنوع مانند شیرها، سنجاق ها و … ، آجرهای لعابدار، اشیاء تزئینی و مهرها و ظروف شیشه‌ای.
بخش دوم موزه مربوط به اشیاء سایر مناطق مانند سكه‌های اشكانی، ساسانی و سكه‌های ادوار اسلامی، سفالینه‌های كتیبه‌دار به خط كوفی، انواع مهر، اشیاء تزئینی و آلات جنگی می‌باشد.
شهرستان ۱۲۵ هزار نفری نقده یكی از شهرهای جنوبی آذربایجان غربی بوده و در فاصله حدود ۸۰ كیلومتری جنوب ‌شرق ارومیه واقع شده است. شهرستان نقده (منطقه سولدوز) از دیرباز محل سكونت انسان‌ها بوده است و سابقه سكونت در این منطقه به ۸۰۰۰ سال قبل باز می‌گردد. بررسی‌های انجام گرفته توسط خانم ماری ویت (از اعضای هیئت حفاری مشترك ایران و آمریكا در تپه حسنلو) بر روی تپه حاجی فیروز (در ۸ كیلومتری شمال شرقی نقده) نشانگر سكونت انسان‌های عصر نوسنگی در این تپه می‌باشد.
بعد از عبور از تنگه «كمرقادا»، «كمرسنگها» و روستای شیخ احمد، منطقه سلدوز آغاز می‌گردد. این شهر در طول تاریخ حوادث بی‌شماری را دیده و از گذرگاه‌های اقوام مختلف بوده است كه آثار تمدن باقی مانده حكایت بر این مطلب دارد. وجود آب و وجود زمین‌های حاصل‌خیز و موقعیت دفاعی منطقه از عوامل ایجاد شهر نقده بوده است.
تاریخ منطقه به قبل از ورود آریایی‌ها می‌رسد، بطوری كه قسمتی از طوایف ماننا در نقده بخش اشنویه سكنی داشته‌اند و تپه حسنلو كه نشانگر تمدن مانا است، دلیل بر این ادعاست. این نواحی از هزاره دوم قبل از میلاد محل مهاجرت و سكونت اقوام مختلفی مانند آشوری‌ها، كردها، ماننا‌ها و تركان بوده است تا آن‌كه طایفه قره‌پاپاق كه در زمان فتحعلی‌شاه از قفقاز به ایران مهاجرت كرده بودند، در جلگه سلدوز مسكن گزیدند و از آن تاریخ سلدوز بنام نقده تغییر نام یافت.
نام این شهرستان در قدیم سلدوز بوده است. واژه سلدوز تركیبی از دو كلمه تركی «سولو» و «دوز» است، یعنی سرزمین همواری كه آب همه آن را فرا می‌گیرد و یا آب با نمك كه به مفهوم مجاورت با دریاچه شور ارومیه می‌تواند باشد. سلدوز اسم قبیله‌ای از مغولان بوده است. در جلگه نقده، روستایی به نام نقده وجود داشته كه می‌تواند از دو ریشه باشد. نخست «نغده» از لغت فارس باستان و دیگر «ده نقی» كه به تلفظ «نقیده» خواهد بود.

آدرس موزه نقده : خیابان امام ـ خیابان پاسداران ۲ ـ پارك لاله
شماره تلفن موزه : ۶۲۲۷۱۹۵ ـ ۰۴۴۳

زمان بازدید : همه روزه غیر از روزهای دوشنبه صبح ها ۹ الی ۱۳/۳۰ بعد از ظهرها ۱۵ الی ۱۸

موزه شهرستان نقده-0VQS8MsDLN



موزه شهرستان نقده-KMqONJMGdH