آیین سنتی شاخ به شاخ یزد یكی از مراسم دیدنی مربوط به ماه محرم در یزد می باشد . برگزاری مراسم ایام محرم یكی از رسوم قدیمی در تمام ایران زمین است و در هریك از شهرهای ایران با احترام و قداست بسیاری برگزار می شود. در یزد اما یك رسم جالب برای بزرگداشت سالار شهیدان وجود دارد، مراسمی به نام نخل گردانی! مراسمی اصیل در آداب و رسوم یزد كه جلوه خاصی از عاشورای حسینی است.

در ایام محرم نخلی از چوب و شاخ و برگی به شكل سرو ساخته می شود كه نمادی از تابوت سیدالشهداست. این تابوت نمادین وزن بسیاری دارد و توسط ده ها نفر از زمین برداشته می شود. در ایام محرم مردم یزد در سطح شهر نخل گردانی می كنند، كه به گویش خودشان “نقل” هم گفته می شود و نمادی از استقامت و آزادگی شهداست.

در آیین “شاخ به شاخ” كه به شكل باشكوهی در بسیاری از روستاهای یزد برگزار میشود، اهالی روستا پس از اقامه نماز مغرب و عشا در گروههای مختلف شروع به پرسه زنی در كوچههای آبادی می كنند.آنها با خوندن ابیاتی ، از مردم درخواست هیزم می كنند و هیزمهای جمعآوری شده در میدان آبادی بر روی هم انباشته می شود و با برافروختن آتش در پرتو گرما و روشنایی آن عزاداری سنتی آغاز می شود.

مردم دست در دست هم حلقهای بزرگ در گرد آتش ایجاد می كنند و گروهی كه تعدادشون به پنج یا هفت نفر می رسد در وسط این حلقه، حلقه كوچكتری تشكیل داده و خوندن نواهای “یا حسن” و “یا حسین” آغاز می شود.جمعیت عزادار نیز با تكرار این عبارات، به سر و سینه خود می زنند و این مراسم تا پاسی از شب ادامه پیدا می كند. آیین ” ذكر گرفتن ” نیز بیشتر برای اعلام مجلس عزاداری امام حسین (ع) و همچنین استقبال از ماه محرم در برخی از روستاهای این منطقه برپا می شود.
در این مراسم سنتی كه مقارن غروب آفتاب و بر بالای پشت بام مسجد یا حسینیه آبادی برگزار می شود حاضران با خوندن اشعاری، فرا رسیدن ماه محرم و برپایی مجلس عزای حسین (ع) را به اطلاع اهل محل می رسانند.